GK: Quiz for SSC (BIOLOGY)

1. Among the biotic components of the ecosystem, the producer system is ?
a.  Sea
b.  Rivers
c.  Green Plants
d.  Animals



2. Which one of the following disease is not transmitted by tiger mosquitoes ?
a.  Dengue
b.  Chikungunya
c.  Japanese Encephalitis
d.  Yellow fever

3. What is Pollination ?
a.  germination of pollen grains
b.  growth of pollen tube in ovule
c.  transfer of pollen from anther to stigma
d.  visiting flowers by insects


4. Plants receive their nutrients mainly from ?
a.  atmosphere
b.  chlorophyll
c.  light
d.  soil


5. The disease caused by deficiency of protein in children is called
a.  Pellagra
b.  Marasmus
c.  Beri-Beri
d.  Rickets

6. Bamboo is classified as
a.  Bush
b.  Tree
c.  Grass
d.  Weed


7. Plants synthesis protein from
a.  Starch
b.  Sugar
c.  Fatty acids
d.  Amino acids


8 Plants absorb dissolved nitrates from soil and convert them into :
a.  Free nitrogen
b.  Urea
c.  Proteins
d.  Ammonia


9. Which of the following gases readily combines with the haemoglobin of the blood?
a.  Carbon monoxide
b.  Methene
c.  Oxygen
d.  Nitrogen dioxide


10. Human blood is a viscous fluid due to
a.  Platelets in plasma
b.  Proteins in blood
c.  RBC and WBC in blood

d.  Sodium in serum

ANSWER KEY:
1 – (C)
2 – (C)
3 – (C)
4 – (D)
5 – (B)
6 – (C)
7 – (D)
8 – (A)
9 – (A)
10 – (B)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

15 Comments

  1. Mam my humble request…plz post geometry,Mensuration,trigonometry quizes…thank u for ur reply

  2. Mam pls provide economics and science capsule for SSC cgl keeping in view of last time asked questandard level

  3. Right…becoz the question level of economics nd biology is different of what it is provided here…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD