Geography Quiz For SSC Exams 2019 : 2nd October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.The Great Himalayan National Park is in which state?
द ग्रेट हिमालयन नेशनल पार्क किस राज्य में है?
(a) Jammu & Kashmir/जम्मू कश्मीर
(b) Arunachal Pradesh/अरुणाचल प्रदेश
(c) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश
(d) Sikkim/सिक्किम
S1. Ans.(c)
Sol. The Great Himalayan National Park (GHNP), is one of India’s national parks, is located in Kullu region in the state of Himachal Pradesh. The park was established in 1984.
Q2.Ozone is an ______ of oxygen.
ओजोन ऑक्सीजन का एक ______ है
(a) Allotrope/ ऐलट्रोप
(b) Isotope/ आइसटोप
(c) Isobar /आइसोबार
(d) Isotone/ आइसोटोन
S2. Ans.(a)
Sol. Ozone (O3)is a very reactive allotrope of oxygen that is destructive to materials like rubber and fabrics and is also damaging to lung tissue if present in lower atmosphere. But in upper atmosphere Ozone absorbs ultraviolet and functions as a shield for the biosphere against damaging effects of solar UV radiation.
Q3. ‘Jhum’ is
‘झूम’ क्या है?
(a)A tribe in the North-East of India/ भारत के उत्तर-पूर्व में एक जनजाति
(b)The type of cultivation/ खेती का प्रकार
(c)A Folk dance/लोक नृत्य
(d)The name of a river/नदी का नाम
S3.Ans.(b)
Sol. Jhum or Jhoom cultivation is a local name for slash and burn agriculture practised by the tribal groups in the northeastern states of India like Arunachal Pradesh, Meghalaya, Mizoram and Nagaland and also in the districts of Bangladesh like Khagrachari and Sylhet.
Q4. The solar radiation coming to Earth is called
पृथ्वी पर आने वाले सौर विकिरण को क्या कहा जाता है?
(a) Radiant energy/ दीप्तिमान ऊर्जा
(b) Insolation/ इन्सोलेशन
(c) Sunshine/धूप
(d) Terrestrial radiation/ स्थलीय विकिरण
S4. Ans.(b)
Sol. Insolation is the solar radiation that reaches the earth’s surface. It is measured by the amount of solar energy received per square centimetre per minute.Insolation affects temperature. The more the insolation, the higher the temperature.
Q5. How does the Sun get its energy?
सूर्य को अपनी ऊर्जा कैसे प्राप्त होती है?
(a) From gravitational pressure/ गुरुत्वाकर्षण दबाव से
(b) From nuclear fission/ परमाणु विखंडन से
(c) From nuclear fusion/ परमाणु संलयन से
(d) Due to attraction from earth/ पृथ्वी से आकर्षण के कारण
S5. Ans.(c)
Sol. The Nuclear Fusion Reaction is the basis on which sun releases light and heat. Inside the Sun, this process begins with protons which is simply a lone hydrogen nucleus and through a series of steps, these protons fuse together and are turned into helium. This fusion process occurs inside the core of the Sun.
Q6. Study of the Universe is known as?
ब्रह्मांण्ड के अध्ययन को किस नाम से जाना जाता है?
(a) Sociology/ नागरिक सास्त्र
(b) Cosmology/ ब्रह्मांड विज्ञान
(c) Universology/ संसृति-वैज्ञान
(d) Petology/ शैलविज्ञान
S6. Ans.(b)
Sol. Cosmology is the branch of physics and astrophysics that deals with the study of the physical origins and evolution of the Universe. It also includes the study of the nature of the Universe on a large scale.
Q7. Diameter of Sun is?
सूर्य का व्यास कितना है?
(a) 12 Lakh kms/लाख किमी
(b) 13 Lakh kms/ लाख किमी
(c) 14 Lakh kms/ लाख किमी
(d) 15 Lakh kms/ लाख किमी
S7. Ans.(c)
Sol. The Sun is the star at the center of the Solar System. It is a nearly perfect sphere of hot plasma, with internal convective motion that generates a magnetic field via a dynamo process. It’s diameter is around 14lakh kms.
Q8. Major iron and Steel industries are located in the plateau of
प्रमुख लोहा और इस्पात उद्योग किस पठार में स्थित हैं?
(a) Deccan/ डेक्कन
(b) Malwa/ मालवा
(c) Telangana/ तेलंगाना
(d) Chhotangpur3/ छोटानागपुर 3
S8. Ans.(d)
Sol. Chota Nagpur, plateau in eastern India, in northwestern Chhattisgarh and central Jharkhand states. The Chota Nagpur area has the most valuable concentration of mineral resources in India. It is famous for coal reserve and iron and steel industries.
Q9. The first biosphere reserve that was set up in India in 1986 is
भारत में 1986 में स्थापित किया गया पहला बायोस्फीयर रिजर्व कौन सा था?
(a) Nanda Devi/नंदा देवी
(b) Nilgiris/निलगिरी
(c) Nokrek/ नोकरेक
(d) Manas/ मानस
S9. Ans.(b)
Sol. The Nilgiri Biosphere Reserve is an International Biosphere Reserve in the Western Ghats and Nilgiri Hills ranges of South India. It was constituted as first Biosphere Reserve by UNESCO in September 1986 under Man and Biosphere Programme.
Q10. Green Revolution was started in
हरित क्रांति कब शुरू की गई थी?
(a) 1960s
(b) 1970s
(c) 1980s
(d) 1990s
S10. Ans.(a)
Sol. Green Revolution Intensive plan of the 1960s to increase crop yields in developing countries by introducing higher-yielding strains of plant and new fertilizers. The scheme began in Mexico in the 1940s, and was successfully introduced in parts of India in 1960s.

You may also like to read:
Click here for more science notes

 


                           Crack SSC CGL 2019 Exam

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD