General Science Questions for Railway Exam 2018 : 25th April

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा अप्रैल और मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Myopia is a defect of eyes which is also known as –
मायोपिया आंखों का दोष है इसे ______  के रूप में भी जाना जाता है –
(a) Far Sightedness / सुदूर दृष्टि   दोष         
(b) Near-Sightedness /  निकट दृष्टि दोष
(c) Astigmatism / दृष्टिवैषम्य दोष
(d) Night Blindness / रतौन्धी दोष

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Nearsightedness, also known as myopia, is a common type of refractive error where close objects appear clearly, but distant objects appear blurry. 


Q2. Who is known as the father of Green Revolution?
हरित क्रांति के जनक के रूप में किसे जाना जाता है?
(a) Dr. Robert Nucleus / डॉ रॉबर्ट न्यूक्लियस
(b) Dr. Ian Wilmut / डॉ इयान विल्मुट
(c) Dr. N E Borlaug / डॉ एन ई बोर्लोग
(d) Dr. JC Bose / डॉ जेसी बोस

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Dr. N E Borlaug is father of Green Revolution.

Q3. Panthera Tigris is the scientific name of –
पैंथरा टिगरिस _____ का वैज्ञानिक नाम है.
(a) Panther / पैंथर    
(b) Tiger/ बाघ
(c) Whale / व्हेल
(d) Goat / बकरी

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Panthera Tigris is the scientific name of Tiger.

Q4. How many facial bones are there? 
चेहरे में कुल कितनी हड्डियाँ होती है?
(a) 34
(b) 24
(c) 14
(d) 4

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The skull consists of 8 cranial bones and 14 facial bones.


Q5. Halophytes are plants that grow in –
  हेलोफाईट्स पौधे किसमें विकसित होते हैं
(a) Fresh Water / ताज़ा पानी
(b) Cold Water / ठंडा पानी
(c) Pond  / तालाब
(d) Salt Water  / खारा पानी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Halophytes are plants adapted to saline soils, and occur naturally in environments ranging from maritime estuaries to remnant salt lakes in arid zones.


Q6. Felis Catus is the scientific name of –
फेलिस कैटस _______का वैज्ञानिक नाम है 
(a) Cat  / बिल्ली
(b) Dog  / कुत्ता
(c) Mouse / चूहा
(d) Porcupine / शल्यक

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Felis Catus is the scientific name of cat.


Q7.Pneumonia affects which of the following organs of human body?
 निमंलिखित में से निमोनिया का मानव शरीर के कौन से अंग पर प्रभाव पड़ता है? 
(a) Kidneys / गुर्दे           
(b) Lungs / फेफड़े
(c) Throat / गले
(d) Liver / जिगर

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Pneumonia is an illness of the lungs and respiratory system in which microscopic air-filled sacs in the lungs become inflamed and flooded with fluid causing cough with phlegm, fever, chills, and difficulty breathing.

Q8. Mendel is known as
मेंडेल को किस रूप में जान जाता है?
(a) Father of Physiology(फिजियोलॉजी के पिता)
(b) Father of Geology(भूविज्ञान का पिता)
(c) Father of Genetics(जेनेटिक्स के पिता)
(d) Father of Biology(जीवविज्ञान का पिता)

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Gregor Mendel is known as the “father of modern genetics”.

Q9. Which of the following are also known as Suicidal bag of Cells?
निमंलिखित में से किस को आत्मघाती कोशिकाओं के थैले के रूप में भी जाना जाता है
(a) Lysosomes / लियोसोमों
(b) Lycosome / लाइकोसोम
(c) Nucleus / नाभिक
(d) Chromosome / क्रोमोसोम

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Lysosomes are called suicide bag of cell as when any forgien material enters the cell or the cell gets damaged too much then these small organelles bursts and the digestive enzymes digest the whole cell.

Q10.The largest gland of the human body is –
मानव शरीर का सबसे बड़ी ग्रंथि _____है 
(a) Pancreas / अग्न्याशय
(b) Thyroid / थायराइड
(c) Large Intestine / बड़ी आंत
(d) Liver / जिगर 

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Liver is the largest gland in human body. It is also the largest (internal) organ in our body and can weigh up to 1.5 kg for a human adult.


Q11.Photosynthesis in plants takes place in –
पौधों में स्फटिक संश्लेषण किस भाग में होता है –
(a) Stem / तना
(b) Leaves/ पत्तियां
(c) Roots / जड़ें
(d) Flower / फूल

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Photosynthesis is the process by which leaves absorb light and carbon dioxide to produce carbohydrate (food) for plants to grow. The sunlight can get to the chloroplasts in the cells.

Q12.Insects that transmit diseases are known as –
कीड़ों से प्रसारित होने वाले रोग किस रूप में जाने जाते है?
(a) Pathogens / पाथोजन
(b) Vectors / वेक्टर
(c) Drones / ड्रोन
(d) Scalars / स्केलर्स

Show Answer
Ans.(b)
Sol. An insect that transmits a disease is known as a vector, and the disease is referred to as a vector-borne disease.

Q13.Which is the second largest gland of Human body?
मानव शरीर की दूसरी सबसे बड़ी ग्रंथि _____है 
(a) Liver / जिगर
(b) Large Intestine / बड़ी आंत
(c) Thorax / वक्ष
(d) Pancreas / अग्नाशय
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The second largest gland in human body is pancreas.

Q14.Annona squamosa is the scientific name of –
एनोना स्क्वमोसा का वैज्ञानिक नाम _______ है 
(a) Custard Apple / कस्टर्ड ऐप्पल
(b) Papaya / पपीता
(c) Babul/ बबूल
(d) Drumstick/ सहजन (ड्रमस्टिक)

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Annona Squamosa is the scientific name of Sugar-apple or sweetsop or Custard apple.


Q15.The disease Beri Beri is caused due to the deficiency of which of the following?
निम्नलिखित में से किस की कमी के कारण बेरी बेरी रोग होता है?
(a) Vitamin B2 / विटामिन बी 2
(b) Vitamin B1 / विटामिन बी 1
(c) Vitamin B12 / विटामिन बी 12
(d) Vitamin E / विटामिन ई

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Beriberi is a disease caused by a vitamin B1 deficiency also known as thiamine deficiency.

You may also like to read:


  

ssc-cgl