G.K. Quiz On Indian Culture

1.
   The ratio of width of our National flag
to its length is
        A.    3:5         
        B.    2:3
        C.    2:4         
        D.    3:4

2.
   Rabindranath Tagore’s ‘Jana Gana Mana’
has been adopted as India’s National Anthem. How many stanzas of the said song
were adopted?
        A.    Only
the first stanza
        B.    The
whole song
        C.    Third
and Fourth stanza
        D.    First
and Second stanza
3.
 
  ‘Natya – Shastra’ the main source of
India’s classical dances was written by
        A.    Nara
Muni
        B.    Bharat
Muni
        C.    Abhinav
Gupt
        D.    Tandu
Muni
4.
   ‘Dandia’ is a popular dance of
        A.    Punjab
        B.    Gujarat
        C.    Tamil
Nadu
        D.    Maharashtra
5.
 
  The words ‘Satyameva Jayate’ inscribed
below the base plate of the emblem of India are taken from
        A.    Rigveda
        B.    Satpath
Brahmana
        C.    Mundak
Upanishad
        D.    Ramayana
6.
   Mohiniattam dance from developed
originally in which state?
        A.    Tamil
Nadu
        B.    Orissa
        C.    Kerala
        D.    Karnataka
7.
   Which of the following folk dance forms
is associated with Gujarat?
        A.    Nautanki             
        B.    Garba
        C.    Kathakali             
        D.    Bhangra
8.
   Which of the following Akademis is
responsible for fostering the development of dance, drama and music in India?
        A.    National
School of Drama
        B.    Sangeet
Akademi
        C.    Sahitya
Akademi
        D.    Lalit
Kala Akademi
9.
   The Rath Yatra at Puri is celebrated in
honour of which Hindu deity
        A.    Ram      
        B.    Jaganath
        C.    Shiva    
        D.    Vishnu
10.
The book of Parsis is
        A.    Torah
        B.    Bible
        C.    Zend
Avesta
        D.    Gita

Answers:-
1.
B
2.
A
3.
B
4.
B
5.
C
6.
C
7.
B
8.
B
9.
B

10.
C

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

74 Comments

  1. Mam tell us some gud books for idiom n phrases including one word substitution, antonym n synonym.

  2. Dear admin one problem the ratio of width of our national flag to its length is 3:2

  3. you should study from "Perfect Competitive English" by V K Sinha is good for it. and platform book of English is also good

  4. Different sources of Constitution of India::-

    British :Idea of law,Law making procedure [LB]
    USA:Judicia,Charter of Fundamental Rights
    Ireland:Nomination of members in Rajya Sabha(Ireland borrowed from Spain)[SIR]

    Canada:Federal System[CFS]
    South Africa:Constitutional Amendments[CA]

    France:Liberity & Equality[LIFE]
    Former USSR:5 year Planning,Fundamental Duties[5 FD's]

  5. Lenght is greater then width, hence 3:2 . Had it been width to length, it would have been 2:3. Dono ek hi baat hai

  6. Hehe.. no.. i followed both BA nd SA.. but BA has supported me well thts y I m a clerk in bank.. nw wanna go for ssc thts y following SA .. 🙂

  7. Sir as I told,my father is a B class gazatted officer and salary is 6 lakh above,,bt if parents r in govt job than I will be considered as non cramy layer na….means if I am in non creamy.layer should I be considered as general candidate

  8. :((( so I shuld fill general as my category 🙁 but sir aisa to kahi pe mention ne hai k NCL will be considered as general

  9. Sir maine FCI k form me general fill kiya hai ,,usko obc k liye kya affidavit chalega…ya category change ne hogi ab…form me

  10. Ohk…pakka sir lock kr du mai :))iske alawa NCL walo ko koe alag form ya certificate to nahi chahiye na ??

  11. Thank u sir,,,aapne meri bht badi problm solve krdi….thanx a lot sir..u r best ;))

  12. if your father's anual salary is above 6 lakh limit then you are in obc creamy layer and you will be considered as general candidate.

  13. Sir my DOB is 07/07/1988,I am eligible for SSC-CGL(all Post)or not??I am From General Category…Please Reply sir..

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?