General Science Quiz For SSC CHSL And FCI Exam

1.Most food nutrients are absorbed into the blood from the
A.large intestine
B.mouth
C.small intestine
D.stomach

2.The function of heavy water in a nuclear reactor is to 
A.Slow down the speed of neutrons
B.Increase the speed of neutrons
C.Cool down the reactor
D.Stop the nuclear reaction
3.The clouds float in the atmosphere because of their low
A.temperature
B.velocity
C.pressure
D.density
4. What is a zoom lens? 
A. It is a lens having fixed focal length
B. It is a lens having variable focal length
C. It is a lens used in radio telescopes
D. None of the above
5.Which isotope is used for cancer?
A.Cobalt 60
B.Bohs 32
C.Isotope cannot be used
D.None of the above
6. Which one of the following is the largest terrestrial wild animal? 
A. Indian elephant
B. African elephant
C. Giraffe
D. White tiger
7.Which colour is very good for a blood pressure patient?
A.Blue
B.Red
C.Yellow
D.Pink
8.Which one of the following is used as the chemical in the tape for producing sound?
A.Iron Oxide .
B.Zinc Oxide
C.Potassium Oxide
D.None of the above
9.For galvanishing iron which of the following metals is used?
A.Aluminium
B.Copper
C.Lead
D.Zinc
10.Which instrument is used to measure altitudes in aircraft’s ?
A.Audiometer
B.Ammeter
C.Altimeter
D.Anemometer
Answers Key:
1.C
2.A
3.D
4.B
5.A
6.B
7.A
8.A
9.D
10.C

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?