General Science Questions for Railway Exam 2018 : 9th April

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा अप्रैल और मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Xeric condition refers to- 
ज़ैरिक स्थिति किसे संदर्भित करती है
(a) low temperature / कम तापमान
(b) low humidity / कम नमी
(c) high evaporation / उच्च वाष्पीकरण
(d) extreme temperature/ उच्च तापमान

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Xeric condition refers to low humidity. Xeric environment is place where water is meager


Q2. The temperature of the filament of lighted electric bulb is generally:
रोशनी वाले बल्ब के फिलामेंट आम तौर तापमान कितना होता है
(a) 100°C to 500°C /100°C से 500°C
(b) 1000°C to 1500°C/1000°C to 1500°C
(c) 2000°C to 2500°C/2000°C से 2500°C
(d) 4000°C to 5000°C/4000°C से 5000°C

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Tungsten metal is used as filament in electric bulb. When electric current flows through it, its temperature goes up to 2500°C from 1500°C. Generally, electric bulbs convert only 5% to 10% of electric energy to light.

Q3. In a three-pin electrical plug longest pin should be connected to 
एक तीन पिन बिजली के प्लग में सबसे लंबी पिन को कहाँ जोड़ा जाना चाहिए
(a) Ground terminal / ग्राउंड टर्मिनल
(b) Live terminal / लाइव टर्मिनल
(c) Neutral terminal / न्यूट्रल टर्मिनल
(d) Any terminal / किसी भी टर्मिनल

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. In the three-pin plug, there are three ends namely live, neutral and earth. The earth pin on a plug is longer than the line and neutral pins. This means the earth pin is the first to connect and last to disconnect for safety of electrical device. It provides an alternative and easy path for leakage or fault current flow.

Q4. The electric current does not flow between two properly connected charged bodies if they are having 

विद्युत धारा दो उचित रूप से जुडी वस्तुओं के बीच प्रवाह नहीं करता है यदि वे हैं-
(a) Same charge / समान आवेश
(b) Same capacity / समान क्षमता
(c) Same resistivity / समान प्रतिरोधकता
(d) Same potential / समान क्षमता

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. According to Ohm’s law, if there is a potential difference (V) across a resistor then there is a current (I) flowing through it. Current flows in a circuit as a result of difference in potential between two points in the circuit.


Q5. Small drops of the same size are charged to V volts each. If n such drops coalesce to form a single large drop, its potential will be: 
समान आकार की प्रत्येक छोटी बूंद को V वोल्ट से चार्ज किया जाता है. यदि यह बूंदे एक बड़े बूंद बनाने के लिए एकत्रित की जाती है, तो इसकी विभव कितनी होगी:
(a) n^(2/3) V
(b) n^(1/3) V
(c) n V
(d) N^- V

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol.  potential of large drop = n^(2/3) V


Q6. Alternate current is not preferable- 
प्रत्यावर्ती धारा किसके लिए उत्तम नहीं है
(a) To charge storage battery / भंडारण बैटरी चार्ज करने के लिए
(b) To run/start a electric motor / इलेक्ट्रिक मोटर चलाने / शुरू करने के लिए
(c) To transmit electric power / विद्युत शक्ति संचारित करने के लिए
(d) To heat up electric toaster / बिजली टोस्टर को गर्म करने के लिए

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Direct Current is used to charging the batteries with the help of rectifier which converts AC to DC. Thus alternate current is not preferable for it.

Q7. The conductivity of a semi-conductor at zero degree Kelvin is- 
शून्य डिग्री केल्विन में एक अर्धचालक की प्रवाहकत्त्व कितनी होगी-
(a) (10)^5 ohm / ओम
(b) (10)^(-1) ohm / ओम
(c) (10)^(-5) ohm / ओम
(d) zero

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. The materials [Germanium, Silicon] whose electrical conductivity varies between conductors and dielectric are called semiconductors. At absolute zero temperature, a semiconductor behaves like a perfect dielectric.

Q8. Which of the following are semiconductors? 
निम्नलिखित में से क्या अर्धचालक हैं
1. Silicon/ सिलिकॉन 2. Quartz/ क्वार्ट्ज
3. Ceramics/सेरामिक 4. Germanium/ जर्मेनियम
Choose the correct answer from the following alternatives:
निम्नलिखित विकल्पों से सही उत्तर चुनें
(a) 1 and 2/ 1 और 2
(b) 1 and 3/1 और 3
(c) 1 and 4/ 1 और 4
(d) 3 and 4 /3 और 4

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. In solid state electronics, either pure silicon or germanium may be used as the intrinsic semiconductor which forms the starting point for fabrication. Each has four valence electrons but germanium at a given temperature has more free electrons and higher conductivity. Silicon is by far the more widely used semiconductor for electronics because it can be used at much higher temperatures than germanium.

Q9. Cyclotrons are used to accelerate: 
साइक्लोट्रोंस का उपयोग किसे त्वरण प्रदान करने के लिए किया जाता है
(a) Neutrons / न्यूट्रॉन
(b) Protons/ प्रोटान
(c) Atoms / परमाणुओं
(d) Ions / आयनों

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Cyclotron is a machine used to accelerate charged particle such as alpha particles, deuteron, proton etc. up to a very high speed.

Q10. Which one of the following can be used to confirm whether drinking water contains a gamma emitting isotope or not? 
निम्नलिखित में से क्या यह पुष्टि करने के लिए उपयोग किया जा सकता है कि पीने के पानी में गामा उत्सर्जन आइसोटोप है या नहीं?
(a) Microscope/ माइक्रोस्कोप
(b) Lead plate /लीड प्लेट
(c) Scintillation counter / स्किनटीलेशनसरगर्मी काउंटर
(d) Spectrophotometer / स्पेक्ट्रोफोटोमीटर

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Scintillation counter is an instrument for detecting ionizing radiation by using the excitation effect of incident radiation. Radiation on a scintillator material and detecting the resultant light pulses.

Q11. Which one of the following pairs is not correctly matched: 

निम्नलिखित में से किस युग्म का मिलान सही नहीं है
(a) Discovery of Meson/ मेसॉन की खोज हिदेकी युकावा /
(b) Discovery of Positron/पॉज़िट्रॉन की खोज C.D. Anderson and U.F. Hess /सी.डी. एंडरसन और यू.एफ. हेस /
(c) Theory of energy production in the sun and stars/ सूर्य और तारों में ऊर्जा उत्पादन का सिद्धांत H.A. Bethe / एच.ऐ.बेथे
(d) Synthesis of transuranic elements/ ट्रांसुरेनिक तत्वों का संश्लेषण – Enrico Fermi transuranic elements / एनरिको फर्मी ट्रांसयूरेनिक तत्व

Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. In 1935 Meson particles were discovered by Japanese physicist Hideki Yukawa. Positron, the antiparticle of the antimatter counterpart of the electron was discovered by C.D. Anderson and U.F. Hess in 1932. In 1939, Hans Bethe described the nuclear reactions that power the sun and other starts. In synthesis of transuranic elements, Glenn T. Scaborg played an important role instead of Enrico Fermi. The fact is that he attempted to prepare a transuranium element in 1934 in Rome but failed to do so.

Q12. Which one of the following is not correct:  

निम्नलिखित में से क्या सही नहीं है
(a) Theory of evolution was propounded by Charles Darwin/ विकास का सिद्धांत चार्ल्स डार्विन द्वारा पेश किया गया था
(b) The breaking apart of the nucleus of an atom is called fusion. / एक परमाणु के नाभिक के टूटने को संलयन कहा जाता है
(c) ‘Dry ice’ is nothing but solid carbon dioxide. / ड्राई आइस’ कुछ भी नहीं बल्कि ठोस कार्बन डाइऑक्साइड है
(d) Telephone was invented by Graham Bell. / टेलीफ़ोन का आविष्कार ग्राहम बेल ने किया था

Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Option (b) is not correct. It is because the breaking apart of nucleus of an atom is called fission not fusion. Fission is a radioactive decay process in which the nucleus of an atom splits into smaller parts.

Q13. Among the following radiations, which has the highest energy? 

(a) Visible / दृश्यता
(b) X-ray / एक्स-रे
(c) Ultra-violet / परा बैंगनी
(d) Infra-red / इन्फ्रारेड

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. The correct order of the following different categories of radiations are -x-rays > ultraviolet > visible light > infrared. The electromagnetic spectrum of radio waves has the lowest energy while Gama rays consist of highest energy.

Q14. Source of Energy from the Sun is 
सूर्य से ऊर्जा का स्रोत क्या है
(a) Nuclear fission / परमाणु विखंडन
(b) Nuclear fusion / परमाणु संलयन
(c) Photoelectric effect / फोटोइलेक्ट्रिक प्रभाव
(d) Cherenkov effect / चेरेनकोव प्रभाव

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. The Sun produces energy by the nuclear fusion of hydrogen into helium in its core. Since there is a huge amount of hydrogen in the core, these atoms stick together and fuse into a helium atom. This energy is then radiated out from the core and moves across the solar system. This is the main source of energy for the sun and stars. Besides that the gravitational contraction in stars is also the source of their energy.


Q15. What is the source of electrical energy in an artificial satellite? 
एक कृत्रिम उपग्रह में विद्युत ऊर्जा का स्रोत क्या है
(a) Solar cells / सौर सेल
(b) Mini nuclear reactor / मिनी परमाणु रिएक्टर
(c) Dynamo / डाइनेमो
(d) Thermopile / थर्मापाइल

Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Solar (or photovoltaic) cells convert the sun’s energy into electrical energy through photoelectric effect. Photoelectric effect is the ability of matter to emit electrons when a light shines upon it.


You may also like to read:


  

ssc-cgl