General Science Questions for Railway Exam 2018 : 20th April

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा अप्रैल और मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Which is the largest organ in human beings?
मनुष्य के शरीर का सबसे बड़ा अंग कौन सा है?
(a) Skin/ त्वचा
(b) Large Intestine/ बड़ी आँत
(c) Small Intestine/ छोटी आंत
(d) Liver/ यकृत

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The skin is the largest organ of the body, with a total area of about 20 square feet. The skin protects us from microbes and the elements, helps regulate body temperature, and permits the sensations of touch, heat, and cold.


Q2. Delonix  regia  Rafin is the scientific name of –
डेलोनिक्स रेजिया राफिन किसका वैज्ञानिक नाम है
(a) Banyan/ बरगद
(b) Gulmohar/ गुलमोहर
(c) Tamarind/ इमली
(d) Chiku/चीकू

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Delonix regia Rafin is the scientific name of Gulmohar.

Q3. Amoeba belongs to the phylum –
अमीबा किस फाइलम से संबंधित है-
(a) Protozoa/ प्रोटोजोआ            
(b) Annelida/ ऐनेलिडा
(c) Porifera/पोरिफेरा
(d) Platyhelminthes/प्लेंटीहेल्मेंथिस

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Amoeba is a genus that belongs to protozoa, which are unicellular eukaryotes organisms with membrane-bound cell organelles.

Q4. Diabetes is caused by –
मधुमेह किसके कारण होता है
(a) Excess of insulin/ इंसुलिन की अधिकता
(b) Low production of Insulin/ इंसुलिन के कम उत्पादन
(c) Malfunction of liver/यकृत की खराबी
(d) Higher production of bilirubin/ बिलीरुबिन का उच्च उत्पादन  

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Diabetes is caused by the immune system destroying the cells in the pancreas that make insulin. This causes diabetes by leaving the body without enough insulin to function normally



Q5. Tectona grandis Linn is the scientific name of –
टेक्टोना ग्रैंडिस लिन किसका वैज्ञानिक नाम है-
(a) Guava/ अमरूद
(b) Teak/ सागौन
(c) Amla/ आमला
(d) Chiku/चीकू

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Teak is a tropical hardwood tree of species Tectona grandis linn. The species is placed in the family Lamiaceae. Tectona grandis is a large, deciduous tree that is dominant in mixed hardwood forests. It has small, fragrant white flowers and papery leaves that are often hairy on the lower surface.



Q6. Sea-Anemones belongs to the phylum?
सागर-एनीमोनेस किस फाइलम से संबंधित है
(a) Arthropoda/ आर्थ्रोपोड़ा
(b) Cnidaria/ निडारिया
(c) Porifera/ पोरिफेरा
(d) Mollusca/ मोलस्का

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Sea-Anemones belongs to the phylum Cnidaria.



Q7. Deficiency of which of the following causes non-clotting of blood?
निम्नलिखित में से किसकी कमी के कारण रक्त के थक्के नहीं होते है?
(a) Vitamin C / विटामिन C
(b) Vitamin K/ विटामिन K
(c) Vitamin E / विटामिन E
(d) Vitamin B12/ विटामिन B12

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Vitamin K deficiency causes the non-clotting of blood.

Q8. The process of producing energy in plants is known as –
पौधों में ऊर्जा उत्पादन की प्रक्रिया को किसके रूप में जाना जाता है-
(a) Absorption/ अवशोषण
(b) Reduction/ अपचयन
(c) Photosynthesis/ प्रकाश संश्लेषण
(d) Transpiration/ वाष्पोत्सर्जन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Plants produce energy from light through a process known as photosynthesis.

Q9. Which Virus causes Chicken Pox?
कौन सा वायरस चेचक का कारण है?
(a) Rubella Virus/ रूबेला वायरस
(b) Varicella zoster virus/ वैरिसेला जोस्टर वायरस
(c) Rabies/ रेबीज
(d) Variola Virus/ वेरियोला वायरस

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Chickenpox, also known as varicella, is a highly contagious disease caused by the initial infection with varicella zoster virus (VZV).

Q10. Yellow  fever is a disease spread through which of the following?
पीत ज्वरएक बीमारी है जो निम्नलिखित में से किसके कारण फैलती है?
(a) Flies/ मक्खियों
(b) Mosquito/ मच्छर
(c) Rat/ चूहा
(d) Cockroach/ कॉकरोच

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The disease is caused by the yellow fever virus and is spread by the bite of an infected female mosquito. It infects only humans, other primates, and several species of mosquitoes.



Q11. Mangroves are plants that have –
मंग्रोव्स वह पौधे हैं जिनमें-
(a) Modified Roots/ उपांतरित जड़ें
(b) Modified Stems/ उपांतरित तना
(c) Respiratory Roots/ श्वसन जड़ें
(d) Respiratory Stems/ श्वसन तना

Show Answer
Ans.(c)
Sol. A mangrove is a shrub or small tree that grows in coastal saline or brackish water. They have respiratory roots.

Q12. Earth-worms belongs to the phylum
केंचुआ किस फाइलम से संबंधित हैं-
(a) Protozoa/ प्रोटोजोआ
(b) Cnidaria/ निडारिया
(c) Annelida/ ऐनेलिडा
(d) Mollusca/ मोलस्का

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Earthworms belongs to the Annelida Phylum.

Q13. Ringworm is a disease caused by –
दाद जिसके कारण होने वाली एक एक बीमारी है
(a) Fungi/ कवक
(b) Bacteria/ जीवाणु
(c) Virus/ वाइरस
(d) Flies/ मक्खियां
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Ringworm of the skin (tinea corporis) is most commonly caused by the fungus Trichophyton rubrum, which spreads from one person to another.

Q14.Mangifera indica is the scientific name of –
मेग्निफ़िरा इंडिका का वैज्ञानिक नाम है
(a) Guava/अमरूद
(b) Mango/ आम
(c) Amla/ अमला
(d) Jack fruit/ कटहल

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Mangifera Indica is scientific name of Mango.



Q15.Crabs belongs to the phylum –
केकड़े किस फाइलम से संबंधित है-
(a) Mollusca/ मोलस्का
(b) Cnidaria/ निडारिया
(c) Arthropoda/ आर्थ्रोपोड़ा
(d) Platyhelminthes/प्लेटिहेल्मेंथिस

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Crabs belongs to the phylum Arthropoda.


You may also like to read: