GK : QUIZ for SSC (Physics)

1. Which instrument is used to measure altitudes in aircraft’s ?
A.  Audiometer
B.  Ammeter
C.  Altimeter
D.  Anemometer

2. Which instrument is used to measure depth of ocean ?
A.  Galvanometer
B.  Fluxmeter
C.  Endoscope
D.  Fathometer

3. Name of the instrument to measure atomspheric pressure ?
A.  Barometer
B.  Barograph
C.  Bolometer
D.  Callipers

4. Which instrument is used to measure the power of electric circuit ?
A.  Voltmeter
B.  Wattmeter
C.  Wavemeter
D.  Viscometer

5. Which instrument is used in submarine to see the objects above sea level ?
A.  Pykometer
B.  Polygraph
C.  Photometer
D.  Periscope

6. Which instrument is used to measure curvature of spherical objects ?
A.  Spectroscope
B.  Spherometer
C.  Spectrometer
D.  Sextant

7. Which instrument is used to record physical happenings at a distant place ?
A.  Thermostat
B.  Tonometer
C.  Telemeter
D.  Transponder

8. Which instrument is used to measure the scattering of light by particles suspended in a liquid ?
A.  Nephetometer
B.  Ohmmeter
C.  Ondometer
D.  Pyrometer


9. Which instrument is used to determine the intensity of colours ?
A.  Cathetometer
B.  Chronometer
C.  Colorimeter
D.  Commutator

10. Which instrument is used to measure changes in volume of substances ?

A.  Dyanamo
B.  Dilatometer
C.  Cyclotron
D.  Electroscope

ANSWER KEY: 1- (c), 2- (d), 3- (a), 4- (b), 5- (d), 6- (b), 7- (c), 8- (a),9- (c), 10- (b).

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

46 Comments

  1. Some lines for "All"

    IF U HAVE FAITH AS SMALL AS A MUSTARD SEED…….

    NOTHING WILL BE IMPOSSIBLE FOR ""U""

    _/_

  2. No,I am.not,cell phones not allowed in class..my class tymng is 2-4 pm

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD