General Science Questions for Railway Exam 2018 : 8th May

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. The material used in the fabrication of a transistor is –
एक ट्रांजिस्टर के निर्माण में प्रयुक्त पदार्थ है:
(a) Aluminum / अल्युमीनियम
(b) Copper / तांबा
(c) Silicon / सिलिकॉन
(d) Silver / चांदी

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The fabrication of the transistor is the process of creating the transistor that is used in electrical and electronics circuit. Transistors are made from very pure silicon or germanium, but certain other semiconductor materials can also be used.


Q2. In which of the following processes is energy released? 
निम्न में से किस प्रक्रिया में ऊर्जा का उत्सर्जन होता है? 
(a) Respiration / श्वसन
(b) Photosynthesis /  प्रकाश संश्लेषण
(c)evaporating liquid water / तरल पानी वाष्पीकरण
(d) Absorption / अवशोषण

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Respiration is the process in which energy is released.

Q3. If a boy is sitting in a train, which is moving at a constant velocity throws a ball straight up into the air, the ball will –
यदि एक लड़का एक ट्रेन में बैठा है, जो निरंतर वेग पर चल रही है, और उसके द्वारा एक गेंद को सीधे हवा में फेंकने है, तो गेंद –
(a) fall in front of him/उसके सामने गिरेगी
(b) fall behind him /उसके पीछे गिरेगी
(c) fall into hand /हाथ में गिरेगी
(d) None of the above /उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Show Answer
Ans.(c)
Sol. If a boy is sitting in a train, which is moving at a constant velocity throws a ball straight up into the air, the ball will fall into his hand.

Q4. Photovoltaic cells are: 
फोटोवोल्टाइक सेल क्या हैं: 
(a) Solar cells/सौर सेल
(b) Thermal cells/ थर्मल सेल
(c) Sulphur cells/सल्फर सेल
(d) Molar cells/मॉलर सेल

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The conversion of light energy into electrical energy is based on the phenomenon  called photovoltaic effect. Silicon is most widely used semiconductor material for construction photovoltaic cell.



Q5. The sun and the moon appear elliptical near the horizon because of : 
 सूर्य और चंद्रमा किसके कारण क्षितिज के पास अंडाकार दिखाई देते हैं: 
(a) Refraction / अपवर्तन
(b) Optical illusion  / दृष्‍टि भ्रम
(c) Interference phenomenon / इंटरफेरेंस घटना
(d) Their actual shape / उनका वास्तविक आकार

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Sun and the moon appear elliptical near the horizon because of refraction.



Q6. Photosynthesis using the invisible part of the sunlight is done by some- 
 सूर्य के प्रकाश के अदृश्य भाग का उपयोग कर प्रकाश संश्लेषण कुछ _______ द्वारा किया जाता है-
(a) Trees / Trees
(b) Algae / शैवाल
(c) Bacteria  / जीवाणु
(d) Fungi / कवक

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The bacteria which are found at 400-8000 ft into the deep sea, for example green Sulphur bacteria, uses infrared radiations for photosynthesis to produce energy.

Q7. Red light signal is used as a danger signal because- 
लाल प्रकाश सिग्नल को खतरे के संकेत के रूप में प्रयोग किया जाता है क्योंकि-
(a) Red light is scattered least / रेड लाइट कम से कम फैलती हैं
(b) This is comfortable for eyes / यह आंखों के लिए सहज है
(c) It produces least chemical reaction / यह कम से कम रासायनिक प्रतिक्रिया उत्पन्न करता है
(d) It is least absorbed in air / यह हवा में कम से कम अवशोषित होता है

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The red light signal is used as a danger signal because it has the highest wavelength and scattered least.

Q8. Which one of the following colours is seen in the middle of a Rainbow?
निम्न में से कौन सा रंग इंद्रधनुष के मध्य में देखा जाता है?
(a) Blue / नीला
(b) Green / हरा
(c) Red / लाल
(d) Yellow / पीला 

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The correct order of colors of the rainbow is Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo and Violet. Thus it is clear that ‘Green’ Color is seen in the middle of Rainbow (VIBGYOR). 

Q9. In which direction the rainbow is seen at 12 noon? 
दोपहर 12 बजे इंद्रधनुष किस दिशा में देखा जा सकता है?
(a) In the West / पश्चिम में
(b) In the South  / दक्षिण में
(c) In the East / पूर्व में
(d) It cannot be seen / यह नहीं देखा जा सकता है

Show Answer
Ans.(d)
Sol. A rainbow is located opposite to the sun; this explains why rainbow is not seen at 12 noon with the sun overhead.

Q10. Colour in a colour television is produced by a combination of three basic colours, they are:- 
रंगीन टीवी में रंग किन तीन रंगों के संयोजन से निर्मित होते है-
(a) Red, blue and orange/ लाल, नीला और नारंगी
(b) Red, green and blue /लाल, हरा और नीले
(c) Red, yellow and green /लाल, पीला और हरे रंग
(d) Red, green and brown/ लाल, हरा और भूरा

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The cathode ray tube (CRT), which is used in colour television uses three different phosphors which emit red, green and blue light respectively. They are packed together in stripes or clusters called “triads”.

Q11. Why the needle of iron swims on water surface when it is kept gently? 
पानी की सतह पर लोहे की सुई को धीरे-धीरे रखने पर वह क्यों तैरती है
(a) It will remain under the water, when it will displaced more water than its weight / यह पानी के नीचे तब तक रहेगी, जब तक यह अपने भार से अधिक पानी विस्थापित करेगी
(b) the density of needle is less than that of water / सुई का घनत्व पानी की तुलना में कम है
(c) due to surface tension / सतह तनाव के कारण
(d) due to its shape / इसके आकार के कारण

Show Answer
Ans.(c)
Sol. According to Archimedes principle and we can note that the amount of water displaced by a needle is lesser than the amount of water moved out by the needle (that is displacement of the needle). So the needle initially stays on the surface of the water and then sinks into the water. Surface tension is a contractive tendency of the surface of a liquid that allows it to resist an external force. It is revealed, for example, in the floating of some objects on the surface of water, even though they are denser than water, and in the ability of some insects (e.g. water striders) to run on the water surface. This property is caused by cohesion of similar molecules, and is responsible for many of the behaviors of liquids. 

Q12. Which one of the following is the best conductor of electricity? 
निम्नलिखित में से कौन ऊष्मा का सर्वश्रेष्ठ सुचालक है? 
(a) Mica  / मैका
(b) Copper   /  कॉपर
(c) Gold / गोल्ड
(d) Silver  / सिल्वर

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Electrical conductivity is a measure of the amount of electrical current under a material can carry. The most electrically conductive element is silver.

Q13. Which is not used as Atomic fuel? 
इनमें से क्या परमाणु ईंधन के रूप में प्रयोग नहीं किया जाता है?
(a) Uranium / यूरेनियम
(b) Thorium/ थोरियम
(c) Plutonium / प्लूटोनियम
(d) Lead /लेड
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The most common nuclear fuels are uranium – 235 (235U) and plutonium -239(239Pu). Thorium is more abundant in nature than uranium. Thorium can be used as a nuclear fuel through breeding to uranium-233 (U-233). Lead is not used as a nuclear fuel.

Q14. The gas used in discharge tubes for optical decoration and advertising is- 
ऑप्टिकल सजावट और विज्ञापन के लिए निर्वहन ट्यूबों में कौन सी गैस उपयोग होती है-
(a) Carbon dioxide/ कार्बन डाइआक्साइड
(b) Ammonia / अमोनिया
(c) Sulphur dioxide / सल्फर डाइऑक्साइड
(d) Neon / नियोन

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The neon gas is used in discharge lamps, tubes and in fluorescent bulbs.



Q15. One Kilowatt hour is equal to- 
एक किलोवाट घंटा किसके बराबर है
(a) 3.6 Mega Joule / मेगाजूल
(b) 3.8 Mega Joule / मेगाजूल
(c) 3.2 Mega Joule / मेगाजूल
(d) 4.0 Mega Joule / मेगाजूल

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The energy 1 kilowatt-hour (kWh) is 3600000 joules or 3.6 mega joule. In physics, energy is an indirectly observed quantity that is often understood as the ability of a physical system to do work on other physical systems. However, this must be understood as an overly simplified definition, as the laws of thermodynamics demonstrate that not all energy can perform work.

You may also like to read:


ssc-cgl