General Science Questions for Railway Exam 2018 : 19th April

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा अप्रैल और मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Baryllium Sulphate is less soluble in water due to 
बैरेलियम सल्फेट पानी के किसके कारण कम घुलनशील होता है?
(a) High inflammable energy / उच्च ज्वलनशील ऊर्जा
(b) Low Energy of dissociation / पृथक्करण की कम ऊर्जा
(c) Low inflammable energy / कम ज्वलनशील ऊर्जा
(d) Lonic band / लोनिक बैंड

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Baryllium Sulphate is less soluble in water due to High inflammable energy.


Q2. What is the name of that system, which uses radioactivity to decide the period of materials of-pre-his-toric period? 
उस प्रणाली का नाम क्या है, जो रेडियोधर्मिता का उपयोग पूर्व ऐतिहासिक काल की सामग्री की अवधि तय करने के लिए किया जाता है?
(a) Radium dating / रेडियम डेटिंग
(b) Uranium dating / यूरेनियम डेटिंग
(c) Carbon dating / कार्बन डेटिंग
(d) Deuterium dating /ड्यूटेरियम डेटिंग 

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Radiocarbon dating  is a radiometric dating method that uses the naturally occurring radioisotope carbon-14 (14C) to estimate the age of carbon-bearing materials up to about 58,000 to 62,000 years.

Q3. Cement is made hard with 
सीमेंट किसके साथ सख्त हो जाती है? 
(a) dehydration  / निर्जलीकरण
(b) hydration and dissociation of water / पानी का हाइड्रेशन और विघटन
(c) Dissociation of water/पानी का विघटन
(d) Polymerisation / पॉलीमेरीज़ेशन 

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Cements harden because of hydration, chemical reactions that occur independently of the mixture’s water content; they can harden even underwater or when constantly exposed to wet weather. The chemical reaction that result when the anhydrous cement powder is mixed with water produces hydrates that are not water-soluble.

Q4. What happens when a chemical bond is formed? 
क्या होता है जब एक रासायनिक बांड बनता है?
(a) Energy is absorbed (ऊर्जा अवशोषित हो जाती है)
(b) Energy is released (ऊर्जा निकल जाती है)
(c) More energy is released than absorbed (अवशोषित होने से अधिक ऊर्जा निकल जाती है)
(d) Energy is neither released nor absorbed (ऊर्जा न तो निकलती है और न ही अवशोषित होती है)  

Show Answer
Ans.(b)
Sol. If a bond is broken, energy is absorbed  and if a bond is formed, energy must have been released.



Q5. Which among the following is a carbohydrate? 
निम्नलिखित में से कौन सा कार्बोहाइड्रेट है?
(a) Nylon / नायलॉन
(b) Cane-sugar / गन्ने की चीनी
(c) Turpentine/ टर्पेन्टाइन
(d) Hydrogen peroxide / हाइड्रोजन पेरोक्साइड

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Cane-sugar is carbohydrate and as this name implies, is composed of carbon, hydrogen and oxygen. It is a source of extracting sugar.



Q6. In which of the following states maximum iron ore is found? 
निम्न में से किसमें लौह अयस्क अधिकतम मात्रा में पाया जाता है?
(a) FeCO3
(b) Fe2 O3
(c) Fe3 O4
(d) FeS2

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Hematite (Fe2O3) .



Q7. “All the four quantum numbers of two electrons in an atom are not the same.” It is the law of – 
“परमाणु में दो इलेक्ट्रॉनों की सभी चार क्वांटम संख्या समान नहीं होती हैं.” यह कानून है – 
(a) Hund’s/ हंड्स
(b) Exclusion Principle of Pauli / पॉली के विशेष सिद्धांत
(c) Uncertainty Principle of Hiesenberg / हिएसेंबेर्ग का अनिश्चितता सिद्धांत
(d) Avogadro’s Law / अवोगद्रो का कानून

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Pauli exclusion principle is the quantum mechanical principle that no two identical fermions (particles with half-integer spin) may occupy the same quantum state simultaneously. A more rigorous statement is that the total wave function for two identical fermions is anti-symmetric with respect to exchange of the particles. For example, no tow electrons in a single atom can have the same four quantum numbers; if n, 1, and ml are the same, ms must be different such that the electrons have opposite spins.

Q8. The gas used for artificial fruit ripening of green fruit is –
हरे फलों को कृत्रिम रूप से पकाने के लिए किस गैस का उपयोग किया जाता है? 
(a) Ethylene/ईथीलीन
(b) Acetylene/ एसिटिलीन
(c) Ethane / एथैन
(d) Methane/मीथेन

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Ethylene is also an important natural plant hormone, and is used in agriculture to force the ripening of fruits.

Q9. Fertiliser having high nitrogen content is: 
उच्च नाइट्रोजन सामग्री वाला उर्वरक है: 
(a) Urea / यूरिया
(b) Ammonium sulphate / अमोनियम सल्फेट
(c) Ammonium nitrate / अमोनियम नाइट्रेट
(d) Calcium citrate / कैल्शियम साइट्रेट

Show Answer
Ans.(c)
Sol.  Ammonium nitrate

Q10. Where does the oxygen that keeps us alive come from?
हमें जिंदा रखने के लिए ऑक्सीजन कहां से आता है?
(a) Carbon dioxide / कार्बन डाइऑक्साइड
(b) Carbonates absorbed from soil / मिट्टी से अवशोषित कार्बोनेट
(c) Oxides of minerals / खनिजों के ऑक्साइड
(d) Water /पानी 

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Since water and carbon dioxide are both compounds which contain oxygen, it is possible to obtain oxygen from either. The oxygen produced from photosynthesis is not released into the air. It is not until cellular respiration that oxygen is released. The oxygen comes from water. The water molecules are split at the “beginning” of photosynthesis for the electrons. These electrons eventually make their way electrons.



Q11. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?
हवा में निम्न में से किस गैस की उपस्थिति के कारण पीतल हवा में फीका हो जाता है?
(a) Oxygen/ ऑक्सीजन
(b) Hydrogen sulphide/ हाइड्रोजन सल्फाइड
(c)Carbon dioxide/ कार्बन डाइऑक्साइड
(d) Nitrogen नाइट्रोजन

Show Answer
Ans.(b)
Sol  Because of the presence of hydrogen sulphide in Brass.

Q12. The three elements most needed in common fertilisers are: 
सामान्य उर्वरकों में सबसे आवश्यक तीन तत्व हैं: 
(a) Sulphur, Phosphorous and sodium / सल्फर, फास्फोरस और सोडियम
(b) Nitrogen, Potassium and Phosphorous/ नाइट्रोजन, पोटेशियम और फॉस्फोरस
(c) Phosphorous, Sodium and Nitrogen / फॉस्फोरस, सोडियम और नाइट्रोजन
(d) Calcium, Phosphorous and Potassium / कैल्शियम, फॉस्फोरस और पोटेशियम

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Fertilizer  is any organic or inorganic material of natural or synthetic origin (other than liming materials) that is added to a soil to supply one or more plant nutrients essential to the growth of plants. The three elements most needed in common fertilisers are Nitrogen. Potassium and Phosphorous

Q13. Which one of the following metals pollutes the air of a city having large number of automobiles? 
निम्नलिखित में से कौन सी धातु बड़ी संख्या में ऑटोमोबाइल वाले शहर की हवा को प्रदूषित करती है?
(a) Cadmium / कैडमियम
(b) Chromium / क्रोमियम
(c) Lead / लीड
(d) Copper / कॉपर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The history of car pollution has been one of air and water contamination followed by regualated improvement. Cars and trucks cause a lot of air the pollution in the world today, and contribute a lot to the most common and dangerous air pollutants. About 2.3 million tons of lead in lead acid (PbA) batteries is on the road now. Over 1 million tons of lead is used in making new batteries each year. In the past, motor vehicles were the biggest source of lead. But since leaded gasoline has been phased out, lead emissions have decreased by about 98 percent. Today, metal processing is the biggest source of atmospheric lead..

Q14. What is the chemical name for ‘baking soda? 
‘बेकिंग सोडा के लिए रासायनिक नाम क्या है?
(a) Sodium carbonate / सोडियम कार्बोनेट
(b) Sodium bicarbonate/ सोडियम बाइकार्बोनेट
(c) Sodium nitrite  / सोडियम नाइट्राइट
(d) Sodium nitrate / सोडियम नाइट्रेट

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Sodium bicarbonate or sodium hydrogen carbonate is the chemical compound with the formula NaHCO3. Sodium bicarbonate is a white solid that is crystalline but often appears as a fine powder. It has a slightly salty, alkaline taste resembling that of washing soda (sodium carbonate). Since it has long been known and is widely used, the slat has many related names such as baking soda, bread soda, cooking soda, and bicarbonate of soda.



Q15. An atomic pile is used for 
एक परमाणु ढेर ____के लिए प्रयोग किया जाता है.
(a) producing X-rays /एक्स-रे उत्पादन
(b) conducting nuclear fission / परमाणु विखंडन आयोजित करना
(c) coducting thermonuclear fusion / थर्मोन्यूक्लियर संलयन आयोजित करना
(d) accelerating atoms/ परमाणुओं को तीव्र करना

Show Answer
Ans.(b)
Sol. An atomic pile is a nuclear reactor that uses controlled nuclear fission to generate energy. The most common reactor consists of large assembly of graphite (an allotropic form of carbon) blocks having rods of uranium metal (fuel).


You may also like to read:


  

ssc-cgl