General Science Questions for Railway Exam 2018 :31st March

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा अप्रैल और मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. The mutation theory of evolution was enunciated by 
विकास के उत्परिवर्तन के सिद्धांत को किसके द्वारा अभिव्यक्त किया गया था?
(a) Huxley / हक्सले
(b) Darwin / डार्विन
(c) Lamarck / लैमार्क
(d) Hugo de Vries / ह्यूगो डे विल्स

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Hugo De Vries is known for his mutation theory of evolution. According to him, new species are not formed by continuous variations but by the sudden appearance of variations, which he named as mutations. He stated that mutations are heritable and persist in successive generations.


Q2. The main factor of evolution is-
विकास का मुख्य कारक है-
(a) Mutation / परिवर्तन
(b) Achieved quality / प्राप्त गुणवत्ता
(c) Vaginal birth / योनि जन्म
(d) Natural selection  / प्राकृतिक चयन

Show Answer
Ans.(d)
Sol. According to Darwin’s theory of evolution, natural selection is one of the basic mechanism of evolution along with mutation, migration and genetic drift.

Q3. Alfa toxins are produced by –
अल्फा विषाक्त पदार्थ किसके द्वारा निर्मित होते हैं
(a) Fungi/ कवक
(b) Algae/ शैवाल
(c) Bacteria/ जीवाणु
(d) Viruses / वायरस

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Aflatoxin is a poison produced by a fungus, called Aspergillus flavus. This fungus resides in soil and dead/ decaying matter in the field. Aflatoxin contaminates 25%+ of maize and groundnut crops produced in Nigeria. It is very dangerous to humans and animals.

Q4. Pleura is the covering of –
प्लयूर किसका आवरण है-
(a) Liver/ यकृत
(b) Kidney/ वृक्क
(c) हृदय/
(d) Lung / फेफड़ा

Show Answer
Ans.(d)
Sol. A pleura is a serous membrane which folds back onto itself to form a two-layered membranous pleural sac. The outer pleura (parietal pleura) is attached to the chest wall, but is separated from it by the endothoracic fascia. The inner pleura (visceral pleura) covers the lungs and adjoining structures, including blood vessels,


Q5. Which is the largest mammal? 
सबसे बड़ा स्तनपायी कौन सा है?
(a) Blue Whale / ब्लू व्हेल
(b) African Elephant  / अफ्रीकी हाथी
(c) Hippopotamus / दरियाई घोड़ा
(d) Polar bear / ध्रुवीय भालू

Show Answer
Ans.(a)
Sol. BlueWhales are largest mammals ever known to have lived on earth. 
Whales range in size from the blue whale, the largest animal known to have ever existed at 30m (98 ft) and 180 ton (180 long tons; 200 short tons) to pygmy species such as the Pygmy Sperm Whale at 3.5 m (11 ft).


Q6. Which of the following species is the largest of the ‘toothed-whales?
निम्नलिखित में से कौन सी प्रजाति ‘दांतदार व्हेल’ में सबसे बड़ी है?
(a) Finback whale / फ़िनबैक व्हेल
(b) Blue whale / ब्लू व्हेल
(c) Sperm whale / स्पर्म व्हेल
(d) Humpback whale  / हंपबैक व्हेल

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The sperm whale (Physeter microcephalus) is the largest of the toothed whales with males growing up to 20 meters in length. The mass of sperm whales ranges between 35000-57000 kg. Female only weight about 1/3 of the males.


Q7. Which among the following one lays eggs and does not produce young ones directly? 
निम्नलिखित में से कौन अंडे देता है और सीधे बच्चो को जन्म नहीं देता है?
(a) Echidna  / इकिडना
(b) Kangaroo / कंगारू
(c) Porcupine / साही
(d) Whale / व्हेल

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Echidnas sometimes known as spiny anteaters belong to the family Tachyglossidae in the monotreme order of egg-laying mammals.

Q8. From the following option, seal is the species of- 
निम्नलिखित विकल्प से, सील किसकी प्रजातियां है-
(a) fish / मछली
(b) bird / चिड़िया
(c) Reptiles / सरीसृप
(d) mammal / स्तनपायी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Seals are semi-aquatic mammals, they are in a group called pinnipeds mean fin-footed. All seals are carnivores. Their diet consists of mostly fish, crustaceans, and shellfish.

Q9. Amphibia are- 
एम्फ़ीबिया हैं
(a) Very fastly moving boats / बहुत तेजी से चलने वाली नौका
(b) Animals living in water only / केवल पानी में रहने वाले जीव
(c) Animals living on land only / केवल भूमि पर रहने वाले जीव
(d) Animals living equally in water and on land both / पानी और जमीन पर समान रूप से रहने वाले जीव 

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The word “amphibian” is derived from the ancient Greek term amphibious, which means “both kinds of life”. The term was initially used as a general adjective for animals that could live on land or in water. They are ectotherms or cold-blooded animals, means they are unable to regulate their own body temperature.


Q10. Which of the following property separate a man/human from apes:-  
निम्नलिखित में से कौन सा गुण एक मानव को एपिस से अलग करता है:
(a) Envice a desire to learn  / सीखने की बेहतर क्षमता
(b) By a rudimentary sense of smell / गंध को समझने का बेहतर भाव
(c) Contrary thumb / विपरीत अंगूठे
(d) Broader chin / चोड़ी ठोड़ी

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Human is the smartest creature in the animal kingdom. They are they only creature, who has a desire to learn and the ability to express.


Q11. Octopus is:
ऑक्टोपस क्या है 
(a) arthropod /एक आर्थ्रोपॉड
(b) An echinoderm/ एक एचिनोडर्म
(c) A hemichordate/ एक हेमिकोर्डेट
(d) A mollusc /एक मोलस्क

Show Answer
Ans.(d)
Sol. An octopus is a cephalopod mollusc of the order Octopoda, also knows as devil fish. It has two eyes and four pairs of arms and like other cephalopods, it is bilaterally symmetric.

Q12. The largest invertebrate is- 
सबसे बड़ा अकशेरूक है-
(a) Octopus / ऑक्टोपस
(b) Squid / स्क्वीड
(c) Coral / मूंगा
(d) Jellyfish / जेलिफ़िश

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Invertebrate is the animals that do not have a backbone. The colossal squid is the largest invertebrate. It’s maximum size is 12-14 metre.

Q13. Among the following organisms, which one does not belong to the class of other three?
निम्नलिखित में से किस जीव में, कौन सा अन्य तीनों के वर्ग से संबंधित नहीं है? 
(a) Crab  / केकड़ा
(b) Mite  / घुन
(c) Scorpion / बिच्छू
(d) Spider / मकड़ी

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Class of crab : Malacostraca 
Class of mite : Arachnida 
Class of scorpion : Arachnida 
Class of spider : Arachnida


Q14. Ringworm is a ……… disease.
दाद एक ……… बीमारी है
(a) Bacterial/ जीवाणु
(b) Protozoan/ प्रोटोजोआ
(c) Viral/ वायरल
(d) Fungal/ कवक

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Ringworm, also known as dermatophytosis or tinea, is a fungal infection of the skin.


Q15. Ticks and mites are actually:
टीक्स और मैट्स वास्तव में हैं: 
(a) Arachnids / अरचिन्ड
(b) Crustaceans / क्रसटेशियन
(c) Insects / कीट
(d) Myriapods / माईरियापॉड्स

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Ticks and mites belongs to one of the most diverse groups of class, Arachnids. They have 4 pairs of legs, although some juveniles only have 3 pairs gaining the fourth pair with their first molt. There is no external segmentation of the abdomen, individuals appear as a single body mass.



You may also like to read:


  

ssc-cgl