General Science Questions for Railway Exam 2018 :30th March

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा अप्रैल और मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. The remove the defect of long sightedness one uses- 
दीर्ध दृष्टि दोष के अपनयन में किसका उपयोग किया जाता है – 
(a) Concave lens/अवतल लेंस
(b) Convex mirror/उत्तल दर्पण
(c) Convex lens/उत्तल लेंस
(d) Concave mirror/अवतल दर्पण

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Farsightedness (Hypermetropia) as it is medically termed is a vision condition in which distant object are usually seen clearly, but close ones do not come into proper focus. To remove this vision problem one should use a convex lens.


Q2. An air bubble in water will act like a: 
एक हवा का बुलबुला पानी में किसकी तरह कार्य करता है: 
(a) Convex mirror/उत्तल दर्पण
(b) Convex lens/उत्तल लेंस
(c) Concave mirror/अवतल दर्पण
(d) Concave lens/अवतल लेंस

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Air is optically rarer than water, the ray of light bends away from the normal at the point of incidence when moving from water to air while it bends towards the normal while moving from air to water. It is clearly visible that the air bubble acts as a DIVERGING LENS (concave lens) in water.

Q3. Sea seems blue due to- 
समुद्र किसके कारण नीले रंग का दिखाई देता है – 
(a) Excess deepness/अत्यधिक गहराई
(b) Reflection of sky and scattering of light by the drops of water/आकाश का प्रतिबिंब और पानी की बूंदों से प्रकाश का फैलाव
(c) Blue colour of water/पानी का नीला रंग
(d) Upper layer of water/पानी की ऊपरी परत

Show Answer
Ans.(b)
Sol. “The ocean looks blue because red, orange and yellow (long wavelength light) are absorbed more strongly by water than is blue (short wavelength light). So when white light from the sun enters the ocean, it is mostly the blue that gets returned.

Q4. The light with the shortest wavelength is 
सबसे तरंग दैर्ध्य वाला प्रकाश कौन सा है-
(a) Red/लाल
(b) Yellow/पीला
(c) Blue/नीला
(d) Violet/बैंगनी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Wavelength of red colour is largest and violet colour has the shortest wavelength.



Q5. The cooling by a desert cooler is based on- 
रेगिस्तानी कूलर द्वारा कूलिंग किस पर आधारित है – 
(a) Hot air replacement/गर्म हवा प्रतिस्थापन
(b) Air dehydration/हवा निर्जलीकरण
(c) Evaporative cooling/वाष्पशील शीतलन
(d) Air rehydration/हवा पुनर्जलीकरण

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The cooling by a desert cooler is based on evaporative cooling. These coolers are also known as swamp coolers.



Q6. Cooling is done by- 
शीतलन किसके द्वारा किया जाता है-
(a) Flow of water/पानी का प्रवाह
(b) Release of compressed gas/संपीड़ित गैस का निवारण
(c) Cooking gas/खान बनाने की गैस
(d) Melting the solid/ठोस को पिघलाकर

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Most of the air conditioner uses compressed gas, which can cool the room or other places.



Q7. On adding common salt to water, the boiling point and freezing point of water will: 
पानी में आम नमक मिलाने पर, क्वथनांक और हिमांक में क्या होगा: 
(a) Increase/वृद्धि
(b) Decrease/कमी
(c) Decrease and increase respectively/क्रमश: कमी और वृद्धि
(d) Increase and decrease respectively/क्रमश: वृद्धि और कमी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. If salt is added to the water then the boiling point of water will increases. This happens as the boiling point is the temperature at which the vapor pressure of solvent becomes equal to the external atmospheric pressure. Similarly it also decreases the freezing point, which in turn will interfere with the frozen solution’s crystal structure. That means the temperature will have to be colder to overcome it and freeze the mixture anyway.

Q8. To keep drinks at the same temperature for quite sometime, the walls of thermos bottle are coated with: 
पेय को थोड़े समय के लिए समान तापमान पर रखने के लिए, थर्मस बोतल की दीवारों की सतह को किससे लेपित किया जाता हैं: 
(a) Aluminium paint/एल्यूमिनियम पेंट
(b) Lead Powder/लीड पाउडर
(c) Silver layer/सिल्वर परत
(d) Mercury Layer/मरकरी परत

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The glass or steel which is used in thermos bottle is coated with a silver layer to keep drinks at the same temperature for some time.

Q9. The atmosphere exerts enormous pressure on us. But, we do not feel it because 
वातावरण हमारे पर भारी दबाव डालता है. लेकिन, हम इसे महसूस नहीं कर पाते क्योंकि
(a) Our blood exerts a pressure slightly more than that of the atmosphere./हमारा रक्त वायुमंडल की तुलना में थोड़ी अधिक दबाव डालता है.
(b) We are used to it./हम इसके आदि हो चुके है
(c) Our bones are very strong and can withstand the pressure./हमारी हड्डियां बहुत मजबूत हैं और दबाव का सामना कर सकती हैं.
(d) The surface are of our head is very small./हमारे सिर की सतह बहुत छोटी है.

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The atmosphere exerts enormous pressure on us but we do not feel it, because our blood exerts pressure slightly more than that of the atmosphere. We feel this pressure in water because the pressure underwater is greater than our normal blood pressure.



Q10. Assertion (A) : With the increase of temperature, the viscosity of glycerin increases. /अभिकथन (A) : तापमान की वृद्धि के साथ, ग्लिसरीन की चिपचिपाहट बढ़ जाती है. 
Reason (R) : Rise of temperature increases kinetic energy of molecules./कारण (R) : तापमान बढ़ने के कारण अणुओं की गतिज ऊर्जा बढ़ जाती है. 
Code/कोड: 
(a) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A)./दोनों (A) और (R) सत्य हैं, और (R), (A) का सही स्पष्टीकरण है.
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)./दोनों (A) और (R) सत्य हैं, लेकिन (R), (A) का सही स्पष्टीकरण नहीं है.
(c) (A) is true, but (R) is false./(A) सत्य हैं, लेकिन (R) असत्य है.
(d) (A) is false, but (R) is true./(A) असत्य है, लेकिन (R) सत्य हैं.

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The temperature dependence of liquid (Glycerin etc) viscosity is the phenomenon by which liquid viscosity tends to decrease as its temperature increases. The increase in temperature causes the kinetic or thermal energy to increase and the molecules become more movable.



Q11. Food gets cooked faster in a pressure cooker because- 
प्रेशर कुकर में खाना जल्दी पकाया जा सकता है ऐसा क्यूँ- 
(a) Water starts boiling at a lower temperature due to high pressure/उच्च दबाव के कारण पानी कम तापमान पर उबलता है
(b) Water starts boiling at a higher temperature due to high pressure/उच्च दबाव के कारण पानी उच्च तापमान पर उबलता है
(c) Water boils only at 100° C but the heat content is higher at high pressure/पानी केवल 100 डिग्री सेल्सियस पर उबालता है लेकिन उष्मा उच्च दबाव में अधिक होती है
(d) Convection currents are set inside the cooker/संवहन धाराएं कुकर के अंदर सेट की जाती हैं

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Food can be cooked faster in a pressure cooker since the boiling point of water increases with pressure. As the water boils, the steam produced cannot evaporate so the pressure inside the cooker increases. At higher elevations, atmospheric pressure is lower and therefore water boils at lower temperature.

Q12. When a piece of ice floating in a glass of water melts, the level of water will: 
जब एक गिलास पानी में तैरता बर्फ का टुकड़ा पिघल जाता है, तो पानी का स्तर: 
(a) Fall/ कम होता है
(b) Rise/बढ़ता है
(c) Remain same/समान रहता है
(d) Fall or rise depends on the temperature of water/कमी या वृद्धि पानी के तापमान पर निर्भर करती है

Show Answer
Ans.(c)
Sol. We know that the mass of liquid displaced by the floating ice equals to the mass of the object. That’s why the ice caps float on water. Similarly, when an ice cube melts in a glass of water, the water level does not change as the melted water will occupy exactly the same amount of space as the ice under the water level previously occupied.

Q13. If a gas is compressed to half of its original volume at 27°C, to what temperature should it be heated to make it occupy is original, volume? 
यदि किसी गैस को 27 डिग्री सेल्सियस पर अपनी मूल आयतन के आधे में संकुचित किया जाता है, तो इसका मूल्य आयतन प्राप्त करने के लिए इसे किस तापमान पर गर्म करना होगा?
(a) 327°C
(b) 600°C
(c) 54°C
(d) 300°C

Show Answer
Ans.(a)
Sol. According to the law of gases 
From formula = V₁/V =T/T 
V=V/2 and V=V[given] 
T=273+27=300K 
T= ? 
(V/2)/V=300/T ⇒T=600K 
∴T=600-273=327°C



Q14. A device which converts electrical energy into mechanical energy is- 
एक उपकरण जो विद्युत ऊर्जा को यांत्रिक ऊर्जा में परिवर्तित करता है – 
(a) Dynamo/डाइनेमो
(b) Transformer/ट्रांसफार्मर
(c) Electric motor/विद्युत मोटर
(d) Inductor/इंडक्‍टर

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Electric motor is a device which converts electrical energy into mechanical energy. Electric motors involve rotating coils of wire which are driven by the magnetic force exerted by a magnetic field or an electric current.



Q15. Electric motors operating at low voltages tend to burn out because- 
 कम वोल्टेज पर चलने वाली इलेक्ट्रिक मोटर्स जल जाती हैं क्योंकि – 
(a) They draw more current which is inversely proportional to the voltage./इनमें अधिक विद्युत धारा का प्रवाह होता है जो वोल्टेज के व्युत्क्रमानुपाती होता है.
(b) They draw more current which is inversely proportional to the square root of the voltage./इनमें अधिक विद्युत धारा का प्रवाह होता है जो वोल्टेज के वर्ग के व्युत्क्रमानुपाती होता है.
(c) They draw heat proportional to V²./यह V²के समानुपाती उष्मा उतपन्न करते है.
(d) Low voltage sets in electrical discharge./ कम वोल्टेज विद्युत निर्वहन करती है.

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Electric motors operating at low voltage tend to burn out because they draw more current which is inversely proportional to the voltage.





You may also like to read:


  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD