General Science Questions for Railway Exam 2018 :26th March

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

प्रिय पाठकों,

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा  अप्रैल और मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Sky is blue because- 
आकाश नीली किसके कारण है- 
(a) Blue colour in the sunlight is more than other colours/सूर्य के प्रकाश में नीला रंग अन्य रंगों से अधिक है
(b) Short waves are scattered more than long waves by atmosphere/वायुमंडल द्वारा लघु तरंगे लंबी तरंगों से अधिक फैलेती हैं
(c) Blue colour is more absorbing to eyes/नीला रंग आंखों के लिए अधिक अवशोषित है
(d) Atmosphere absorbs long wavelength more than short wavelength/वायुमंडल लघु तरंगदैर्ध्य की तुलना में लंबी तरंगदैर्ध्य को अधिक अवशोषित करता है

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Blue light which has the least wavelength of all the visible radiations is scattered most. The blue appearance of the sky is due to scattering of sunlight from the atmosphere. Light of shorter wavelength is scattered by air molecules which because of their smaller size follow Rayleigh’s scattering. Blue light is strongly scattered by the air molecules and reach the observer. This explains the blue colour of the sky.


Q2. The change of focal length of an eye lense is caused by action of the 
एक नेत्र लेंस की फोकल दुरी में परिवर्तन किसके कारण होता है
(a) Pupil/आंख की पुतली
(b) Retina/दृष्टिपटल
(c) Ciliary muscles/कैलीरी मांसपेशियों
(d) Iris/आइरिस

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. The eye lens is composed of a fibrous, jelly-like material. Its curvature can be modified to some extent by the ciliary muscles. The change in the curvature of the eye lens can thus change its focal length. When the muscles are relaxed, the lens becomes thin. Thus its focal length increases. This enables us to see distant objects clearly. When you are looking at objects closer to the eye, the ciliary muscles contract. This increases the curvature of the eye lens. The eye lens then becomes thicker. Consequently, the focal length of the eye lens decreases. This enables us to see nearby objects clearly.

Q3. Waves used for telecommunication are- 
दूरसंचार के किस प्रकार की तरंगों का उपयोग किया जाता हैं – 
(a) Visible light /दृश्य प्रकाश
(b) Infrared/इन्फ्रारेड
(c) Ultraviolet/पराबैंगनी
(d) Microwave/माइक्रो तंरग

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. The microwaves are high-frequency signals in the 300 MHz to 300 Ghz range. The signals can carry thousands of channels at the same time, making it a very versatile communication system. Microwave is often used for point-to-point telecommunications. Today microwave is employed by telecommunication industry in the form of both terrestrial relays and satellite communication.

Q4. A dynamo which is said to generate electricity actually acts as a 
बिजली उत्पन्न करने वाला डायनेमो वास्तव में किसके रूप में कार्य करता है:-
(a) Source of ions/आयनों का स्रोत
(b) Source of electric charge/विद्युत आवेग का स्रोत
(c) Converter of energy/ऊर्जा के परिवर्त्तक
(d) Source of electrons/इलेक्ट्रॉनों के स्रोत

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. A dynamo, which is also known as an electrical generator produces direct current through a commutator. It is basically a device which converts mechanical rotation into electric current according to Faraday’s law.


Q5. The technique used to transmit audio signals in television broadcast is- 
टेलीविज़न प्रसारण में ऑडियो सिग्नल संचारित करने के लिए किस तकनीक का इस्तेमाल होता है – 
(a) Amplitude modulation/आयाम मॉड्‍यूलन
(b) Pulse code modulation/पल्स कोड मॉडुलेशन
(c) Frequency modulation/आवृति मॉडुलेशन
(d) Time dimension multiplication/समय आयाम बहुलीकरण

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Television broadcasts emit two types of signals, audio and visual. These two signals require modulation to transmit both signals at the same time. Analog television requires transmission that uses specific modulation methods employing AM and FM signals in its transmission. Frequency modulation or FM is used for the audio part of the transmission. Amplitude modulation or AM is used in the video transmission.



Q6. Dynamo:-
डायनेमो:-
(a) Converts electric energy into mechanical energy /विद्युत ऊर्जा को यांत्रिक ऊर्जा में रूपांतरित करता है
(b) Converts chemical energy into electric energy/ रासायनिक ऊर्जा को विद्युत ऊर्जा में रूपांतरित करता है
(c) Converts mechanical energy into electrical energy/यांत्रिक ऊर्जा को विद्युत ऊर्जा में रूपांतरित करता है
(d) Converts electrical every into chemical energy/प्रत्येक को रासायनिक ऊर्जा में परिवर्तित करता है

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. A dynamo is an electrical generator that produces direct current with the use of a commutator. It converts mechanical energy into electrical energy.


Q7. Transformer is used for- 
ट्रांसफार्मर किसके लिए उपयोग किया जाता है- 
(a) Converting AC into DC/AC को DC में परिवर्तित करने के लिए
(b) Converting DC into AC/Converting DC को AC में परिवर्तित करने के लिए
(c) To step up DC voltages/DC वोल्टेज को बढ़ाने के लिए
(d) To step up or step down AC voltages/DC वोल्टेज को बढ़ाने या कम करने के लिए

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. The transformer is used to step up and step down the alternating current. There are two types of coils in transformers (i) Primary coil (2) Secondary coil. Alternate current flows through the primary coil which inflicts the potential in he secondary coil. 


Q8. Identify the mineral not associated with atomic power- 
परमाणु शक्ति से ना जुड़े खनिज की पहचान करें – 
(a) Monazite/मोनाजाईट
(b) Thorium/थोरियम
(c) Beryllium /बेरीलियम
(d) Chromium/क्रोमियम

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. All options except chromium are being used as nuclear fuel of radioactive elements.

Q9. Which of the following is not a fuel element? 
 निम्नलिखित में से क्या  से कौन सा ईंधन तत्व नहीं है? 
(a) Uranium/यूरेनियम
(b) Thorium/थोरियम
(c) Radium /रेडियम
(d) Helium/हीलियम

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. All the radioactive elements are used as the nuclear fuel except helium because it is inert in nature. It does not form compounds or react with any other element.


Q10.The Pokhran II test was conducted on- 
पोखरण द्वितीय परीक्षण कब आयोजित किया गया था –
(a) June 11th, 1998/11 जून, 1 998
(b) June 9th, 1998/9 जून, 1 998
(c) May 11th, 1998/11 मई, 1998
(d) May 29th , 1998/ 29 मई, 1998

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Pokhran-II was the series of five nuclear bomb tests conducted by India under operation “Shakti” at the Indian Army’s Pokhran test range on May 11, 1998. It was the second Indian nuclear test after Pokhran-I. 


Q11. Which one of the following atomic plants of India is located in the IV Seismic Zone? 
भारत का निम्नलिखित में से कौन सा परमाणु संयंत्र में IV भूकंपी क्षेत्र में स्थित है? 
(a) Kaiga /कैगा
(b) Kalpakkam /कलपक्कम
(c) Narora/नरोरा
(d) Tarapur/तारापुर

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Narora power station is located in the IV Seismic Zone. Kalpakkam is located into the II Seismic Zone. Kaiga and Tarapur are located into the III Seismic Sone.

Q12. The fuel used in Fast Breeder Test Reactor at Kalpakkam is 
कल्पक्कम में फास्ट ब्रीडर टेस्ट रिएक्टर में इस्तेमाल होने वाला ईंधन कौन सा है?
(a) Enriched Uranium/ समृद्ध यूरेनियम
(b) Thorium/थोरियम
(c) Plutonium /प्लूटोनियम
(d) Tungsten/टंगस्टन

Show Answer
S12. Ans.(c)
Sol. The reactor’s design is based on the French reactor Rhapsody, with several modifications. Plutonium-uranium mono-carbide developed indigenously as the driver fuel and went critical on 18th October, 1985.

Q13. Radioactive substance emits- 
रेडियोधर्मी पदार्थ क्या उत्सर्जित करता है – 
(a) Alpha rays/अल्फा किरणें
(b) Beta rays/बीटा किरणें
(c) Gamma rays /गामा किरणें
(d) All the above/उपर्युक्त सभी

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Radioactive elements are elements that have an unstable nucleus. When the nuclei are considered unstable, they radiate alpha, beta and Gamma radiation and is converted into a stable element. This type of radiation is invisible for naked eye.


Q14. What are the links between Dhruva, Purnima and Cirus?
ध्रुव, पूर्णिमा और सायरस के बीच क्या संबंध हैं?
(a) They are Indian research reactors/यह भारतीय अनुसंधान रिएक्टर हैं
(b) They are stars/यह तारे हैं
(c) These are names of famous books/यह प्रसिद्ध किताबों के नाम हैं
(d) They are power plants/यह बिजली संयंत्र हैं

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Dhruva, Purnima, and Cirus are Indian research reactors.


Q15. What happens if the control rods are not used in a nuclear reactor? 
यदि परमाणु रिएक्टर में कण्ट्रोल रोड्स का उपयोग नहीं किया जाता है तो क्या होता है? 
(a) The reactor will stop working/रिएक्टर काम करना बंद कर देगा
(b) Chain process would go out of bounds/चेन प्रक्रिया सीमा से बाहर हो जाएगी
(c) The reactor will be slow to act/रिएक्टर कार्य करने में धीमे हो जाएगा
(d) The reactor will continue to work as it is/रिएक्टर काम करना जारी रखेंगे

Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Control rod constitutes a real-time control of fission Process which is crucial for both keeping the fusion chain reaction active and preventing it from accelerating beyond control. These rods are composed of chemical elements such as boron, silver, indium and cadmium.





You may also like to read:


  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD