General Science Questions for Railway Exam 2018 : 17th April

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा अप्रैल और मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Atmospheric pressure is measured by __________. 
वायुमंडलीय दबाव __________ द्वारा मापा जाता है.
(a) Barometer / बैरोमीटर
(b) Hexameter/ हेक्सामीटर
(c) Nanometer/ नैनोमीटर
(d) Glaxometer/ ग्लैक्सोमीटर

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Atmospheric pressure is measured by Barometer.


Q2. Instrument for measuring rainfall is called –
वर्षा को मापने वाले उपकरण को क्या कहा जाता है?
(a) Lucimeter/ ल्यूसीमीटर
(b) Galactometer/ गैलेक्टोमीटर
(c) Hyetometer/ हाइमेटोरिमीटर
(d) Hygrometer/ ह्य्ग्रोमीटर

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Hyetometer is the instrument used to measure rainfall.

Q3. Who established the foundations of the quantum theory? 
क्वांटम थ्योरी की नींव किसने स्थापित की?
(a) Max Planck / मैक्स प्लैंक
(b) Mark Nicholas / मार्क निकोलस
(c) Albert Einstein/ अल्बर्ट आइंस्टीन
(d) Alfred Hitchcock / अल्फ्रेड हिचकॉक

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Max Planck was a German theoretical physicist, considered to be the initial founder of quantum theory, and one of the most important physicists of the 20th Century.

Q4. If in a motion, the axis of the rotation passes through an object, the motion is called 
_________. 
यदि एक गति में, घृणन का अक्ष वस्तु के माध्यम से नहीं गुजरता है, तो गति को __________ कहा जाता है.
(a) Orbital motion / कक्षीय गति
(b) Circulatory motion/ परिसंचरण गति
(c) Spin motion/ घृणन गति
(d) Oscillatory motion/ ओस्लोलेटरी गति

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. In physics, spin is the velocity of rotation of something around a particular axis.



Q5. If an object, on a free fall from a certain height, reaches the ground in 1 second, what is its velocity on the impact with the ground?  
यदि कोई वस्तु, किसी निश्चित ऊँचाई से गिरती है तो वह 1 सेकंड में जमीन तक पहुंचती है, तो जमीन के प्रभाव पर इसका वेग क्या है? 
(a) 4.9 m/s
(b) 9.8 m/s
(c) 14.7 m/s
(d) 19.6 m/s

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. If an object, on a free fall from a certain height, reaches the ground in 1 second, its velocity on the impact with the ground 9.8 m/s.



Q6. What are the two kinds of Rotatory motion?
दो प्रकार की घूर्णन गति कौन सी हैं?
(a) Spin and Vibrational motion/ स्पिन और कंपन गति
(b) Spin and Orbital motion/ स्पिन और कक्षीय गति
(c) Spin and Translatory motion/ स्पिन और रूपांतरित गति
(d) Spin and Projectile motion/ स्पिन और प्रक्षेपण गति

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Spin and Orbital motion are the two kinds of Rotatory motion.



Q7. ______ is the perpendicular distance between point of application of force and axis of rotation.
लगाये गये बल के बिंदु और घूर्णन अक्ष के बीच की लंबवत्त दुरी ___ है. 
(a) Moment arm/आघूर्ण भुजा
(b) Moment of Inertia/जड़ता प्रवृत्ति
(c) Altitude/शीर्ष-लंब
(d) Base/आधार

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Moment Arm is the perpendicular distance between point of application of force and axis of rotation.

Q8. Which among the following is not a unit of distance?
निम्नलिखित में से कौन दूरी की एक इकाई नहीं है?
(a) Light year(लाइट इयर )
(b) Longsec(लॉन्गसेक)
(c) Astronomical unit(खगोलीय इकाई)
(d) Parsec(पार्सेक)

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Longsec is not the unit of distance.

Q9. The apparent weight of a person in a lift which is moving down with uniform acceleration is _______.
एक लिफ्ट में एक व्यक्ति का स्पष्ट वजन जो एक समान त्वरण के साथ चल रहा है तो _______ 
(a) greater than the weight when the person is stationary(जब व्यक्ति स्थिर होता है तो वजन से अधिक होता है.)
(b) twice the weight when the person is stationary(जब व्यक्ति स्थिर होता है तो वजन का दोगुना होता है. )
(c) less than the weight when the person is stationary(जब व्यक्ति स्थिर होता है तो वजन से कम होता है.)
(d) same as the weight when the person is stationary(जब व्यक्ति स्थिर होता है तब वज़न के समान होता है)

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. The apparent weight of a person in a lift which is moving down with uniform acceleration is less than the weight when the person is stationary.

Q10. Who invented Rocket?
रॉकेट का आविष्कार किसने किया?
(a) Rich K Goyle/रिच के गोईल
(b) E M Forster/ई एम फोस्टर
(c) Robert Goddard/रॉबर्ट गोदार्ड
(d) James Anderson/जेम्स एंडरसन

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Robert Hutchings Goddard (October 5, 1882 – August 10, 1945) was an American engineer, professor, physicist, and inventor who is credited with creating and building the world’s first liquid-fueled rocket.



Q11. यदि R पृथ्वी की त्रिज्या है तो पृथ्वी के केंद्र से 2R की ऊंचाई पर एक व्यक्ति का वजन  _______ होगा.
(a) remains same/समान
(b) becomes half/आधा
(c) becomes twice/दोगुना
(d) becomes one­fourth/एक चौथाई

Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. Weight of a person at a height of 2R from the centre of the earth, where R is the radius of the earth became one-fourth.

Q12 How can we measure specific gravity of milk?
हम दूध के विशिष्ट गुरुत्व को कैसे माप सकते हैं?
(a) Using a viscometer/एक विस्कोमेटर का उपयोग कर
(b) Using an odometer/एक ओडोमीटर का उपयोग कर
(c) Using a hygrometer/एक आर्द्रमीटर का उपयोग कर
(d) Using a hydrometer/एक हाइड्रोमीटर का उपयोग कर

Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. A hydrometer is an instrument used to measure the specific gravity (or relative density) of liquids. It is also used to measure specific gravity of milk.

Q13. परमाणु रिएक्टर का आविष्कार किसने किया?
(a) Enrico Fermi(एनरिको फर्मी)
(b) Adolf Gaston Eugen Fick(एडॉल्फ गेस्टोन यूजीन फिक)
(c) Sandford Fleming(सैंडफोर्ड फ्लेमिंग)
(d) Benoit Fourneyron(बेनोइट फोरनेरोन)
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Enrico Fermi was an Italian-American physicist and the creator of the world’s first nuclear reactor, the Chicago Pile-1. He has been called the “architect of the nuclear age” and the “architect of the atomic bomb”.

Q14. What is the angle between centripetal acceleration and tangential acceleration?
केन्द्रीकृत त्वरण और स्पर्शरेखा त्वरण के बीच कोण क्या है? 
(a) 90°
(b) 45°
(c) 0°
(d) 180°

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. The angle between centripetal acceleration and tangential acceleration is 90°.



Q15. Rectifiers convert _____.
रेक्टीफाइर्स _____ को रूपांतिरत करते हैं.
(a) high voltage to low voltage(उच्च वोल्टेज को कम वोल्टेज में)
(b) low voltage to high voltage(कम वोल्टेज को उच्च वोल्टेज में)
(c) AC to DC(AC को DC में)
(d) DC to AC(DC को AC में)

Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. A rectifier is an electrical device composed of one or more diodes that converts alternating current (AC) to direct current (DC).


You may also like to read:


  

ssc-cgl