G.K : QUIZ for SCC (Chemistry)

1. Who is regarded as father of modern chemistry ?
A.  Ruterford
B.  Einstein
C.  Lavoisier
D.  C.V. Raman

2. Which is not a type of elements ?
A.  Metals
B.  Non Metals
C.  Metalloids
D.  Gases

3. Which acid is present in lemon ?
A.  Marlic acid
B.  Citric acid
C.  Lactic acid
D.  Tartaric acid

4. Identify the wrong statement in the following
A.  Atomic radius of the elements increases as one moves down the first group of the periodic table
B.  Atomic radius of the elements decreases as one moves across from left to right in the 2nd period of the
C.  Amongst isoelectronic species, smaller the positive charge on the cation, smaller is the ionic radius
D.  Amongst isoelectronic species, greater the negative charge on the anion, larger is the ionic radius

5. Rare gases are
A.  Mono atomic
B.  Di atomic
C.  Tri atomic
D.  None of above

6. The term PVC used in the plastic industry stands for
A.  Polyvinyl chloride
B.  Polyvinyl carbobate
C.  Phosphor vanadiu chloride
D.  Phosphavinyl chloride

7. What among following is used to produce artificial rain ?
A.  Copper oxide
B.  Carbon monoxide
C.  Silver iodide
D.  Silver nitrate

8. Who proposed first atomic theory ?
A.  E.Rutherford
B.  De Broglie
C.  John Dalton
D.  D.I.Mendeleef

9. pH of blood is ?
A.  10.4
B.  9
C.  7.4
D.  4


10. pH of water is
A.  5
B.  6
C.  7
D.  8

ANSWER KEY:

1- (c) , 2- (d), 3- (b), 4- (c), 5- (b), 6- (a), 7- (c), 8- (c), 9- (c), 10- (c).

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

13 Comments

  1. Mam in dis quiz level of questions are not Ssc cgl Standard……these r Just Ssc mts level questions….plz plz increase d Standard of questions…….Sry mam if iam wrong…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD