GK : QUIZ for SSC (Biology)

1. Photosynthesis generally takes place in which parts of the plant?
A.  Steam and leaf
B.  Leaf and other chloroplast bearing plants
C.  Bark and leaf
D.  Roots and chloroplast bearing plants

2. Plants synthesis protein from
A.  Starch
B.  Sugar
C.  Fatty acids
D.  Amino acids
3. Plants absorb dissolved nitrates from soil and convert them into :
A.  Free nitrogen
B.  Urea
C.  Proteins
D.  Ammonia
4. Which of the following gases readily combines with the haemoglobin of the blood?
A.  Carbon monoxide
B.  Methene
C.  Oxygen
D.  Nitrogen dioxide
5.Platelets in plasma
A.  Proteins in blood
B.  RBC and WBC in blood
C.  Sodium in serum
D.  vitamin in blood 
6. Carotene in Indian cow’s milk causes ?
A.  deep yellow colour
B.  Creamish white colour
C.  white colour
D.  yellow colour

7. Which is responsible for the process of cell division ?
A.  mitosis
B.  heterosis
C.  fusion
D.  fission
8. Most highly intelligent mammals are :
A.  elephants
B.  whales
C.  dolphins
D.  kangaroos
9. Milk is poor source of
A.  Calcium
B.  Iron
C.  Copper
D.  Sodium
10. Photosynthesis takes place faster in ?
A.  yellow light
B.  red light
C.  darkness
D.  white light

ANSWER KEY: 1- (b), 2- (d), 3- (a), 4- (a), 5- (b), 6- (d), 7- (a), 8- (c), 9- (b), 10- (d).

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

11 Comments

  1. There are four major parts of blood
    RBC
    WBC
    Plasma
    Platelets: Platelets are parts of the blood that help the blood clot. They are smaller than red or white blood cells. Blood is typically drawn from a vein, usually from the inside of the elbow or the back of the hand.
    please note : Platelets are not RBC or WBC

  2. Kisi ne Careerpower k correspondence course k material liya hai?kaise hote hai…. Jo faculty batate hai waise ya fir book ka copy hota hai ….easily samajh me aata hai ….actually mujhe SSC ka purchase krna hai….. Plz give ur review frnds

  3. Q5 answer shuld be D..bcoz platlets help in clotting of blood n vitamin k is helpful in making clots of blood…plz recheck mam..:)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD