G.K.Quiz On Polity

1.   
The Objectives Resolution
was unanimously adopted by the Constituent Assembly on
      A.  22nd
January 1947
      B.  26th
November 1946
      C.  1st
October 1948
      D.  None
of the above

2.   
The preamble declares India
as a sovereign state which implies
      A.  India
is free to conduct her internal affairs
      B.  India
is free to conduct her external affairs
      C.  India
is free to conduct here internal as well as external affairs
      D.  None
of the above

3.   
The parliament works through
committees which
      A.  help
the government in the formulation of policy
      B.  exercise
effective control over government on a regular and continuing basis
      C.  ensure
that the parliament strictly adheres to the provision of the 

constitution and
the prescribed parliamentary
procedure
      D.  both
(a) and (b)

4.   
The Muslim League as a
political party was founded in
      A.  1906   
      B.  1909
      C.  1915   
      D.  1919

5.   
The members of the state
legislature exercise control over the council of the ministers through
      A.  questions
and supplementary questions
      B.  criticism
of its policies
      C.  adjournment
motion
      D.  All
of the above

6.   
The preamble to our
constitution includes all the following except
      A.  adult
franchise
      B.  equality
of status
      C.  fraternity
      D.  justice
7.   
Mainstream Nationalism in
India
      A.  was
characterized by Chauvinism
      B.  aimed
at restoration of the Hindu state
      C.  had
national socialism as its ultimate goal
      D.  aimed
at emancipation from colonial rule

8.   
The minimum age required to
become the prime minister of India is
      A   25
years
      B.  30
years
      C.  40
years
      D.  35
years

9.   
The objective of the
Morley-Minto Reforms was
      A.  extension
of provincial assemblies
      B.  to
give more powers to local government
      C.  to
abolish the post of secretary of the state for India
      D.  to
establish diarchy in provinces

10. 
The oath of office is
conducted to the president by
      A.  the
speaker of Lok Sabha
      B.  the
chief justice of India
      C.  the
vice-president of India
      D.  None
of the above



Answers:-
1. A
2. C
3. B
4. A
5. D
6. A
7. D
8. A
9. A
10.B

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

10 Comments

  1. what book should be followed for Quant's especially for geometry n mensuration portions in ssc?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD