Geography Solutions for SSC CHSL 2018_00.1
Latest SSC jobs   »   Geography Solutions for SSC CHSL 2018

Geography Solutions for SSC CHSL 2018

Geography Solutions for SSC CHSL 2018_40.1

Important Geography Questions of SSC CHSL 2017:

Dear Students, SSC CHSL 2017 Notification is out. You have ample time left for the preparation. At Adda247, we are providing questions for General Awareness section. Today, in this quiz we shall study Geography Questions for SSC CHSL 2017 which is based on latest exam pattern of SSC CHSL 2017 . Study and Score great marks in the Exam. We wish you all the very best for the exam.


प्रिय पाठकों, कर्मचारी चयन आयोग एक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में 4 मार्च 2018 से 26 मार्च 2018 तक परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में 25 प्रश्न सामन्य जागरूकता के भाग से पूछे जायेंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण bhugol प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपको GA अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद करेगा. आप नियमित रूप से sscadda website और adda 247 एप पर बने रहिये.

Q1.Which river in India flows in a rift-valley? 
भारत में कौन सी नदी एक दरार-घाटी में बहती है?
(a) Ganga (गंगा)
(b) Narmada (नर्मदा)
(c) Krishna (कृष्णा)
(d) Cauvery (कावेरी)
Ans.(b)

Q2. ‘Loktak’ is a famous –
‘लोकटक’ एक प्रसिद्ध है –
(a) Valley (घाटी)
(b) Lake (झील)
(c) River (नदी)
(d) Mountain range (पर्वत रेंज)
Ans.(b)

Q3. Which of the following is the first Biosphere Reserves of India?
निम्नलिखित में से कौन भारत का पहला बायोस्फीयर रिज़र्व है?
(a) Nilgiri (निलगिरी)
(b) Nandadevi (नंददेवी)
(c) Sundarbans (सुंदरबन)
(d) Gulf of Mannar (मन्नार की खाड़ी)
Ans.(a)

Q4. Yellow Revolution is associated with the production of –
पीली क्रांति किसके उत्पादन से सम्बंधित है?
(a) Poultry (पोल्ट्री)
(b) Gold (सोना)
(c) Sunflower  (सूरजमुखी)
(d) Oil seeds (तेल के बीज)
Ans.(d)

Q5.Maximum wheat producing state in India is –
भारत में अधिकतम गेहूं का उत्पादन किस राज्य में होता है?
(a) Punjab (पंजाब)
(b) Uttar Pradesh (उत्तर प्रदेश)
(c) Madhya Pradesh (मध्य प्रदेश)
(d) Haryana (हरियाणा)
Ans.(b)

Q6.Which is a major shipbuilding centre of India? 
भारत का प्रमुख जहाज निर्माण केंद्र कौन सा है?
(a) Cochin (कोचीन)
(b) Paradeep (पारादीप)
(c) Kandla (कांडला)
(d) Tuticorin (टूटीकोरिन)
Ans.(a)

Q7.The highest grade and best quality coal is
उच्चतम ग्रेड और सर्वोत्तम गुणवत्ता वाला कोयला होता है:
(a) lignite (लिग्नाइट)
(b) peat (पीट)
(c) bituminous (बिटुमिनस)
(d) anthracite (एन्थ्रेसाइट)
Ans.(d)

Q8.The Bhilai Steel Plant has been established with the assistance of –
भिलाई स्टील प्लांट ____की सहायता से स्थापित किया गया था.
(a) UK (ब्रिटेन)
(b) USA (यूएसए)
(c) Russia (रूस)
(d) Germany (जर्मनी)
Ans.(c)

Q9.Which country is the largest producer of timber? 
कौन सा देश लकड़ी का सबसे बड़ा उत्पादक है?
(a) United States (संयुक्त राज्य अमेरिका)
(b) Brazil (ब्राजील)
(c) Nigeria (नाइजीरिया)
(d) Sweden (स्वीडन)
Ans.(a)

Q10.The largest producer of gold in the world is –
दुनिया में सोने का सबसे बड़ा उत्पादक है-
(a) China (चीन)
(b) Canada (कनाडा)
(c) Russia (रूस)
(d) South Africa (दक्षिण अफ्रीका)
Ans.(a)

Q11. The birth rate measures the number of births during a year per –
जन्म दर एक वर्ष के दौरान जन्मों की संख्या को प्रति ___मापता है.
(a) 100 population (100 जनसंख्या)
(b) 1000 population (1000 जनसंख्या)
(c) 10000 population (10000 जनसंख्या)
(d) 100000 population (100000 जनसंख्या)
Ans.(b)

Q12.Seasonal migration of people is known as –
लोगों के मौसमी प्रवास को ___ रूप में जाना जाता है.
(a) Pastoralism (पौराणिक धर्म)
(b) Nomadism (नाममात्रवाद)
(c) Intra migration (इंट्रा माइग्रेशन)
(d) Transhumance (ट्रांसहुमंस)
Ans.(d)


Q13. Kamakhya temple is an important place of tourism in the state of –
कामख्या मंदिर किस राज्य में पर्यटन का एक महत्वपूर्ण स्थान है?
(a) Tamil Nadu (तमिलनाडु)
(b) Assam (असम)
(c) Himachal Pradesh (हिमाचल प्रदेश)
(d) Manipur (मणिपुर)
Ans.(b)

Q14. Which of the following is the third largest country in population after China and India?
चीन और भारत के बाद निम्नलिखित में से कौन आबादी में तीसरा सबसे बड़ा देश है?
(a) Bangladesh (बांग्लादेश)
(b) USA (यूएसए)
(c) Indonesia (इंडोनेशिया)
(d) Japan (जापान)
Ans.(b)

Q15. The most literate Union Territory in India is –
भारत में सबसे अधिक साक्षर संघ राज्य है-
(a) Delhi (दिल्ली)
(b) Lakshadweep (लक्षद्वीप)
(c) Chandigarh (चंडीगढ़)
(d) Puducherry (पुडुचेरी)
Ans.(b)


You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Geography Solutions for SSC CHSL 2018_50.1Geography Solutions for SSC CHSL 2018_60.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.



@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?