General Science Quiz For SSC CHSL And FCI Exam 2015

1.Sickle Cell Anemia is a
(A).Genetic disorder 
(B).Virus disease 
(C).Bacterial disease 
(D).Disease due to vitamin deficiency

2.The Sun`s energy is produced by
(A).Nuclear fission
(B).Burning of gases
(C).Nuclear fusion
(D).None of these
3.The branch of clinical study related to hearing , taste and smell is
(A).Otalaryngology 
(B).Ophthalmology 
(C).Dermatology 
(D).Osteology
4.Which of the following metals remain in liquid for under normal conditions?
(A).Radium
(B).Zinc
(C).Uranium
(D).Mercury
5. Crop Insurance Scheme in India was started in–
(A).1945 
(B).1980
(C).1985 
(D).1988
6.__ is known as the Father of Modern Medicine
(A) Anaxagoras
(B) Anaximandar
(C) Empedocles
(D) Hipprocratus
7. Which of the following is an antioxidant ?
(A). Vitamin-C
(B). Vitamin-K
(C). Vitamin-B
(D). Vitamin-D
8. Central Food Technological Research Institute is located at– 
(A) Bengaluru 
(B) Mysore 
(C) Chennai 
(D) Hyderabad 
9. First Agricultural University in India was established at– 
(A) Pantnagar 
(B) Ludhiana 
(C) Jabalpur 
(D) Kanpur 
10. The Red, orange and yellow colours of leaf is due to:
(A). Aldehydes
(B). Tannis
(C). Lignins
(D). Carotenoid
Answers Key:
1.A
2.C
3.A
4.D
5.C
6.D
7.A
8.B
9.A
10.D

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?