General Science Questions for Railway Exam 2018 : 21th April

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा अप्रैल और मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. वायुमंडलीय घटनाओं के अध्ययन को क्या कहा जाता है –
Study of atmospheric  phenomena is called –
(a) Astrology/खगोलशास्त्र
(b) Meteorology/अंतरिक्ष-विज्ञान
(c) Seismology/भूकंप विज्ञान
(d) Astronomy/खगोल-विज्ञान

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Study of atmospheric phenomena is called Meteorology


Q2. एक दंत चिकित्सक के दर्पण क्या है: 
A dentist’s mirror is a: 
(a) cylindrical mirror/बेलनाकार दर्पण
(b) plane mirror/समतल दर्पण
(c) convex mirror/उत्तल दर्पण
(d) concave mirror/अवतल दर्पण

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Dentist’s mirror is concave. It is also called converging mirror. This mirror is used in reflecting telescopes, gather light from a small source, to form optical cavities etc.

Q3. एक रंगीन टीवी में प्रयुक्त प्राथमिक रंग हैं: 
The primary colours used in a colour TV are: 
(a) Green, Yellow, Violet/हरा, पीला, बैंगनी
(b) Violet, Red, Orange/ बैंगनी, लाल, संतरी
(c) Blue, Green, Red/नीला, हरा, लाल
(d) Blue, Green, Violet/नीला, हरा, बैंगनी

Show Answer
Ans.(c) 
Sol. In electronic visual displays, the Primary colours normally used are red, green and blue. Primary colours are sets of colours that can be combined to make a useful range of colours.

Q4. एक व्यक्ति को पत्थर पर लात मारने पर क्यों चोट लगती है –
(a) Inertia / जड़त्व
(b) Velocity / वेग
(c) Reaction / प्रतिक्रिया
(d) Momentum/ संवेग

Show Answer
Ans.(c)
Sol. A person is hurt on kicking a stone due to reaction. Here Newton third law of motion is applied which states that every action has equal and opposite reaction.



Q5. एक सुपर कंडक्टर द्वारा प्राप्त उच्चतम तापमान कितना है – 
(a) 24 K
(b) 138 K
(c) 150 K
(d) 300 K

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Where as ordinary or metallic super conductors usually have transition temperature (temperature below which they are super conductive) below 30k and must be cooled using liquid helium in order to achieve super conductivity. High temperature super conductors have been observed with transition temperature as high as 138 K.



Q6. Xeric condition refers to- 
ज़ैरिक स्थिति का संदर्भ है 
(a) low temperature/कम तापमान
(b) low humidity/कम नमी
(c) high evaporation/उच्च वाष्पीकरण
(d) extreme temperature/अधिकतम तापमान

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Xeric condition refers to low humidity. Xeric environment is place where water is meager.



Q7. A body floats at 4°C water. If temperature reaches 100°C then-
शरीर 4 डिग्री सेल्सियस पानी में तैरता है। यदि तापमान 100 डिग्री सेल्सियस तक पहुंच जाता है तो-
(a) The body will sink/शरीर डूब जाएगा
(b) No change/कोई परिवर्तन नहीं होगा
(c) More part of the body will submerge/शरीर का अधिक हिस्सा डूब जाएगा
(d) The body will float freely/शरीर स्वतंत्र रूप से तैरेगा

Show Answer
Ans.(a)
Sol. When the water is heated, its density decreases. The density of the water at 100°C is at the lowest, so the body will sink. Water density is maximum at 4°C, so the body will float.

Q8. A cut diamond shines brilliantly due to-
एक कट डायमंड शानदार ढंग से _______ की वजह से चमकता है – 
(a) Total internal reflection/कुल आंतरिक प्रतिबिंब
(b) Absorption of light/प्रकाश का अवशोषण
(c) Some inherent property/कुछ अंतर्निहित संपत्ति
(d) Its molecular structure/इसकी आणविक संरचना

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The refractive index of diamond is very high. Diamond achieves brilliance partially from total internal refraction. It has been cut or designed in such a way that if light enters into it, incident light strikes many of the internal surfaces.

Q9. The clouds float in the atmosphere because of their low : 
बादल वायु-मंडल में उनके कम __________के कारण उड़ते है: 
(a) Temperature/तापमान
(b) Velocity/वेग
(c) Pressure/दाब
(d) Density/घनत्व

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Clouds from when the invisible water vapour in the air condenses into visible water droplets. They are so small that the effect of gravity on them is negligible. Thus the clouds float in the atmosphere because of their low density.

Q10. Who discovered Television? 
टेलीविजन की खोज किसने की थी? 
(a) Edison/एडीसन
(b) Galileo/गैलीलियो
(c) Baird/बेयर्ड
(d) Franklin/फ्रेंकलिन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Television was invented by J.L. Baird in 1926 in Britain. Galileo invented the Telescope.



Q11. Principle of fuse is 
फ़्यूज़ का सिद्धांत क्या है
(a) Chemical effect of electricity/विद्युत का रासायनिक प्रभाव
(b) Mechanical effect of electricity/विद्युत के यांत्रिक प्रभाव
(c) Heating effect of electricity/विद्युत के तापीय प्रभाव
(d) Magnetic effect of electricity/विद्युत के चुंबकीय प्रभाव

Show Answer
Ans.(c)
Sol.. The electric fuse works on the principle of the heating effect of electric current. It consists of a piece of wire made of a metal or an alloy of low melting point. As the current increases beyond a limit, the wire in the electric fuse melts and breaks off.

Q12. ‘Raman effect’ deals with the light rays passing through 
‘रमन प्रभाव’ किसके मध्यम से गुजरने वाली प्रकाश किरणों पर आधारित है?
(a) Only fluids/केवल तरल
(b) Only prisms/केवल प्रिज्म
(c) Only diamonds/केवल हीरे
(d) All transparent medium/सभी पारदर्शी माध्यम

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Raman effect deals with the light rays passing through all transparent medium. According to this, a beam of light traverses a dust-free transparent sample of a chemical compound, a small fraction of light emerges in directions other than that of the incident (incoming) beam.

Q13. There is no atmosphere on the moon because- 
चंद्रमा पर कोई वायु-मंडल नहीं है क्योंकि – 
(a) It is near to the earth/यह पृथ्वी के पास है
(b) It receives light from the sun/यह सूर्य से प्रकाश प्राप्त करता है
(c) It revolves around the earth/यह पृथ्वी के चारों ओर घूमता है
(d) The escape velocity of gas molecules on it is less than the root mean square velocity here/इस पर गैस के अणुओं का पलायन वेग यहाँ के वर्गमूल औसत वर्ग वेग से कम है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Moon has no atmosphere because the value of acceleration due to gravity g on the surface of the moon is small. Therefore, the value of escape velocity on the surface of the moon is small. That is why all the molecules of gases escaped and there is no atmosphere on the moon.

Q14. Kerosene oil floats on water because- 
केरोसीन तेल पानी पर तैरता है क्योंकि –
(a) Its density is greater than the density of water/इसका घनत्व पानी के घनत्व से अधिक है
(b) Its density is less than the density of water/इसका घनत्व पानी के घनत्व से कम है
(c) Its density is equal to that of the density of water/इसका घनत्व पानी के घनत्व के बराबर है
(d) None of the above/उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Kerosene oil floats on water because its density is less than the density of water.



Q15. At which temperature density of water is maximum? 
किस तापमान पर पानी का घनत्व अधिकतम है?
(a) 4°C
(b) 0°C
(c) –4°C
(d) –8°C

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The volume of water is minimum at 4°C. Hence the density of water is maximum at 4°C.


You may also like to read: