General Science Questions for Railway Exam 2018 :4th April

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा अप्रैल और मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Which of the following is a fundamental element: 
निम्नलिखित में से क्या एक मौलिक तत्व है
(a) Sand / रेत
(b) Diamond / हीरा
(c) Marble / संगमरमर
(d) Sugar / चीनी

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Chemically diamond is the purest form of Carbon (crystal structure). Hence, it is a fundamental element. Sand is basically made up of Silicon and Oxygen, Marble is made up of Calcium, Carbon and Oxygen while sugar is mainly the mixture of Carbon, Hydrogen and Oxygen.


Q2. Which is the hardest in the following? 
निम्नलिखित में से क्या सबसे कठोर है?
(a) Diamond / हीरा
(b) Glass / कांच
(c) Quartz  / क्वार्ट्ज
(d) Platinum / प्लैटिनम

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Diamond is the hardest, least compressible and best thermal conductor among all natural materials.

Q3. What are Rubies and Sapphire chemical known as? 
रूबी और सैफायर रसायन को किस रूप जाना जाता हैं?
(a) Silicon Dioxide / सिलिकॉन डाइऑक्साइड
(b) Aluminum Oxide / एल्यूमीनियम ऑक्साइड
(c) Lead Tetroxide / लेड टेट्रोक्साइड
(d) Boron Nitride / बोरन नाइट्राइड

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Ruby’s chemical composition is aluminium oxide which is also called corundum (this is the same as sapphires) but it is the presence of impurities such as chromium oxide and iron oxide which gives rubies their colour.

Q4. Which of the following do not react with water at all? 
निम्नलिखित में से क्या पानी से प्रतिक्रिया नहीं करता है?
(a) Iron / लोहा
(b) Sodium/ सोडियम
(c) Potassium/ पोटैशियम
(d) Beryllium / बेरीलियम

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Beryllium (Be) is the only alkaline earth metal that does not react with water. This is due to its small size and high ionization energy in relation to the other elements in the group.



Q5. Who is regarded as father of modern chemistry ?
आधुनिक रसायन शास्त्र के पिता के रूप में किसे जाना जाता है?
(a)Ruterford/ रदरफोर्ड
(b)Einstein/ आइंस्टाइन
(c)Lavoisier/ ळवोइसिएर
(d)C.V. Raman / सी.वी. रमन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Antoine Lavoisier is considered the father of modern chemistry.



Q6. Which one of the following is the correct sequence of the given substances in the decreasing order of their densities?  
निम्नलिखित में से क्या पदार्थ, उनके घनत्व के घटते क्रम में दिए गए पदार्थों का सही क्रम है.
(a) Steel > Mercury > Gold / स्टील> पारा > सोना
(b) Gold > Mercury > Steel / सोना> पारा > स्टील
(c) Steel > Gold > Mercury / स्टील > सोना> पारा
(d) Gold > Steel > Mercury / सोना> स्टील> पारा

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Substance Density
(gram/cm3) (Kg./meter3)
Gold 19.3 19,300 
Mercury 13.6 13,534
Steel 7.8 7,870
Thus, from the above table, we see the correct sequence of decreasing order of the substances Gold > Mercury > Steel.



Q7. Aluminium surface is often ‘Anodized’ aluminum. This means the deposition of a layer of- 
एल्यूमिनियम की सतह का अक्सर ‘उद् – द्वारीकरण’ किया जाता है. इसका अर्थ किस परत का अभिसाक्ष्य है-
(a) Chromium Oxide/ क्रोमियम ऑक्साइड
(b) Aluminium Oxide / अल्यूमिनियम ऑक्साइड
(c) Nickel Oxide / निकल ऑक्साइड
(d) Zinc Oxide / जिंक आक्साइड

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Anodizing is an electrical-chemical process by which the surface of a metal is made durable and rust resistant. In this process, a layer of Aluminium Oxide is deposited on Aluminium. 

Q8. The purity of Milk is determined by—
दूध की शुद्धता किसके द्वारा निर्धारित की जाती है
(a) Hydrometer/ हाइड्रोमीटर
(b) Lactometer/ लैक्टोमीटर
(c) Stalagmometer/स्टालाग्मोमीटर
(d) Thermometer / थर्मामीटर

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Lactometer is a device used for finding the purity of a milk sample. It works on the principle of Archimede’s principle.

Q9. The term PVC used in the plastic industry stands for
प्लास्टिक उद्योग में उपयोग होने वाले शब्द PVC का क्या अर्थ है
(a)polyvinyl chloride
(b)polyvinyl carbobate
(c)phosphor vanadiu chloride
(d)phosphavinyl chloride

Show Answer
Ans.(a)
Sol.  Abbreviation for PVC is  Polyvinyl Chloride.

Q10. Brass gets क्षीण colour in air due to the presence of- 
किसकी उपस्थिति के कारण पीतल का रंग हवा में क्षीण हो जाता है-
(a) Oxygen / ऑक्सीजन
(b) Hydrogen Sulphide  / हाइड्रोजन सल्फ़ाइड
(c) Carbon dioxide / कार्बन डाइआक्साइड
(d) Nitrogen / नाइट्रोजन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Hydrogen Sulphide is responsible for fading of Brass.



Q11. What among following is used to produce artificial rain ?
निम्नलिखित में से कृत्रिम बारिश का उत्पादन करने के लिए उपयोग किया जाता है?
(a)copper oxide/ कॉपर ऑक्साइड
(b)carbon monoxide/ कार्बन मोनोऑक्साइड
(c)silver iodide/ सिल्वर आयोडाइड
(d)silver nitrate / सिल्वर नाइट्रेट

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The most common chemicals used for cloud seeding is silver iodide.

Q12. How much carbon does steel contain? 
स्टील में कितना कार्बन होता है
(a) 0.1% – 1.5%
(b) 7 – 10%
(c) 10 – 50%
(d) Zero / शून्य 

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The amount of Carbon contains in Steel lies between 0.1% to 1.5%.

Q13. Buckminster Fullerene is 
बकमिन्स्टर फ़्लेमरीन क्या है – 
(a) A form of carbon compound of clusters of 60 carbon atoms bond together in polyhedral structure composed of pentagons or hexagons / पेंटागन या हेक्सागोन से बना पॉलीहेडल संरचना में 60 कार्बन परमाणु बंधनों के समूहों के कार्बन यौगिक का एक रूप
(b) A polymer of fluorine / फ्लोरीन का एक बहुलक
(c) An isotope of carbon heavier than C14 /C14 की तुलना में कार्बन भारी का आइसोटोप
(d) None of these / इनमे से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Buckminster Fullerene is a spherical fullerene molecule (an allotrope of carbon) whose formula is C60. It has a cage-like fused-ring structure which resembles a football, made of 20 hexagons and 12 pentagons with Carbon atoms at each vertex of each polygon and a bond along each polygon edge.



Q14. Which of these consists carbon? 
निम्नलिखित में से किसमें कार्बन होता है
(a) Lignite / लिग्नाइट
(b) Tin / टिन
(c) Silver / चांदी
(d) Iron / लोहा

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Coal minerals are divided mainly into four types on the basis of the percentage of Carbon(Peat ,Lignite, Bituminous and Anthracite).



Q15. Which lubricant is used for heavy machines? 
भारी मशीनों के लिए किस लुब्रिकेंट का उपयोग किया जाता है
(a) Bauxite / बॉक्साइट
(b) Phosphorus / फास्फोरस
(c) Graphite / ग्रैफाइट
(d) Silicon oil  / सिलिकॉन तेल

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Graphite lubricant is a thin back, anti-seize and anti-friction carbonic substance. It is an allotrope of Carbon. Graphite grease is used to lubricate industrial and automotive machinery.



You may also like to read: