Geography Questions for SSC & Railway Exam 2018: 13th November

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which district of Himachal Pradesh touches the border of China?
हिमाचल प्रदेश का कौन सा जिला चीन की सीमा को छूता है?
(a) Sirmaur/ सिरमौर
(b) Chamba/ चंबा
(c) Kullu / कुल्लू
(d) Kinnaur/ किन्नौर

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Chitkul (Chittkul) is a village in Kinnaur district of Himachal Pradesh. It is the last inhabited village near the Indo-China border.

Q2. Indian Standard Time is ahead of Greenwich Mean Time by-
भारतीय मानक समय ग्रीनविच मीन टाइम से कितना आगे है-
(a) 5.30 hours/5.30 घंटे
(b) 4:30 hours/4:30 घंटे
(c) 4 hours /4 घंटे
(d) 5 hours /5 घंटे

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Indian Standard Time is 5 hours and 30 minutes ahead of Greenwich Mean Time.

Q3. On which date is India likely to experience the shortest day?
किस तारीख को भारत का सबसे छोटा दिन होता है?
(a) December 21/दिसम्बर 21
(b) March 21/मार्च 21
(c) June 22 /जून 22
(d) September 23/सितम्बर 23

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Dec. 21 is the winter solstice: the shortest day and longest night of the year here in Earth’s northern hemisphere.

Q4. Which of the nations are connected with Palk Strait?
कौन से राष्ट्र पाक जलडमरूमध्य से जुड़े हुए है?
(a) India and Sri Lanka/भारत और श्री लंका
(b) North Korea and South Korea/ उत्तर कोरिया और दक्षिण कोरिया
(c) Pakistan and China / पाकिस्तान और चीन
(d) Britain and France/ ब्रिटेन और फ्रांस

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Palk Strait is a strait between the Tamil Nadu state of India and the Mannar district of the Northern Province of the island nation of Sri Lanka.

Q5. Which of the following state does not share boundary with Myanmar?
निम्नलिखित में से कौन सा राज्य म्यांमार के साथ सीमा साझा नहीं करता है?
(a) Assam/असम
(b) Manipur/मणिपुर
(c) Arunachal Pradesh / अरुणाचल प्रदेश
(d) Nagaland/नागालैंड

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The four northeast Indian states share 1,643-km border with Myanmar – Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram and Manipur.



Q6. West Bengal makes borders with how many countries?
पश्चिम बंगाल कितने देशों के साथ सीमा साझा करता है?
(a) One /एक
(b) Two/दो
(c) Three/तीन
(d) Four/चार

Show Answer
Ans.(c)
Sol. West Bengal  borders Bangladesh in the east, and Nepal and Bhutan in the north.


Q7. Correct pair of the state and its capital is –
राज्य का सही युग्म और इसकी राजधानी है-
(a) Nagaland – Shillong /नागालैंड-शिल्लोंग
(b) Jharkhand – Ranchi/झारखण्ड – रांची
(c) Uttarakhand – Nainital/उत्तराखंड- नैनीताल
(d) Chattisgarh – Bilaspur/छत्तीसगढ़ – बिलासपुर
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Jharkhand is a state in eastern India. It’s known for its waterfalls, the elegant Jain temples of Parasnath Hill and the elephants and tigers of Betla National Park. The state capital of Ranchi is a gateway to the park. 


Q8. Which of the following state is the member of “Seven Sisters”?
निम्नलिखित में से कौन सा राज्य “सात बहनों” का सदस्य है?
(a) West Bengal /पश्चिम बंगाल
(b) Tripura/त्रिपुरा
(c) Orissa /उड़ीसा
(d) Bihar/बिहार
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Seven Sisters of India: Meghalaya, Arunachal Pradesh, Nagaland, Tripura, Assam, Manipur, and Mizoram cover a huge area of 255,511 square kilometres.

Q9. Where is Saddle Peak in Andaman and Nicobar Island situated?
अंडमान और निकोबार द्वीप में सैडल पीक कहाँ स्थित है?
(a) Great Nicobar / ग्रेट निकोबार
(b) Middle Andaman/ मध्य अंडमान
(c) Little Andaman / लिटिल अंडमान
(d) Northern Andaman/ उत्तरी अंडमान
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Saddle Peak or Saddle Hill is located on North Andaman Island in India’s Andaman and Nicobar Islands.



Q10.What is the name of the disputed coastal area located far from Gujarat coast in between India and Pakistan?
भारत और पाकिस्तान के बीच गुजरात तट से दूर विवादित तटीय क्षेत्र का नाम क्या है?
(a) Gulf of Cambay / कैंबे की खाड़ी
(b) Sir Creek/ सर क्रीक
(c) Gulf of Khambhat / खंभात की खाड़ी
(d) Mouth of Indus/ सिंधु का मुंह
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Sir Creek is a 96 km tidal estuary on the border of India and Pakistan. The creek, which opens up into the Arabian Sea, divides the Gujarat state of India from the Sindh province of Pakistan.

Q11. ‘Sun Temple’ is situated in the state of
‘सूर्य मंदिर’ किस राज्य में स्थित है?
(a) Rajasthan /राजस्थान
(b) Andhra Pradesh/अरुणाचल प्रदेश
(c) Odisha/ओडिशा
(d) Tamil Nadu/तमिल नाडू

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Konark Sun Temple is a 13th-century CE sun temple at Konark on the coastline of Odisha, India. The temple is attributed to king Narasingha deva I of the Eastern Ganga Dynasty about 1250 CE.



Q12.Which border line separates India from Pakistan?
कौन सी सीमा रेखा भारत को पाकिस्तान से अलग करती है?
(a) McMahon Line / मैकमोहन लाइन
(b) Radcliffe Line/ रैडक्लिफ लाइन
(c) 17th Parallel Line /17 वीं समांतर रेखा
(d) Durand Line/दूरंद लाइन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Radcliffe Line was the boundary demarcation line between the Indian and Pakistani portions of the Punjab and Bengal provinces of British India. 
Q13.With which country, India has the longest international boundary?
किस देश के साथ भारत की सबसे लंबी अंतरराष्ट्रीय सीमा है?
(a) Nepal /नेपाल
(b) Pakistan/पाकिस्तान
(c) China /चाइना
(d) Bangladesh/बांग्लादेश
Show Answer
Ans.(d)
Sol. India share longest border with Bangladesh a 4,096-kilometer (2,545-mile)-long international border.
Q14.India’s neighbor country with minimum area is-
न्यूनतम क्षेत्र वाला भारत का पड़ोसी देश है-
(a) Bhutan/भूटान
(b) Nepal/नेपाल
(c) Sri lanka/ श्री लंका
(d) Bangladesh/बांग्लादेश
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Bhutan is a small country in the Himalayas between the Tibet Autonomous Region of China and India.

Q15. Which of following city is situated in the farthest east?
निम्नलिखित में से कौन सा शहर सबसे दूर पूर्व में स्थित है?
(a) Lucknow/लखनऊ
(b) Jabalpur/जबलपुर
(c) Hyderabad /हैदराबाद
(d) Chennai/चेन्नई
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Lucknow, a large city in northern India, is the capital of the state of Uttar Pradesh.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD