General Science Questions for Railway Exam 2018 :27th March

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा  अप्रैल और मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1.Arthritis is caused by the deposition of which “of the following” in the joints of the body?
गठिया शरीर के जोड़ों में “निम्नलिखित में से” किसके निक्षेप के कारण होता है?
(a) Urea/यूरिया
(b) Uric acid/यूरिक अम्ल
(c) Albumin/एल्बुमिन
(d) Cholesterol/कोलेस्ट्रॉल

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.
Arthritis is caused by deposition of uric acid crystals (mono-sodium urate) in joints and fluids within the body gout, is a painful form of arthritis.


Q2.Which of the following parasites is responsible for 65% of the cases of malaria in India?
निम्नलिखित में से कौन सा परजीवी भारत में मलेरिया के 65% मामलों के लिए उत्तरदायी हैं?
(a) P. malariae/पी मलेरिया
(b) P. vivax/पी वाईवैक्स
(c) P. falciparum/पी फाल्सीपेरम
(d) P. Ovale/पी ओवेल

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Plasmodium vivax is a protozoan parasite and a human pathogen, the most frequent and widely distributed cause of recurring malaria. P. vivax is one of the five species of malaria parasites that is responsible for 65% cases of malaria in India.

Q3.Hydrophobia is caused by –
हाइड्रोफोबिया किसके कारण होता है –
(a) Bacteria/जीवाणु
(b) Fungus/कवक
(c) Virus/वाइरस
(d) Protozoan/प्रोटोजोआ

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol.
Fear of water is known as hydrophobia. Such type of patients gets afraid from river, lake sea etc. Hydrophobia is the old name of Rabies which is a viral disease. Its virus affects the nervous system.

Q4.Anthophobia is fear of the following:
एंथोफोबिया निम्नलिखित किसका डर है:
(a) Boss/मालिक
(b) Fire/आग
(c) Flowers /पुष्प
(d) Dogs/कुत्ते

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Anthophobia is an abnormal and persistent fear of flowers. The term comes from the Greek roots Anthos means flower and Phobos means fear.


Q5.The disease caused by swelling of the membrane over spinal cord and brain is
रीढ़ की हड्डी और मस्तिष्क पर झिल्ली की सूजन से होने वाली बीमारी कौन सी है?
(a) Leukaemia/लेकिमिया
(b) Paralysis/पैरालिसिस
(c) Sclerosis/स्केलेरोसिस
(d) Meningitis/मैनिन्जाइटिस

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Meningitis is a disease caused by the inflammation of the protective membranes covering the brain and spinal cord known as meninges.


Q6.One out of every 200 babies born in India, dies of diarrhea caused by:
भारत में पैदा हुए हर 200 बच्चों में से एक, डायरिया की वजह से मर जाता है, डायरिया किसके कारण होता है:
(a) Bacteria/जीवाणु
(b) Rotavirus/रोटावायरस
(c) Amoeba/अमीबा
(d) Fungus/कवक

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. The rotavirus is a group of RNA viruses, some of which cause acute enteritis in humans. Rotavirus is the most common cause of severe diarrhea among infants and young children. It is a genus of double-stranded RNA virus in the family Reoviridae.


Q7.The disease hysteria is classed in
हिस्टीरिया रोग किसमें वर्गित है-
(a) Women/महिलाओं
(b) Men/पुरुषों
(c) Boy/लड़कों
(d)None of these/इनमे से कोई नहीं

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Hysteria disease is mainly classed in  women. It is a genital disease in which the symptoms of anxiety, discomfort and faintness are found. 


Q8.‘SILICOSIS’ is a – 
‘सिलिकोसिस  क्या है – 
(a) Kidney disease/गुर्दे की बीमारी
(b) Liver disease/यकृत की बीमारी
(c) Lung disease/फेफड़ों की बीमारी
(d) Neurological disorder/मस्तिष्क संबंधी बीमारी

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Silicosis is a lung disease that is caused by inhaling tiny bits of silica. Silica is a common mineral, which is part of sand, rock and mineral ores like quartz.

Q9.Food poisoning is due to –
खाद्य-विषायण किसके कारण होता है –
(a) E. coli/ई. कोली
(b) Salmonella bacilli/साल्मोनेला बेसीली
(c) Pseudomonas/स्यूडोमोनास
(d) Candida/कैंडिडा

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. A salmonella infection is a bacterial disease of the intestinal tract. A salmonella is a group of bacteria that cause typhoid fever, food poisoning, gastroenteritis, enteric fever and other illnesses. People become mostly through contaminated water of foods.


Q10.The famous ‘Bubble Baby Disease’ is so called because:
प्रसिद्ध ‘बबल बेबी डिज़ेस’ को इस नाम से किस कारणवश बुलाया जाता है:
(a) It is caused by water bubble/यह पानी के बुलबुले के कारण होता है
(b) the suffering baby makes bubbles of saliva/पीड़ित बच्चे लार के बुलबुले बनाते है
(c) The suffering baby is treated in a germ-free plastic bubble/पीड़ित बच्चे का रोगाणु-मुक्त प्लास्टिक के बुलबुले में इलाज किया जाता है
(d) It is cured only water bubble/यह केवल पानी के बुलबुले ठीक होता है

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Bubble baby disease (severe combined immunodeficiency, SCID) is often called “bubble boy disease”. There are several forms of SCID. The famous ‘Bubble Baby Disease’ is named so as the suffering baby is treated in a germ-free plastic bubble. 


Q11.Which of the following is essential to regulate the heart beat?
निम्नलिखित में से क्या दिल की धड़कन को नियंत्रित करने के लिए आवश्यक है?
(a) Sodium/सोडियम
(b) Sulphur/सल्फर
(c) Potassium/पोटैशियम
(d) Iron/आयरन

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Potassium (K) plays a role in every heart beat. A hundred thousand times a day, it helps trigger the heart to squeeze blood through the body. It also helps your muscles to move, nerves to work and kidneys to filter blood. Phosphorus is good for the development of bones whereas iron deficiency leads to anaemia.

Q12.Which hormone controls the quantity of urine from kidney?
कौन सा हार्मोन गुर्दे में मूत्र की मात्रा को नियंत्रित करता है?
(a) TSH
(b) ACTH
(c) FSH
(d) ADH

Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. ADH (Antidiuretic) hormone is released form pituitary gland which is responsible for controlling secretion of urine from kidney.

Q13.Cobalt-60 is generally used in radiation treatment because it ejects–
कोबाल्ट -60 आमतौर पर विकिरण उपचार में प्रयोग किया जाता है क्योंकि इससे क्या निकलता है –
(a) α rays/α किरणें
(b) β rays/β किरणें
(c) γ rays/γ किरणें
(d) X-rays/X- किरणें

Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Coblat-60 is a synthetic isotope of cobalt. Gamma rays are ejected after the bombing of neutrons on cobalt. This is the reason, why it is used in radiation treatment.


Q14.The radio isotope used in the detection of tumour is
ट्यूमर का अनुसन्धान करने में उपयोग रेडियो आइसोटोप कौन सा है?
(a) Arsenic – 74/आर्सेनिक – 74
(b) Cobalt – 60/कोबाल्ट – 60
(c) Sodium – 24/सोडियम – 24
(d) Carbon – 14/कार्बन – 14

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Arsenic -74 tracer is used to detect the presence of tumours, Sodium -24 tracer is used to detect the presence of blood clots and Iodine-131 tracer is used to study the activity of the thyroid gland. Cobalt-60 is used to treat cancer and carbon -14 is used to date organic material.


Q15.The poison of honey bee is ?
मधु मक्खी का जहर किस प्रकार का है?
(a)Acidic/अम्लीय
(b)Saltish/लवणीय
(c)Alkaline/क्षारीय
(d)Protein/प्रोटीन

Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Bee stings differ from insect bites, and the venom or toxin of stinging insects is quite different. In particular, bee stings are acidic, whereas wasp stings are alkali, so the body’s reaction to a bee sting may be very different than to that of a wasp sting.




You may also like to read:


  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD