G.K.Quiz On History

1.   The
most plausible explanation for the location of the Thar desert in western India
is
A.
 the obstruction caused by the Aravalis
to the rain-bearing wind that proceeds to the Ganga     Valley
      B.  the
evaporation of moisture by heat
   C.  the
absence of mountains to the north of Rajasthan to cause orographic rainfall in
it
     D.  that
the moisture carried by the South-west monsoon is driven away by the dry upper
air current

2.   The northern boundary of the
peninsular plateau of Indian runs parallel to the Ganga and the Yamuna from
Rajmahal hills to a point near
      A.   Allahabad       
      B.   Delhi
      C.  Gwalior           
      D.  Jaipur

3.   
Which of the following food
grain crops occupies the largest part of the cropped area in India?
      A.  Barley
and maize
      B.  Jowar
and bajra
      C.  Rice
      D.  Wheat
4.  The number of major
languages, recognized in the Indian Union as official language, are
      A.   15       
      B.   22
      C.   12       
      D.   9
5.   
The oldest rocks in India
are reported from
      A.  Dharwar
region, Karnataka
      B.  Aravalli
range, Rajasthan
      C.  Vindhyan
range, Madhya Pradesh
      D.  Siwalik
range, Punjab
6.  Which of the following
groups of rivers originate from the Himachal mountains?
      A.   Beas,
Ravi and Chenab
      B.   Ravi,
Chenab and Jhelum
      C.  Sutlej,
Beas and Ravi
      D.  Sutlej,
Ravi and Jhelum
7.   
Which of the following
groups of states has the largest deposits of iron ore?
      A.  Andhra
Pradesh and Karnataka
      B.  Bihar
and Orissa
      C.  Madhya
Pradesh and Maharashtra
      D.  West
Bengal and Assam
8.   
Which of the following union
territories of India has the highest density of population per sq km?
      A.   Pondicherry   
      B.   Lakshadweep
      C.   Delhi   
      D.   Chandigarh
9.   
Which atomic power station
in India is built completely indigenously?
      A.   Kalpakkam
      B.   Narora
      C.   Rawat
Bhata
      D.  Tarapore
10. 
The south-west monsoon
contributes ____ of the total rain in India.
      A.   86%    
      B.   50%
      C.   22%    
      D.   100%

Answers:-
1. (C)
2. (B)
3. (C)
4. (B)
5. (A)
6. (A)
7. (B)
8. (C)
9. (A)
10. (A)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

17 Comments

  1. Mam I am msged u so many times but u did Dnt replied pls post biology science and economics ccapsules.can u clarfy on this

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD