GK : QUIZ for SSC (Physics)

1. Which instrument is used to measure sound under water ?
A.  Hygrometer
B.  Hygroscope
C.  Hypsometer
D.  Hydrophone

2. Which instrument is used to measure pressure of gases ?
A.  Manometer
B.  Machmeter
C.  Magnetometer
D.  Micrometer
3. Which instrument is used to measure heat radiation ?
A.  Radar
B.  Salinometer
C.  Refractometer
D.  Radio micrometer
4. Which instrument is used to measure strength of direct current ?
A.  Stroboscope
B.  Streoscope
C.  Tangent Galvanometer
D.  Tachometer
5. K. Macmillan invented
A.  Bicycle
B.  Barometer
C.  Calculating Machine
D.  Centigrade Scale
6. Thomas Alva Edison invented
A.  Cinema
B.  Cine Camera
C.  Computer
D.  Cinematograph
7. Alfred Nobel invented
A.  X ray
B.  Diesel Engine
C.  Dynamite
D.  Dynamo
8. David Hughes invented
A.  Machine Gun
B.  Microphone
C.  Microscope
D.  Motorcycle
9. Marie and Pierre Curie invented
A.  Radio
B.  Radium
C.  Radar
D.  Refrigerator
10. Alexander Graham Bell invented
A.  Telephone
B.  Telescope
C.  Television
D.  Tank

ANSWER KEY: 1- (D), 2- (A), 3- (D), 4- (C), 5- (A), 6- (D), 7- (C), 8- (B),9- (B), 10- (A).

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

8 Comments

  1. hai to all,
    any selected clerks for Allahabad bank in Karnataka state from Ibps IV. Please share . 09702342059

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD