General Science Quiz

1. The gas used to extinguish fire is —
(A) Neon
(B) Nitrogen
(C) Carbon dioxide
(D) Carbon Monoxide

2. In which of the following activities Silicon Carbide is used ?
(A) Making cement and glass
(B) Disinfecting water and ponds
(C) Making castes for statues
(D) Cutting very hard substances

3. The element common to all acids is —
(A) Oxygen
(B) Hydrogen
(C) Nitrogen
(D) Sulphur

4. Gobar gas contains mainly —
(A) Methane
(B) Carbon dioxide
(C) Butane
(D) Carbon Monoxide

5. The most malleable metal is —
(A) Silver
(B) Gold
(C) Aluminium
(D) Sodium

6. Tetraethyl lead is used as —
(A) Mosquito repellent
(B) Pain Killer
(C) Fire extinguisher
(D) Petrol additive

7. Which of the following is used in beauty parlours for hair setting ?
(A) Phosphorus
(B) Sulphur
(C) Chlorine
(D) Silicon


8. Which of the following is a non-metal that remains liquid in room temperature ?
(A) Bromine
(B) Chlorine
(C) Helium
(D) Phosphorus

9. From which mineral is radium obtained —
(A) Limestone
(B) Haematitie
(C) Pitchblende
(D) Rutile

10. What is laughing gas ?
(A) Carbon dioxide
(B) Sulphur dioxide
(C) Nitrogen Dioxide
(D) Nitrous oxide

11. Which of the following is used as a material for making protective windows in space probes ?
(A) Steel
(B) Graphite
(C) Tungsten
(D) Diamond

12. Which form of phosphorus is used in safety metals?
(A) Red Phosphorus
(B) White Phosphorus
(C) Yellow Phosphorus
(D) Black Phosphorous

13. Stainless steel is an alloy of —
(A) Iron, Carbon and Nickel
(B) Iron and Manganese
(C) Iron, Chromium and Zinc
(D) Iron, Chromium and Nickel

14. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Galena : Lead Sulphide
(B) Green vitriol : Copper sulphate
(C) Plaster of Paris : Calcium sulphate
(D) Calomel : Mercurous Chloride


15. Which of the following metals forms an amalgum with other metals ?
(A) Lead
(B) Tin
(C) Zinc
(D) Mercury

1
C
11.
D
2.
D
12.
A
3.
B
13.
D
4.
A
14.
B
5.
B
15.
D
6.
D
7.
B
8.
A
9.
C
10.
D

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

4 Comments

  1. Good Evening Everyone 🙂

    Answers to above questions are as follows –

    1. Carbon Dioxide
    Fire needs three elements to prosper: fuel, oxygen and heat. The most common extinguishing agents like water, carbon dioxide, dry chemical and foams
    attack the fire physically to deprive the fire of one or more of the three critical elements needed for propagation. Halon differs in the way it puts out the fire.

    2. Cutting very hard substances (due to carbon bonds)

    3. Hydrogen

    4. Methane (Biogas)

    5. Gold is the most malleable and ductile of all known metals.

    6. Petrol additive (petroleum Industry)

    7. Sulphur

    8. Bromine (It's boiling point is 58.8 degres centigrade , thus it stays in liquid form)

    9. Radium is found in tiny quantities in the uranium ore uraninite and various other uranium minerals, and in even tinier quantities in thorium minerals.
    One ton of pitchblende typically yields about one seventh of a gram of radium.

    10. Nitrous oxide (NOS – N2O)

    11. Diamond

    12. Red Phosphorus

    13. Iron, Chromium and Nickel

    14. Green vitriol is Iron (II) Sulphate (FeSo4)

    15. An amalgam is a substance formed by the reaction of mercury with another metal. Almost all metals can form amalgams with mercury, the notable exception being iron.

    Have a great Day ahead 🙂
    Be Positive 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD