General Science Questions for Railway Exam 2018 : 16th April

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा अप्रैल और मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Delonix regia Rafin is the scientific name of –
देलोनिक्स रेजिया राफिन किसका वैज्ञानिक नाम है
(a) Banyan/बरगद
(b) Gulmohar/गुलमोहर
(c) Tamarind /इमली
(d) Chiku/चिकू

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Delonix regia Rafin is the scientific name of Gulmohar.


Q2.Sea-Anemones belongs to the phylum?
सी-एनीमोन किस फाइलम से संबंधित है
(a) Arthropoda/आर्थ्रोपोड़ा
(b) Cnidaria/ निडारिया
(c) Porifera/ पोरिफेरा
(d) Mollusca/ मोलस्का

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Sea-Anemones belongs to the phylum Cnidaria.

Q3. Which of the following is a symptom of haemophilia?
निम्नलिखित में से क्या हीमोफिलिया का एक लक्षण है?
(a) Night Blindness/ रतौंधी
(b) No clotting of Blood/ रक्त का कोई थक्का ना होना
(c) Rickets/ सूखा रोग
(d) Loss of haemoglobin/ हीमोग्लोबिन की कमी

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Haemophilia,is a mostly inherited genetic disorder that impairs the body’s ability to make blood clots, a process needed to stop bleeding.

Q4. Azadirachata indica is the scientific name of –
एजादिराचेटा इंडिका किसका वैज्ञानिक नाम है-
(a) Neem/ नीम
(b) Teak/ सागौन
(c) Silver Oak/ सिल्वर ओक
(d) Tulsi/ तुलसी

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Azadirachta indica, commonly known as neem, nimtree or Indian lilac, is a tree in the mahogany family Meliaceae.



Q5. Achras sapote is the scientific name of 
आच्रस सपोटा किसका वैज्ञानिक नाम है
(a) Custard Apple/ शरीफा
(b) Gulmohar / गुलमोहर
(c) Tamarind/  इमली
(d) Chiku/चीकू

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Achras sapote is the scientific name of Chiku.



Q6. Plant cell wall is made up of –
पौधा कोशिका भित्ति किससे बनी होती है-
(a) Cellulose / सेलूलोज़
(b) Glucose/ ग्लूकोज
(c) Sucrose / सुक्रोज
(d) Fructose/ फ्रुक्टोज

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The plant cell wall is composed of cellulose. Cellulose is a structural carbohydrate and is considered a complex sugar because it is used in both protection and structure.



Q7. The outermost layer of skin is –
त्वचा की सबसे बाहरी परत कौन सी है-
(a) Epidermis / एपिडर्मिस
(b) Dermis/ डर्मिस
(c) Tissues/ ऊतक
(d) Hypodermis/ हाइपोडर्मिस

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The epidermis, the outermost layer of skin, provides a waterproof barrier and creates our skin tone.

Q.8 Earth-worms belongs to the phylum –
केंचुआ किस फाइलम से संबंधित हैं-
(a) Protozoa/ प्रोटोजोआ
(b) Cnidaria/ निडारिया
(c) Annelida/ ऐनेलिडा
(d) Mollusca/ मोलस्का

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Earthworms belongs to the Annelida Phylum.

Q9. मैग्नीफेरा इंडिका किसका वैज्ञानिक नाम है –
(a) Guava/ अमरूद
(b) Mango/ आम
(c) Amla/आवंला
(d) Jack fruit/ कटहल

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Mangifera Indica is scientific name of Mango.

Q10. हरित क्रांति के पिता के रूप में किसे जाना जाता है?
(a) Dr. Robert Nucleus/ डॉ रॉबर्ट न्युक्लयस
(b) Dr. Ian Wilmut/ डॉ इयान विल्मुट
(c) Dr. N E Borlaug / डॉ एन ई बोरलॉग
(d) Dr. JC Bose/ डॉ. जेसी बोस

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Dr. N E Borlaug is father of Green Revolution.



Q11. हेलोफाईट्स वह पौधे हैं जो किसमें उगते हैं –
(a) Fresh Water / मीठा पानी
(b) Cold Water / ठंडा पानी
(c) Ponds/ पोखरा
(d) Salt Water/ खारा पानी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Halophytes are plants adapted to saline soils, and occur naturally in environments ranging from maritime estuaries to remnant salt lakes in arid zones.

Q12.Mendel is known as –
मेंडेल को किस रुप में जाना जाता है
(a) Father of Physiology/फिजियोलॉजी के पिता
(b) Father of Geology/ भूविज्ञान के पिता
(c) Father of Genetics/ आनुवंशिकी के पिता
(d) Father of Biology/ जीवविज्ञान के पिता

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Gregor Mendel is known as the “father of modern genetics”.

Q13.The largest gland of the human body is –
मानव शरीर की सबसे बड़ा ग्रंथि कौन सी है-
(a) Pancreas/ अग्न्याशय
(b) Thyroid/ थाइरोइड
(c) Large Intestine/ बड़ी आँत
(d) Liver/ यकृत
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Liver is the largest gland in human body. It is also the largest (internal) organ in our body and can weigh up to 1.5 kg for a human adult.

Q14.Annona squamosa is the scientific name of –
एनोना स्क्वॉमोसा किसका वैज्ञानिक नाम है-
(a) Custard Apple/शरीफा
(b) Papaya/ पपीता
(c) Babul/ बाबुल
(d) Drumstick/ ढोल का छड़ी

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Annona Squamosa is the scientific name of Sugar-apple or sweetsop or Custard apple.



Q15. Which of the following organisms does not fit into the Cell Theory? 
निम्नलिखित में से कौन सा जीव कोशिका सिद्धांत के अंतर्गत नहीं है?
(a) Bacteria/ जीवाणु
(b) Virus/वायरस
(c) Fungi/कवक
(d) Plants/पौधे

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Cell theory is not applicable on Viruses. They are made up of proteins and one of nucleic acids i.e. DNA or RNA. So they lack protoplasm, the essential part of the cell.


You may also like to read:


  

ssc-cgl