General Science Questions for Railway Exam 2018 : 23rd April

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा अप्रैल और मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Which of the following is a symptom of haemophilia?
 निम्नलिखित में से क्या हीमोफिलिया का एक लक्षण है?
(a) Night Blindness/ रतौंधी
(b) No clotting of Blood/ रक्त का कोई थक्का ना होना
(c) Rickets/ सूखा रोग
(d) Loss of haemoglobin/ हीमोग्लोबिन की कमी

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Haemophilia is a mostly inherited genetic disorder that impairs the body’s ability to make blood clots, a process needed to stop bleeding.


Q2. The process of pollination by birds is also known as –
पक्षियों द्वारा परागण की प्रक्रिया को किसके रूप में भी जाना जाता है
(a) Hydrophily/हाइड्रोफिली
(b) Entomophily/एंटोमोफिली
(c) Embryophily/एम्ब्र्योफिली
(d) Ornithophily/ ओर्निथोफिली

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Ornithophily or bird pollination is the pollination of flowering plants by birds.

Q3. Spiders belong to the phylum –
मकड़ी किस फाईलम से संबंधित हैं-
(a) Mollusca/ मोलस्का              
(b) Annelida/ऐनेलिडा
(c) Cnidaria/निडारिया
(d) Arthropoda/ आर्थ्रोपोड़ा

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Spiders are air-breathing arthropods that have eight legs and chelicerae with fangs that inject venom.

Q4. Which of the following is induced by Oncogene?
निम्नलिखित में से क्या ओन्कोजीन द्वारा अनुमानित किया जाता है?
(a) Polio/पोलियो
(b) Cancer/ कैंसर
(c) Diarrhoea / दस्त
(d) Dengue/ डेंगू

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Oncogenes were first discovered as cancer-causing viruses, they also are found in all normal cells. The original, unmutated wild-type allele of an oncogene is known, strictly, as the proto-oncogene. The mutant versions are the cancer-causing oncogenes.


Q5. Azadirachata indica is the scientific name of – 
एजादिराचेटा इंडिका किसका वैज्ञानिक नाम है-
(a) Neem/ नीम
(b) Teak/ सागौन
(c) Silver Oak/ सिल्वर ओक
(d) Tulsi/ तुलसी

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Azadirachta indica, commonly known as neem, nimtree or Indian lilac, is a tree in the mahogany family Meliaceae.


Q6. Octopus belongs to the phylum
ऑक्टोपस, किस जाति के अंतर्गत आता है:
(a) Mollusca /मोलुस्का
(b) Cnidaria/निडारिया
(c) Echinodermata /एकीनोडरमाटा
(d) Chordata/कोर्डेटा

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Octopus belongs to the phylum Mollusca.


Q7. Medulla oblongata is a part of which of the following?
 मेडुला आल्गोटाटा निम्नलिखित में से किसके का एक हिस्सा है?
(a) Heart /दिल
(b) Brain /मस्तिष्क
(c) Lungs /फेफड़े
(d) Stomach /पेट

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The medulla oblongata helps regulate breathing, heart and blood vessel function, digestion, sneezing, and swallowing. This part of the brain is a center for respiration and circulation.

Q8. ___________ is a typically one celled, reproductive unit capable of giving rise to a new individual without sexual fusion.
______ आम तौर पर एक, प्रजनन इकाई है जो यौन संलयन के बिना एक नए व्यक्ति को जन्म देने में सक्षम है.
(a) Egg/अंडा
(b) Spore/ बीजाणु
(c) Sperm/ शुक्राणु
(d) Seed/ बीज

Show Answer
Ans.(b)
Sol. In  biology, a spore is a unit of sexual or asexual reproduction that may be adapted for dispersal and for survival, often for extended periods of time, in unfavourable conditions. Spores form part of the life cycles of many plants, algae, fungi and protozoa.

Q9. Scurvy (bleeding of gums) is caused by deficiency of which vitamin? 
स्केवी (मसूड़ों का खून) किस विटामिन की कमी के कारण होता है?  
(a) Vitamin K
(b) Vitamin B2
(c) Vitamin C
(d) Vitamin A

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Scurvy is caused due to deficiency of Vitamin C.

Q10. Achras sapote is the scientific name of 
आच्रस सपोटा किसका वैज्ञानिक नाम है
(a) Custard Apple/ शरीफा
(b) Gulmohar / गुलमोहर
(c) Tamarind/ इमली
(d) Chiku/चीकू

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Achras sapote is the scientific name of Chiku.


Q11. Prawn belongs to the phylum 
झींगा किस जाती से संबंधित है? 
(a) Arthropoda /आर्थ्रोपोडा
(b) Cnidaria /निडारिया
(c) Echinodermata /एकीनोडरमाटा
(d) Chordata /कोर्डेटा

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Prawn belongs to the phylum Arthropoda

Q12. Pulses are a rich source of which of the following?
दालें निम्नलिखित में से किसका एक अच्छा स्रोत है?
(a)Carbohydrates/कार्बोहाइड्रेट
(b)Fats/वसा
(c)Proteins/प्रोटीन
(d)Vitamins/विटामिन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Pulses are a rich source proteins.

Q13. Plant cell wall is made up of –
पौधा कोशिका भित्ति किससे बनी होती है-
(a) Cellulose / सेलूलोज़
(b) Glucose/ ग्लूकोज
(c) Sucrose / सुक्रोज
(d) Fructose/ फ्रुक्टोज
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The plant cell wall is composed of cellulose. Cellulose is a structural carbohydrate and is considered a complex sugar because it is used in both protection and structure.

Q14. The study of Fungi is also known as 
कवक के अध्ययन को किस रूप में भी जाना जाता है –
(a) Cytology /साइटोंलोजी
(b) Myology /मयोलोजी
(c) Mycology/मयकोलोजी
(d) Neurology/न्यूरोलोजी

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Mycology is the branch of biology concerned with the study of fungi, including their genetic and biochemical properties, their taxonomy and their use to humans.


Q15. The outermost layer of skin is –
त्वचा की बाह्यतम परत कौन सी है
(a) Epidermis / एपिडर्मिस
(b) Dermis/ डर्मिस
(c) Tissues/ऊतक
(d) Hypodermis/ हाइपोडर्मिस

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The epidermis, the outermost layer of skin, provides a waterproof barrier and creates our skin tone.


You may also like to read: