General Studies : Quiz

1. Which lake seprates the Hyderabad, capital of Andhra Pradesh, from its twin city Secunderabad? 
A. Loktak Lake
B. Chilka Lake
C. Wular Lake
D. Hussain Sagar Lake
2. ‘Wings of Fire’ and ‘Ignited Minds’ books are authored by which Indian scientist? 
A. H.G.Khurana
B. M.S.Swaminathan
C. A.P.J.Abdul Kalam
D. S.Chandrasekhar

3. What is the common name of Acetylsalicylic Acid?
A. Aspirin
B. Vinegar
C. Vitamin C
D. Vitriol

4. Which is the nearest star to the Sun? 
A. Proxima Centauri
B. Alpha Centauri A
C. Alpha Centauri B
D. Bernard’s Star

5. Kavaratti, an island town, is the capital of which Indian union territory? 
A. Lakshadweep
B. Daman and Diu
C. Puducherry
D. Andaman and Nicobar Islands

6. Sadakat Ashram memorial in Patna is dedicated to which former President of India? 
A. Zakir Hussain
B. Rajendra Prasad
C. Fakhruddin Ali Ahmed
D. V.V.Giri

7. In domestic LPG cylinders, a small quantity of which foul smelling chemical is added to act as a warning agent in case of any gas leakage? 
A. Pyridine
B. Isocyanide
C. Cadaverine
D. Ethyl Mercaptan

8. How much time does Sunlight take to reach the Earth?
A. 8 minutes
B.10 minutes
C.12 minutes
D.15 minutes

9. Which ruler of Gupta dynasty is also called the ‘Napoleon of India’?
A. Ramagupta
B. Skandagupta
C. Samudragupta
D. Chandragupta Vikramaditya

10. Indira Mount, an underwater mountain named after former PM of India Smt. Indira Gandhi, is in which ocean?
A. Indian Ocean
B. Antarctic Ocean
C. Atlantic Ocean
D. Pacific Ocean

11. How do we better know Oscar award winner lyricist Sampooran Singh Kalra, the writer of ‘Jai Ho’ song for film ‘Slumdog Millionaire’? 
A. Sameer
B. Gulzar
C. Javed Akhtar
D. Prasoon Joshi

12. In 1872, which Viceroy of India was assassinated at Port Blair in the Andaman Islands? 
A. Lord Mayo
B. Lord Curzon
C. Lord Lytton
D. Lord Irwin

13. After Sachin Tendulkar, who is the second cricketer to receive the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award? 
A. Saurav Ganguly
B. Rahul Dravid
C. Mahendra Singh Dhoni
D. Anil Kumble

14. Who was the first Indian Governor-General of independent India? 
A. Lord Mountbatten
B. C.Rajagopalachari
C. Rajendra Prasad
D. Jawaharlal Nehru

15. To whom does the President of India address his resignation? 
A. Chief Justice of India
B. Prime Minister
C. Lok Sabha Speaker
D.Vice President

Answer 
1.D
2.C
3.A
4.A
5.A
6.B
7.D
8.A
9.C
10.B
11.B
12.A
13.C
14.B
15.D

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

36 Comments

  1. Answers to Above Questions –

    1. Hussain Sagar Lake ( Must visit Beautuiful)
    Water Fountain Show at 7:30 am every day.
    I have been there in Hyderabad for almost an year :))

    2. A.P.J.Abdul Kalam

    3. Aspirin (contains almost 90% acetylsalicylic acid)

    4. Alpha Centauri
    The Sun is the closest star to Earth, about 93 million miles away.
    The Sun's nearest neighbor, Alpha Centauri, is actually a triple-star system —three stars bound together by gravity. Alpha Centauri A and B are two bright, closely orbiting stars with a distant, dim companion, Proxima Centauri.

    5. Kavaratti, town and island, capital of Lakshadweep union territory, India. Kavaratti lies in the Arabian Sea about 215 miles (345 km) west-southwest of Kozhikode (Calicut) and the Malabar Coast of southern India.

    6. Dr.Rajendra Prasad

    7. Ethyl Mercaptan
    Ethanethiol, commonly known as ethyl mercaptan, is a colorless gas or clear liquid with a distinct odor. It is an organosulfur compound with the formula CH₃CH₂SH.

    8. Its approx 8.4 minutes.

    9. Louis Mountbatten, 1st Earl Mountbatten of Burma remained Governor-General of India for some time after independence.

    10. Its VIce President of India …..

  2. 1. Which lake seprates the Hyderabad, capital of Andhra Pradesh, from its twin city Secunderabad?
    D. Hussain Sagar Lake

    2. 'Wings of Fire' and 'Ignited Minds' books are authored by which Indian scientist?
    C. A.P.J.Abdul Kalam

    3. What is the common name of Acetylsalicylic Acid?
    A. Aspirin

    4. Which is the nearest star to the Sun?
    A. Proxima Centauri

    5. Kavaratti, an island town, is the capital of which Indian union territory?
    A. Lakshadweep

    6. Sadakat Ashram memorial in Patna is dedicated to which former President of India?
    B. Rajendra Prasad

    7. In domestic LPG cylinders, a small quantity of which foul smelling chemical is added to act as a warning agent in case of any gas leakage?
    D. Ethyl Mercaptan

    8. How much time does Sunlight take to reach the Earth?
    A. 8 minutes

    9. Which ruler of Gupta dynasty is also called the 'Napoleon of India'?
    C. Samudragupta

    10. Indira Mount, an underwater mountain named after former PM of India Smt. Indira Gandhi, is in which ocean?
    A. Indian Ocean

    11. How do we better know Oscar award winner lyricist Sampooran Singh Kalra, the writer of 'Jai Ho' song for film 'Slumdog Millionaire'?
    B. Gulzar

    12. In 1872, which Viceroy of India was assassinated at Port Blair in the Andaman Islands?
    A. Lord Mayo

    13. After Sachin Tendulkar, who is the second cricketer to receive the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
    C. Mahendra Singh Dhoni

    14. Who was the first Indian Governor-General of independent India?
    B. C.Rajagopalachari

    15. To whom does the President of India address his resignation?
    D.Vice President

  3. Join the discussion…hello can anyone clear my doubt plz fci assistant grade 3 exam mei sectional cutoff hai ?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD