General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 2nd December

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important GA questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Telephone exchange was invented by?
टेलीफोन एक्सचेंज का आविष्कार किसने किया था?
(a) Tivadar Puskas/ तिवादार पुष्का
(b) Joseph Priestley/ जोसेफ प्रिस्टली
(c) Petrache Poenaru/ पेट्राचे पोएनारू
(d) James Leonard Plimpton/ जेम्स लियोनार्ड प्लिमटन

Show Answer
Ans.(a)
Sol.Tivadar Puskás de Ditró was a Hungarian inventor, telephone pioneer, and inventor of the telephone exchange. 

Q2. Achras sapota is the scientific name of
अच्रस सपोटा किसका वैज्ञानिक नाम है
(a) Custard Apple/ सीताफल
(b) Gulmohar/ गुलमोहर
(c) Tamarind/ इमली
(d) Chiku/चीकू

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Sapodilla or sapota (chiku) is a tropical fruit belonging to Sapotaceae family.

Q3. What does a catalyst do in a reaction?
एक उत्प्रेरक प्रतिक्रिया में क्या करता है
(a) Changes potential energy of reactants/ प्रतिक्रियाओं की स्थितिज ऊर्जा बदलता है
(b) Changes kinetic energy of reactants/ प्रतिक्रियाओं की गतिज ऊर्जा बदलता है
(c) Changes potential energy of products/ उत्पादों की स्थितिज ऊर्जा बदलता है
(d) Changes activation energy/ सक्रियण ऊर्जा बदलता है

Show Answer
Ans.(d)
Sol.Catalyst is a substance that increases the rate of a chemical reaction without itself undergoing any permanent chemical change. 

Q4. Ellora Caves is in
एलोरा गुफाएं कहाँ स्थित है?
(a) Karnataka/ कर्नाटक
(b) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(c) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(d) Rajasthan/ राजस्थान

Show Answer
Ans.(c)
Sol.Ellora located in the Aurangabad district of Maharashtra, India, is one of the largest rock-cut monastery-temple cave complexes in the world, and a UNESCO World Heritage Site, featuring Buddhist, Hindu and Jain monuments, and artwork, dating from the 600-1000 CE period.

Q5. Balance of Trade is the difference between
व्यापार संतुलन किसके बीच का अंतर है
(a) Country’s Income and Expense/ देश की आय और व्यय
(b) Country’s Exports and Imports/ देश के निर्यात और आयात
(c) Country’s Tax Revenue and Expense/ देश का कर राजस्व और व्यय
(d) Country’s capital inflow and outflow/ देश की पूंजी प्रवाह और उत्प्रवाह

Show Answer
Ans.(b)
Sol.The balance of trade is the difference between the value of a country’s imports and exports for a given period. The balance of trade is the largest component of a country’s balance of payments. 



Q6. The number of biogeographical zones in India are
भारत में जैव-भौगोलिक क्षेत्रों की संख्या कितनी है?
(a) 2
(b) 10
(c) 5
(d) 6

Show Answer
Ans.(b)
Sol.Biogeographic classification of India is the division of India according to biogeographic characteristics. Biogeography is the study of the distribution of species (biology), organisms, and ecosystems in geographic space and through geological time. There are ten biogeographic zones in India..



Q7. Where is the Head Quarters of International Cricket Council?
अंतरराष्ट्रीय क्रिकेट परिषद का मुख्यालय कहां है?
(a) New York/ न्यूयॉर्क
(b) Geneva/ जिनेवा
(c) Dubai/ दुबई
(d) London/ लंडन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. ICC was established in 1909 by the representatives of England, Australia and South Africa as “Imperial Cricket Conference”. In 1965, it has been renamed as “International Cricket Conference”, and finally in 1989 it was renamed as “International Cricket Council” (ICC). Its headquarter is located in Dubai.


Q8. India became a member of the United Nations in……..
भारत संयुक्त राष्ट्र का सदस्य कब बना?
(a) 1963
(b) 1960
(c) 1951
(d) 1945
Show Answer
Ans(d)
Sol. Technically, India was a founding member in October 1945, despite it being a British colony. India, Canada, South Africa, New Zealand and Australia were all British colonies but were given independent seats in the United Nations General Assembly.

Q9. Which city is also known as Cashew Capital of the World?
कौन सा शहर दुनिया के काजू राजधानी के रूप में भी जाना जाता है?
(a) Kollam/कोल्लम
(b) Kashmir/कश्मीर
(c) Pune/पुणे
(d) Kolhapur/कोल्हापुर
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Cashew business in Kollam is based in the eponymous city, which is known as the Cashew Capital of the World. Kollam is the largest processed cashew exporter in the world.


Q10. Bhakra Nangal Dam is in which of the following state? 
भाखड़ा नंगल बांध किस राज्य में है?
(a) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश
(b) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(c) Kerala/केरला
(d) Odisha/ओडिशा
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Bhakra Dam is a concrete gravity dam the Satluj River in Bilaspur, Himachal Pradesh in northern India. The dam, located at a gorge near the (now submerged) upstream Bhakra village in Bilaspur district of Himachal Pradesh of height 226 m. Its reservoir known as “Gobind Sagar” stores up to 9.34 billion cubic metres of water.

Q11. The largest city of India is?
भारत का सबसे बड़ा शहर कौन सा है?
(a) New Delhi/नई दिल्ली
(b) Mumbai/मुंबई
(c) Kolkata/कोलकाता
(d) Chennai/चेन्नई

Show Answer
Ans(b)
Sol. Mumbai, formerly Bombay is the Maharashtra state and India’s financial capital. The population was estimated to be 22 million in 2015. The main languages include Marathi, Hindi, Gujarati and English. It covers an area of 603.4 km2. Mumbai is home to the renowned Bollywood, the Hindi film and television business. It also hosts the Reserve Bank of India and is headquarters to a number of multinational companies in Mumbai, making the city a vital entertainment and commercial center in India. 



Q12. The Melghat Tiger reserve is in…?
मेलघाट टाइगर रिजर्व कहाँ है?
(a) Orissa/उड़ीसा
(b) Assam/असम
(c) Karnataka/कर्नाटक
(d) Maharashtra/महाराष्ट्र
Show Answer
Ans(d)
Sol. Melghat was declared a tiger reserve and was among the first nine tiger reserves notified in 1973-74 under the Project Tiger. It is located in northern part of Amravati District of Maharashtra State in India. The Tapti River and the Gawilgadh ridge of the Satpura Range form the boundaries of the reserve.

Q13. To rename or redefine the boundary of a State the Indian Parliament needs to have?
किसी राज्य की सीमा का नाम बदलने या फिर से परिभाषित करने के लिए भारतीय संसद को किस की आवश्यकता है?
(a) A simple majority/ एक साधारण बहुमत
(b) Absolute majority/ पूर्ण बहुमत
(c) 2/3rd majority of the members voting/सदस्यों के दो / तिहाई बहुमत मतदान
(d) 2/3rd majority of the members voting and an absolute majority of its total membership/सदस्यों की 2 / तीसरी बहुमत मतदान और इसकी कुल सदस्यता का पूर्ण बहुमत
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The parliament can create new states and alter the areas, boundaries or names of existing States by making suitable law with a simple majority.
Q14. On which commission’s recommendation the states Punjab and Haryana were created?
किस कमीशन की सिफारिश पर पंजाब और हरियाणा राज्य बनाए गए थे?
(a) Dhar Commission / धार आयोग
(b) Dass Commission/ दास आयोग
(c) Shah Commission / शाह आयोग
(d) Mahajan Commission/ महाजन आयोग
Show Answer
Ans.(c)
Sol. On 23 April 1966, acting on the recommendation of the Hukam Singh Committee, the Indian government set up the Shah Commission under the chairmanship of Justice J. C. Shah, to divide and set up the boundaries of Punjab and Haryana.

Q15. In which year, the name of Laccadive, Minicoy and Aminidivi Islands was changed in Lakshadweep by parliamentary act?
किस वर्ष में, संसदीय अधिनियम द्वारा लक्काडिव, मिनिकॉय और अमीनिविवी द्वीपों का नाम बदल कर लक्षद्वीप कर दिया गया था?
(a) 1973
(b) 1971
(c) 1970
(d) 1972
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Formerly the Union Territory of Lakshadweep was known as Laccadive, Minicoy, and Amindivi Islands, a name that was changed to Lakshadweep by an act of Parliament in 1973. The Laccadive subgroup had been known earlier as the “Cannanore Islands” after the coastal town of Cannanore (Kannur).

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD