RRB NTPC General Awareness Questions : 9th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who among the following was associated with Kakori Conspiracy Case?
निम्नलिखित में से कौन काकोरी षड्यंत्र मामले से जुड़ा था?
(a) Abul Kalam Azad / अबुल कलाम आज़ाद
(b) Shahnawaz Khan / शाहनवाज खान
(c) Khan Abdul Ghaffar Khan / खान अब्दुल गफ्फार खान
(d) Asfaqulla/अस्फकुल्ला

S1.Ans.(d)
Sol. The Kakori Conspiracy was a train robbery that took place at Kakori near Lucknow, on 9 August 1925 during the Indian Independence Movement. The robbery was organised by the Hindustan Republican Association (HRA).The robbery was conceived by Ram Prasad Bismil and Ashfaqullah Khan who belonged to the HRA.

Q2. Who compared the Dandi March to Napoleon’s March to Paris on his return from Elba?
एल्बा से लौटने पर दांडी मार्च की तुलना नेपोलियन के पेरिस तक मार्च से किसने की थी?
(a) Dadabhai Naoroji/ दादाभाई नौरोजी
(b) Lala Lajpat Rai/ लाला लाजपत राय
(c) Subhash Chandra Bose/ सुभाष चंद्र बोस
(d) B. G. Tilak/ बी जी तिलक

S2Ans.(c)
Sol. Subhash Chandra Bose compared the Dandi March to Napoleon’s March to Paris on his return from Elba.

Q3. The Sanskrit drama which describes Chandragupta Maurya’s triumph over the Nanda is
नंद के ऊपर चंद्रगुप्त मौर्य की विजय का वर्णन करने वाला संस्कृत नाटक है
(a) Mrichhakatika /म्रिछाकाटिका
(b) Mudrarakshasa/मुद्रराक्षासा
(c) Devichandragupta/देविचंद्र्गुप्ता
(d) Prabodhchadrodaya/प्रबोध्चाद्रोदय

S3.Ans.(b)
Sol. The Mudrarakshasa is a historical play in Sanskrit by Vishakhadatta that narrates the ascent of the king Chandragupta Maurya to power in India. It is dated variously from the late 4th century to the 8th century.

Q4. The Pallava king who adopted the epithet of Vichitrachitta or curious minded was
पल्लव राजा, _______ ने विचित्रचरित के प्रसंग को अपनाया या जिज्ञासु थे.
(a) Mahendravarman I/ महेन्द्रवर्मन I
(b) Narasimhavarman I/ नरसिंहवर्मन I
(c) Narasimhavarman II/ नरसिंहवर्मन II
(d) Simhavishnu/ सिमविष्णु

S4.Ans.(a)
Sol. Mahendravarman I, a pallavan king adopted title Vichitrachitta.He was a Pallava king who ruled the Northern regions of what forms present-day Tamil Nadu in India in the early 7th century.

Q5. Mundanthurai Wildlife Sanctuary is located in which state?
मुंडनथुराई वन्यजीव अभयारण्य किस राज्य में स्थित है?
(a) Kerala / केरल
(b) Tamil Nadu/ तमिलनाडु
(c) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(d) Telangana/ तेलंगाना

S5.Ans.(b)
Sol. One of the most visited wildlife sanctuary in South India is Mundanthurai Wildlife Sanctuary, which is located in Thirunelvelli district of Tamil Nadu and opened in the year 1988.

Q6. The book titled “The Shershah of Kargil” is a biography of Kargil war hero Late Captain Vikram Batra, who was posthumously awarded Param veer Chakra (PVC) – the highest gallantry award of India. The book is written by
“कारगिल का शेरशाह” नामक पुस्तक कारगिल युद्ध के नायक स्वर्गीय कैप्टन विक्रम बत्रा की जीवनी है, जिन्हें मरणोपरांत परम वीर चक्र (पीवीसी) – भारत का सर्वोच्च वीरता पुरस्कार दिया गया था। किताब ______ द्वारा लिखी गई है.
(a) Deepak Surana / दीपक सुराणा
(b) Balraj Joshi/ बलराज जोशी
(c) Shakti Singh/ शक्ति सिंह
(d) PK Singh/ पीके सिंह

S6.Ans.(a)
Sol. The book titled “The Shershah of Kargil” is a biography of Kargil war hero Late Captain Vikram Batra, who was posthumously awarded Param veer Chakra (PVC) – the highest gallantry award of India. The book written by Deepak Surana is an inspiring story of the young captain Vikram Batra, which takes you through the various dimensions of Captain Batra’s life.

Q7. The sultan of Delhi who is reputed to have built biggest network of canals in India was:
भारत में नहरों का सबसे बड़ा नेटवर्क बनाने के लिए प्रतिष्ठित दिल्ली के सुल्तान थे:
(a) Iltutmish/ इल्तुतमिश
(b) Ghiyasuddin Tughluq/ गियासुद्दीन तुगलक
(c) Firuz Shah Tughluq/ फिरोज शाह तुगलक
(d) Sikandar Lodi/ सिकंदर लोदी

S7.Ans. (c)
Sol. The reign of Firuz Tughluq is famous for building the biggest network of canals for irrigation purpose. They were :- (1) Sutlej to Ghaggar (96 miles) (2) Yamuna to Hisar (150 miles), (3) Sirmor to Hansi, (4) Ghaggar to Fizoabad and (5) Yamuna to Firozabad. He also engraved 150 wells for irrigation and betterment of passengers.

Q8. Direct viewing of sun during total solar eclipse causes irreversible damage to eyes. The retinal burn is caused by which one of the following components of the sun rays?
कुल सूर्य ग्रहण के दौरान सूरज को प्रत्यक्ष देखने से आँखों को अपरिवर्तनीय क्षति होती है। रेटिना का जलना सूर्य की किरणों के निम्नलिखित घटकों में से किसके कारण होता है?
(a) Heat /ऊष्मा
(b) Rainbow light/ इंद्रधनुष प्रकाश
(c) Ultra-violet light/ पराबैगनी प्रकाश
(d) Infra-red light/ अवरक्त किरणे

S8. Ans.(c)
Sol. The only time that the sun can be viewed with the naked eye is during a total eclipse when the moon completely covers the disk of the sun. But it is never safe to look at a partial or annular eclipse or the partial phases of a total solar eclipse without proper equipment and techniques. Failure to use proper observing method may result in permanent eye damage or severe visual loss caused by the ultraviolet (UV) radiations of a higher wavelength.

Q9.Who is the head of Municipal Corporation?
नगर निगम का प्रमुख कौन होता है?
(a) Prime Minister/ प्रधान मंत्री
(b) Chiefminister/ मुख्यमंत्री
(c) Governor/ राज्यपाल
(d) Mayor/ महापौर

S9. Ans.(d)
Sol. The Mayor is the head of the Municipal Corporation, but the role is largely ceremonial as executive powers are vested in the Municipal Commissioner.

Q10.What is the approximate height of any geostationary satellite from earth’s surface (in km)?
पृथ्वी की सतह (किमी में) से किसी भी भूस्थिर उपग्रह की अनुमानित ऊंचाई कितनी है?
(a) 36000
(b) 45000
(c) 48000
(d) 30000

S10. Ans.(a)
Sol. Height of any geostationary satellite from earth’s surface is 36000km.

 

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

RRB NTPC 2019 | General Awareness | भारत के प्रमुख जनजातियाँ MCQ | Real Exam Based Question