G.K.Quiz For SSC Exam

1.    The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river
      A.  Ganga            
      B.  Cauvery
      C.  Narmada                    
      D.  Godavari



2.    The percentage of irrigated land in India is about
      A.  45                               
      B.  65
      C.  35                               
      D.  25

3.    The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is
      A.  north of Tropic of Cancer
      B.  south of the Equator
      C.  south of the Capricorn
      D.  north of the Equator

4.    The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called
      A.  the Palghat gap
      B.  the Bhorghat pass
      C.  the Thalgat pass
      D.  the Bolan pass

5.    Which of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar production in south India as compared to north India?
      (I)    Higher per acre field of sugarcane
      (II)   Higher sucrose content of sugarcane
      (III)  Lower labour cost
      (IV) Longer crushing period
      A.   I and II
      B.   I, II and III
      C.   I, III and IV
      D.   I, II and IV

6.    The principal copper deposits of India lie in which of the following places?
      A.  Hazaribag and Singbhum of Bihar
      B.  Khetri and Daribo areas of Rajasthan
      C.  Anantapur in Andhra Pradesh
      D.  Siwaliks in Uttar Pradesh and in Karnataka

7.    Which of the following are true regarding Jhum cultivation in India?
      (I)  It is largely practiced in Assam
      (II)  It is referred to as ‘slash and burn’ technique
      (III) In it, the fertility is exhausted in a few years
      A.  I, II and III
      B.  II and III
      C.  I and II
      D.  I and III

8.    The Yarlung Zangbo River, in India, is known as
      A.  Ganga            
      B.  Indus
      C.  Brahmaputra  
      D.  Mahanadi

9.    The Salal Project is on the river
      A.  Chenab          
      B.  Jhelum
      C.  Ravi    
      D.  Sutlej

10.  The only zone in the country that produces gold is also rich in iron is
      A.  North-eastern zone
      B.  North-western zone
      C.  Southern zone
      D.  None of the above

ANSWERS:

1. D
2. C
3. D
4. A
5. D
6. A
7. A
8. C
9. A
10. C
×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

45 Comments

  1. Waise FCI k liye wo go k cntnts Jo hai means topics wo sufficient hai ya bht kum hai

  2. Gk k Jo topics hai Jo hmne discuss kite the wo kaafi hai usseey gk FCI me ho jayegi

  3. plz sir/ma'm launch ssc adda hindi …as soon as….
    we r waiting sir/ma'm… plzzzzz

  4. Hie shadow…plz help
    i have filled my ssc cgl 2015 form but i made 1 mistake…i have filled # (Sub-Inspector Central Bureau of Narcotics) as my last preference in preference list but i am not eligible for it as I m more than 25)…is it that they vil reject my form becoz of dis…??

  5. don't worry Kj they will not reject… they will consider only those post for which u r eligible. at the tym of interview OR non interview they will not consider # (Sub-Inspector Central Bureau of Narcotics).

  6. Paramjit…….This is something that you have to decide…you need to polish your strengths and strengthen your weak portions……there is still much time left……if you divide it properly then no one can stop you from clearing your exam…………. 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD