Geography Quiz – SSC Exam

1.The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called?
A.the Palghat gap
B.the Bhorghat pass
C.the Thalgat pass
D.the Bolan pass

2.The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is?
A.north of Tropic of Cancer
B.south of the Equator
C.south of the Capricorn
D.north of the Equator3.The Yarlung Zangbo river, in India, is known as?
A.Ganga
B.Indus
C.Brahmaputra
D.Mahanadi
4.The India’s highest annual rainfall is reported at?
A.Namchi, Sikkim
B.Churu, Rajasthan
C.Mawsynram, Meghalaya
D.Chamba, Himachal Pradesh
5.Three important rivers of the Indian subcontinent have their sources near the Mansarover Lake in the Great Himalayas. These rivers are
A.Indus, Jhelum and Sutlej
B.Brahmaputra, Sutlej and Yamuna
C.Brahmaputra, Indus and Sutlej
D.Jhelum, Sutlej and Yamuna
6.The zonal soil type of peninsular India belongs to
A.red soils
B.yellow soils
C.black soils
D.older alluvium
7.The oldest rocks in India are reported from
A.Dharwar region, Karnataka
B.Aravalli range, Rajasthan
C.Vindhyan range, Madhya Pradesh
D.Siwalik range, Punjab
8.The oldest oil field in India is the ____ field, in ____
A.Anleshwar, Gujarat
B.Bombay High, Maharashtra
C.Nawagam, Gujarat
D.Digboi, Assam
9.The watershed between India and Myanmar is formed by
A.the Naga hills
B.the Garo hills
C.Khasi hills
D.the Jaintia hills
10.Which of the following important rivers of India does not originate from the Western Ghats?
A.Cauvery
B.Godavari
C.Krishna
D.Mahanadi
Answers:


1.A
2.D
3.C
4.C
5.C
6.A
7.A
8.D
9.A
10.D



Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

4 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD