General Science Quiz For SSC CHSL And FCI Exam 2015

1.The function of heavy water in a nuclear reactor is to 
A. Slow down the speed of neutrons
B. Increase the speed of neutrons
C. Cool down the reactor
D. Stop the nuclear reaction

2.Defect of colour blindness can be remedied by the use of 
A. Concave lens
B. Convex lens
C. Cylindrical lens
D. None of the above
3. Deficiency of iron leads to 
A. Anorexia
B. Anaemia
C. Polycythemia
D. Leucopenia
4. Given below are the names of four energy crops. Which one of them can be cultivated for ethanol?  
A. Jatropha
B. Maize
C. Pongania
D. Sunflower
5. Radioactivity is measured by 
A. Geiger-Muller counter
B. Polarimeter
C. Calorimeter
D. Colorimeter
6. What does airbag, used for safety of car driver, contain? 
A. Sodium bicarbonate
B. Sodium azide
C. Sodium nitrite
D. Sodium peroxide
7. The time taken by the Sun to revolve around the center of our galaxy is 
A. 50 mn years
B. 100 mn years
C. 250 mn years
D. 365 mn years
8. Which of the following is a water -borne diseases? 
A. Viral hepatitis B
B. Cholera
C. Dengu
D. Influenza
9. Which of the following crops is of Kharif season? 
A. Soyabean
B. Linseed
C. Lentil
D. Mustard
10. When an ant bites a person, which irritating chemical it (ant) injects into his (person) body? 
A. Acetic acid
B. Citric acid
C. Tartaric acid
D. Formic acid
Answers Key:
1.(A) 
2.(D)
3.(B)
4.(B)
5.(A)
6.(B)
7.(C)
8.(B)
9.(A)
10.(D)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?