Important Physics Quiz

1. Which instrument is used to measure sound under water ?
A.  Hygrometer
B.  Hygroscope
C.  Hypsometer
D.  Hydrophone

2. Which instrument is used to measure pressure of gases ?

A.  Manometer
B.  Machmeter
C.  Magnetometer
D.  Micrometer
3. Which instrument is used to measure heat radiation ?
A.  Radar
B.  Salinometer
C.  Refractometer
D.  Radio micrometer
4. Which instrument is used to measure strength of direct current ?
A.  Stroboscope
B.  Streoscope
C.  Tangent Galvanometer
D.  Tachometer
5. K. Macmillan invented
A.  Bicycle
B.  Barometer
C.  Calculating Machine
D.  Centigrade Scale
 Answer And Explanation
6. Thomas Alva Edison invented
A.  Cinema
B.  Cine Camera
C.  Computer
D.  Cinematograph
7. Alfred Nobel invented
A.  X ray
B.  Diesel Engine
C.  Dynamite
D.  Dynamo
8. David Hughes invented
A.  Machine Gun
B.  Microphone
C.  Microscope
D.  Motorcycle
9. Marie and Pierre Curie invented
A.  Radio
B.  Radium
C.  Radar
D.  Refrigerator
10. Alexander Graham Bell invented
A.  Telephone
B.  Telescope
C.  Television
D.  Tank

ANSWER KEY: 1- (D), 2- (A), 3- (D), 4- (C), 5- (A), 6- (D), 7- (C), 8- (B),9- (B), 10- (A)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

48 Comments

  1. 1) Hydrophone is used to measure sound under water.
    2) Manometer is used to measure pressure of gases.
    3) :Don't know
    4) Tangent Galvanometer is used to measure strength of direct current (DC).
    5) K.MacMillan invented Bicycle. (I love to ride, good for our health and society's health)
    6) Thomas Alva Edison invented Cine Camera (Motion camera). (Electric Bulb too)
    7) Alfred Nobel invented Dynamite. (Very dangerous)
    8) David Hughes invented Microphone. (Mic testing 1 2 3)
    9) Marie and Pierre Curie invented Radium. (polonium too)
    10) Alexander Graham Bell invented Telephone. (Mobile Phone-Martin Cooper)

  2. Due to which property of superconductor Maglev trains runs in Japan without touching the track?
    a) zero ressitivity
    b) diamagnetism
    c) ferromagnetism
    d) super cooling

  3. Good Afternoon Everyone 🙂

    Answers to Above questions –

    1. Hydrophone
    2. Manometer
    3. As per my knowledge, pyrometer is used for measuring heat radiation.
    Correct me if I am wrong.
    4. Tachometer
    And Ammeter is used for measuring current.
    5. Bicycle.
    6. Movie Camera
    Some other inventions are –
    Light bulb, phonograph cylinder and carbon microphone.

    7. Dynamite and Gelignite.
    8. Microphone
    9. Radium
    Pierre is spouse of Marie.

    10. Telephone,
    Some other invention by Bell are -Graphophone, Twisted pair.

    Have a great day. :))
    All the best for your exams :))

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD