Geography Quiz For SSC Exams 2019 : 9th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following State is surrounded by Bangladesh from three sides?
निम्नलिखित में से कौन सा राज्य तीन तरफ से बांग्लादेश से घिरा हुआ है?
(a) Nagaland / नगालैंड
(b) Assam / असम
(c) Arunachal Pradesh / अरुणाचल प्रदेश
(d) Tripura / त्रिपुरा

S1. Ans.(d)
Sol. Tripura is a hilly state in northeast India, bordered on 3 sides by Bangladesh.

Q2. Which of the following is called the Land of White Elephants?
निम्नलिखित में से किसे सफेद हाथियों की भूमि कहा जाता है?
(a) Thailand/ थाईलैंड
(b) Africa/ अफ्रीका
(c) Cuba/ क्यूबा
(d) Turkey/ टर्की

S2. Ans.(a)
Sol. Thailand is the country which is called the land of White Elephants, as it has a large number of White Elephants and the White Elephants are the symbol of royal power in Thailand.

Q3. Melghat Tiger Reserve is located in which state?
मेलघाट टाइगर रिजर्व किस राज्य में स्थित है?
(a) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(b) Rajasthan/ राजस्थान
(c) Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश
(d) Maharashtra / महाराष्ट्र

S3. Ans.(d)
Sol. Melghat was declared a tiger reserve and was among the first nine tiger reserves notified in 1973-74 under the Project Tiger. It is located at in northern part of Amravati District of Maharashtra State in India.

Q4. Which atmospheric layer contains ozone layer?
किस वायुमंडलीय परत में ओजोन परत होती है?
(a) Mesosphere/ मीसोस्फीयर
(b) Exosphere/ बहिर्मंडल
(c) Stratosphere / स्ट्रैटोस्फियर
(d) Ionosphere/ योण क्षेत्र

S4. Ans.(c)
Sol. The ozone layer or ozone shield is a region of Earth’s stratosphere that absorbs most of the Sun’s ultraviolet (UV) radiation. Stratosphere contains high concentrations of ozone (O3) in relation to other parts of the atmosphere.

Q5. Madhya Pradesh has the highest of reserves of which of the following animals?
मध्य प्रदेश में निम्नलिखित जानवरों में से किसका रिज़र्व सबसे अधिक है?
(a)Tiger / बाघ
(b)Lion /शेर
(c) Peacock/मोर
(d) Langur/लंगूर

S5. Ans.(a)
Sol. Madhya Pradesh has highest number of tiger reserve in India

Q6. The highest airport in India is –
भारत में सबसे ऊंचा हवाई अड्डा है –
(a) Dharamshala airport / धर्मशाला एयरपोर्ट
(b) Pithoragarh airport / पिथौरागढ़ एयरपोर्ट
(c) Leh airport / लेह हवाई अड्डा
(d) Dehradun airport/ देहरादून एयरपोर्ट

S6. Ans.(c)
Sol. Kushok Bakula Rimpochee Airport is an airport in Leh, Jammu and Kashmir. It is one of the highest commercial airports in the world at 3,256 m (10,682 ft) above mean sea level. It is highest airport in India.

Q7. Which city is located on the banks of the river Chambal?
चंबल नदी के किनारे कौन सा शहर स्थित है?
(a) Ahmedabad/ अहमदाबाद
(b) Ayodhya/ अयोध्या
(c) Badrinath/ बद्रीनाथ
(d) Kota/ कोटा

S7. Ans.(d)
Sol. Kota is located on the bank of Chambal River.

Q8. What is the capital of Portugal?
पुर्तगाल की राजधानी क्या है?
(a)Lisbon/ लिस्बन
(b)Minsk/ मिन्स्क
(c) Vienna/ वियना
(d) Buenos Aires/ ब्यूनस आयर्स

S8. Ans.(a)
Sol. Lisbon is the capital and the largest city of Portugal.

Q9. Madrid is the Capital City of _____.
मैड्रिड _____ का राजधानी शहर है
(a)Philippines/ फिलीपींस
(b)Maldives/ मालदीव
(c) Spain/ स्पेन
(d) United Kingdom/ यूनाइटेड किंगडम

S9. Ans.(c)
Sol. Madrid is the capital of Spain. It is the third-largest city in the European Union (EU) after London and Berlin.

Q10. Our solar system is located in which Galaxy?
हमारा सौरमंडल किस गैलेक्सी में स्थित है?
(a) Peroxima Centauri/ प्रॉक्सिमा सेंटॉरी
(b) Alpha Centauri/अल्फा सेंटॉरी
(c)Milky Way /मिल्की वे
(d) Andromeda/ एंड्रोमेडा

S10.Ans.(c)
Sol. Our solar system is located in Milky Way Galaxy. The Milky Way is the galaxy that contains our Solar System. Its name “milky” is derived from its appearance as a dim glowing band arching across the night sky in which the naked eye cannot distinguish individual stars.

                                   Crack SSC CGL 2019 Exam