Latest SSC jobs   »   Science Quiz on NCERT for SSC...

Science Quiz on NCERT for SSC CHSL, SSC CPO, SSC CGL 2016

‘Getting to know Plants’ and 7- ‘Body Movements’
Science Quiz on NCERT for SSC CHSL, SSC CPO, SSC CGL 2016_40.1

1. The part of a leaf by which it is attached to the stem is called _________.
A.Midrib
B.Lamina
C.Node
D.Petiole 

Answer:(d)

2. Tomato plant is a
A.Tree
B.Herb 
C.Shrub
D.none of these

Answer:(b)

3. Woody perennials, attain height between 3m to 5m, bushy appearance, profused branched stems from the ground. These plants are ______.
A.Trees
BHerbs
C.Shrubs 
D.none of these

Answer:(c)

4. Changes in which heat is liberated are called _________
A.rapid changes
B.exothermic changes
C.endothermic changes
D.none of these

Answer:(b)

5. The joint which helps in rotating a body in all directions is called _______
A.Pivot joint
B.Fixed joint
C.Ball and Socket joint
D.Hinge joint

Answer:(c)

6. Which of the following joints is immovable?
A.Knee and joint
B.Upper jaw and skull
C.Lower jaw and upper jaw
D.Shoulder and arm

Answer:(b)

7. Which bone protects the lower abdominal organs such as the urinary bladder, rectum and uterus?
A.Pelvic bone
B.Sternum
C.Spine
D.Skull

Answer:(a)

8. Vertebral column of man has _____ vertebrae (bones).
A.42
B.30
C.29
D.33 

Answer:(d)

9. Which of the following is an example of hinge joint?
A.Atlas
B.Shoulder Joint
C.Sternum
D.Ankle

Answer:(b)

10. The aquatic animal whose skeleton is made entirely by cartilages is the _______
A.Tuna
B.Shark 
C.Whale
D.Dolphin

Answer:(b)