Geography Questions for SSC CHSL 2017-18 (Solutions)_00.1
Latest SSC jobs   »   Geography Questions for SSC CHSL 2017-18...

Geography Questions for SSC CHSL 2017-18 (Solutions)

Geography Questions for SSC CHSL 2017-18 (Solutions)_40.1

Important Geography Questions of SSC CHSL 2017:

Dear Students, SSC CHSL 2017 Notification is out. You have ample time left for the preparation. At Adda247, we are providing questions for General Awareness section. Today, in this quiz we shall study Geography Questions for SSC CHSL 2017 which is based on latest exam pattern of SSC CHSL 2017 . Study and Score great marks in the Exam. We wish you all the very best for the exam.


प्रिय पाठकों, कर्मचारी चयन आयोग एक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में 4 मार्च 2018 से 26 मार्च 2018 तक परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में 25 प्रश्न सामन्य जागरूकता के भाग से पूछे जायेंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण bhugol प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपको GA अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद करेगा. आप नियमित रूप से sscadda website और adda 247 एप पर बने रहिये.

Q1. The Andaman group and Nicobar group of islands are separated from each other by –
अंडमान समूह और निकोबार समूह का द्वीप एक दूसरे से किस से अलग हो गया है?
(a) Ten Degree channel(दस डिग्री चैनल)
(b) Great channel(महान चैनल)
(c) Bay of Bengal (बंगाल की खाड़ी)
(d) Andaman sea(अंडमान समुद्र)
Ans.(a)

Q2. Diu is an island off the coast of –
दीव किस के तट पर एक द्वीप है?
(a) Daman(दमन)
(b) Goa(गोवा)
(c) Gujarat(गुजरात)
(d) Maharashtra(महाराष्ट्र)
Ans.(c)

Q3. Guwahati is situated on the bank of the river –
गुवाहाटी _____ के नदी के तट पर स्थित है.
(a) Teesta(तीस्ता)
(b) Brahmaputra(ब्रह्मपुत्र)
(c) Hooghly(हुगली)
(d) Sone(सोन)
Ans.(b)

Q4. The river which joins Ganga from Southern side is –
दक्षिणी ओर से गंगा में शामिल होने वाली नदी कौन सी है?
(a) Betwa(बेतवा)
(b) Chambal(चंबल)
(c) Son(सोन)
(d) Ken(केन)
Ans.(c)

Q5. The highest waterfall (by height )of India is in the state of –
भारत का उच्चतम झरना (ऊंचाई तक) किस राज्य में है?
(a) Andhra Pradesh(आंध्र प्रदेश)
(b) Assam(असम)
(c) Maharashtra(महाराष्ट्र)
(d) Karnataka(कर्नाटक)
Ans.(d)

Q6. The snow leopard population is found in –
हिम तेंदुए की आबादी कहाँ पाई जाती है?
(a) Sikkim(सिक्किम)
(b) Assam(असम)
(c) Mizoram(मिजोरम)
(d) Manipur(मणिपुर)
Ans.(a)

Q7. Which is the best known bird sanctuary in Haryana?
हरियाणा में सबसे प्रसिद्ध पक्षी अभ्यारण्य कौन सा है?
(a) Sultanpur(सुल्तानपुर)
(b) Bharatpur(भरतपुर)
(c) Rajaji(राजाजी)
(d) Sariska(सरिस्का)
Ans.(a)


Q8. The Keibul Lamjao, the only floating National Park in the world is in –
किबुल लम्जो, दुनिया में एकमात्र तैरने वाला राष्ट्रीय उद्यान कहा स्थित है?
(a) Manipur(मणिपुर)
(b) Mizoram(मिजोरम)
(c) Assam(असम)
(d) Meghalaya(मेघालय)
Ans.(a)

Q9. The red colour of red soil is due to the presence of –
लाल मिट्टी का लाल रंग किसकी उपस्थिति की वजह से है?
(a) Nitrogen(नाइट्रोजन)
(b) Humus(हुमस)
(c) Iron(आयरन)
(d) Copper(कॉपर)
Ans.(c)

Q10. Which of the following soils is most ideal for paddy cultivation?
निम्नलिखित में से कौन सी मिट्टी धान की खेती के लिए सबसे उपयुक्त है?
(a) Laterite soil(लेटेराइट मिट्टी)
(b) Red soil(लाल मिट्टी)
(c) Alluvial soil(जलोढ़ मिट्टी)
(d) Black soil(काली मिट्टी)
Ans.(c)

Q11. The state which occupies the first place in India in the production of tobacco is –
भारत में तम्बाकू के उत्पादन में किस राज्य का पहला स्थान है?
(a) Tamil Nadu(तमिलनाडु)
(b) West bengal(पश्चिम बंगाल)
(c) Andhra Pradesh(आंध्र प्रदेश)
(d) Maharashtra(महाराष्ट्र)
Ans.(c)

Q12. In Indian agriculture, the period from July to October-November is called –
भारतीय कृषि में, जुलाई से अक्टूबर-नवंबर तक की अवधि को कहा जाता है –
(a) Rabi season(रबी सीजन)
(b) Kharif season(खरीफ सीजन)
(c) Pre-kharif season(पूर्व खरीफ सीजन)
(d) Slack season(सुस्त मौसम)
Ans.(b)

Q13. Operation Flood refers to –
ऑपरेशन फ्लड किसको संदर्भित करता है?
(a) Increase in the production of milk(दूध के उत्पादन में वृद्धि)
(b) It is a programmme related to prevention of flood in riverside areas(यह नदी के किनारे क्षेत्रों में बाढ़ की रोकथाम से संबंधित एक प्रोग्राम है)
(c) It is a relief progrmme after the flood(बाढ़ के बाद यह एक राहत कार्यक्रम है)
(d) Increasing the production of agricultural crops(कृषि फसलों के उत्पादन में वृद्धि)
Ans.(a)

Q14. Agricultural Commodities are graded with : 
कृषि कमोडिटीज को किसके साथ वर्गीकृत किया जाता है?
(a) ISI(आईएसआई)
(b) Eco-products(इको-प्रोडक्ट्स)
(c) AGMARK(एगमार्क)
(d) Green Product(ग्रीन उत्पाद)
Ans.(c)

Q15. Which of the following is not a Kharif crop? 
इनमें से कौन सा खरीफ फसल नहीं है?
(a) Rice(चावल)
(b) Wheat(गेहूं)
(c) Sugarcane(गन्ना)
(d) Cotton(कपास)

Ans.(b)

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Geography Questions for SSC CHSL 2017-18 (Solutions)_50.1Geography Questions for SSC CHSL 2017-18 (Solutions)_60.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.



@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?