GK : QUIZ for SSC (Physics)

1. Which instrument is used to measure sound under water ?
A.  Hygrometer
B.  Hygroscope
C.  Hypsometer
D.  Hydrophone

2. Which instrument is used to measure pressure of gases ?
A.  Manometer
B.  Machmeter
C.  Magnetometer
D.  Micrometer
3. Which instrument is used to measure heat radiation ?
A.  Radar
B.  Salinometer
C.  Refractometer
D.  Radio micrometer
4. Which instrument is used to measure strength of direct current ?
A.  Stroboscope
B.  Streoscope
C.  Tangent Galvanometer
D.  Tachometer
5. K. Macmillan invented
A.  Bicycle
B.  Barometer
C.  Calculating Machine
D.  Centigrade Scale
6. Thomas Alva Edison invented
A.  Cinema
B.  Cine Camera
C.  Computer
D.  Cinematograph
7. Alfred Nobel invented
A.  X ray
B.  Diesel Engine
C.  Dynamite
D.  Dynamo
8. David Hughes invented
A.  Machine Gun
B.  Microphone
C.  Microscope
D.  Motorcycle
9. Marie and Pierre Curie invented
A.  Radio
B.  Radium
C.  Radar
D.  Refrigerator
10. Alexander Graham Bell invented
A.  Telephone
B.  Telescope
C.  Television
D.  Tank

ANSWER KEY: 1- (D), 2- (A), 3- (D), 4- (C), 5- (A), 6- (D), 7- (C), 8- (B),9- (B), 10- (A).

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

8 Comments

  1. hai to all,
    any selected clerks for Allahabad bank in Karnataka state from Ibps IV. Please share . 09702342059

Leave a comment

Leave a Reply to $@M + DÊDÌÇÃTÍØÑ = PØ V Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?