General Science Questions for Railway Exam 2018 :29th March

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा  अप्रैल और मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Deficiency of Iron causes- 
आयरन की कमी के कारण क्या होता है – 
(a) Filaria/फाइलेरिया
(b) Malaria/मलेरिया
(c) Anaemia/रक्तक्षय
(d) Fluorosis/फ्लोरोसिस

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Anaemia is a condition in which the body does not have enough healthy red blood cells. Red blood cells provide oxygen to body tissues. There are many types of anaemia. Iron deficiency anaemia occurs when your body does not have enough iron. Iron helps make red blood cells.


Q2. Most frequently used medicine for AIDS is- 
एड्स के लिए सबसे अधिक उपयोग किये जाने वाली दवा कौन सी है-
(a) Zedovudine (Azidothymidine)/ज़ेडोवुडिन (अज़िड़ोथाईमिडिन)
(b) Micronazol/माइक्रोनजोल
(c) Nanaxinel-a/नानाक्सिल-ऐ
(d) Vinajol/विनाजोल

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Zidovudine, also known as azidothymidine, is an antiretroviral medication used to prevent and treat HIV/AIDS.

Q3. Who discovered the H.T.L.V. III AIDS Virus? 
H.T.L.V. III एड्स वायरस की खोज किसने की थी?
(a) Robert Gallo/रॉबर्ट गैलो
(b) Edwerd Jenner/एडवर्ड जेनर
(c) Luck Izon Jenner/लक येंज जेनर
(d) Robertson/रॉबर्टसन
Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. Robert Charles Gallo was the director of Institute of Human Virology in the University of Maryland, School of Medicine, Baltimore. He discovered Human T-cell Leukaemia Virus III. This is the factor of most dangerous disease-AIDS.

Q4. Jaundice affects the- 
पीलिया किसे प्रभावित करता है –
(a) Pancreas/अग्न्याशय
(b) Stomach/आमाशय
(c) Liver/यकृत
(d) Intestine/आंत

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Jaundice forms when there is too much bilirubin in your system. Bilirubin is a yellow pigment that is formed by the breakdown of dead red blood cells in the liver.


Q5. Which of the following diseases, antibodies cannot cure? 
एंटीबॉडी निम्नलिखित में से किस रोग, का इलाज नहीं कर सकती है?
(a) Leprosy/कुष्ठ रोग
(b) Tetanus/टिटनेस
(c) Measles /खसरा
(d) Cholera/हैज़ा

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Measles is a highly contagious respiratory infection which is caused by a virus. It can not be cured by antibiotics whereas leprosy, Tetanus and Cholera can be cured by antibiotics.


Q6. Which of the following disease is caused by the excessive used alchoholic beverage? 
निम्नलिखित में से कौन सा रोग अल्कोहल पेय के अत्यधिक उपयोग के कारण होता है?
(a) Appendicitis /पथरी
(b) Viral hepatitis/वायरल हेपेटाइटिस
(c) Gall stones/पित्ताशय की पथरी
(d) Liver cirrhosis/लीवर सिरोसिस

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. It is caused by the excessive use of alcoholic beverage. Liver Cirrhosis is a serious condition where normal liver tissue is replaced by scar tissue.


Q7. Bright’s disease affects human body in the part- 
ब्राइट रोग मानव शरीर के किस अंग को प्रभावित करता है –
(a) kidney/वृक्क
(b) spleen/तिल्ली
(c) heart /हृदय
(d) liver/यकृत

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Bright’s disease is also known as uremia which affects the kidney. It fuses the physiology of kidney; as result, the amount of urea increases in blood. 


Q8. Pneumoconiosis affects the workers who work mainly in:
 निमोनिकोनोसिस मुख्य रूप से  कहाँ कार्य करने वाले श्रमिकों को प्रभावित करता है:
(a) Tanneries/चर्म शोधनालय
(b) Coal mining industry/कोयला खनन उद्योग
(c) Distilleries/आसवनी
(d) Glass Industry/ग्लास उद्योग

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Pneumoconiosis is an occupational lung disease and a restrictive lung disease caused by the inhalation of dust, often in mines. The miners feel difficulty in breathing.

Q9. The factor of madcow disease is- 
मेडकाऊ रोग का कारक क्या है –
(a) Bacteria/जीवाणु
(b) Virus/वाइरस
(c) Fungus/कवक
(d) Prions/प्रायन

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Mad cow is a dangerous disease related to the brain of cattle. Distorted protein ‘prion’ in their brain is the factor of it.


Q10. Foot and Mouth disease in animals, a current epidemic in some parts of the world, is caused by : 
जानवरों में पैर और मुंह रोग, दुनिया के कुछ हिस्सों में एक वर्तमान महामारी है,यह किसके कारण होती है:
(a) Bacterium /जीवाणु
(b) Virus/विषाणु
(c) Fungus /कवक
(d) Prions/प्रायन

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Foot and mouth disease is a viral disease the affects cloven hoofed animals, including domestic and wild bovids.


Q11. In a patient of Thalassemia, the body is unable to synthesis- 
थैलेसीमिया के एक रोगी में, शरीर किसके संश्लेषण में असमर्थ हो जाता है –
(a) Vitamin D/विटामिन D
(b) Hormones/हार्मोन
(c) Haemoglobin/हीमोग्लोबिन
(d) Protein/प्रोटीन

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Thalassemia is a genetic blood disorder. In a patient of Thalassemia, the body is unable to synthesise enough haemoglobin, which causes severe anaemia.

Q12. Interferon is used for the control of 
इंटरफेरॉन का उपयोग किसके नियंत्रण के लिए किया जाता है:-
(a) Cancer/कैंसर
(b) Diabetes/मधुमेह
(c) T.B./टी.बी.
(d) Typhoid/टाइफाइड

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Interferons (IFNs) are a group of signaling proteins made and released by host cells in response to the presence of pathogens such as viruses, bacteria, parasites or tumour cells such as in cancer.

Q13. All of the following diseases are caused by virus except 
निम्नलिखित में किसे छोड़ कर सभी बीमारियां वायरस के कारण होती हैं:-
(a) Dengue /डेंगू
(b) Influenza/इंफ्लुएंजा
(c) Mumps/कण्ठमाला का रोग
(d) Typhoid/टाइफाइड

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Typhoid is caused by Salmonella Typhi bacteria. Other three are viral diseases.


Q14. The disease in which high levels of uric acid in the blood are characteristic is
वह रोग जिसमें रक्त में यूरिक एसिड का स्तर उच्च हो जाता है, किसके लक्षण हैं
(a) Arthritis/अर्थरिथिस
(b) Gout/गाउट
(c) Rheumatism /रहेऊमेटिस्म 
(d) Rheumatism heart/रहेऊमेटिस्म  हार्ट

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Gout is a disease caused by high level of uric acid in the blood (hyperuricemia). It causes an attack of sudden burning pain, stiffness and swelling in a joint.


Q15. Which one of the following diseases can not be controlled by vaccination?
 निम्नलिखित में से कौन सी बीमारियों को टीकाकरण से नियंत्रित नहीं किया जा सकता है?
(a) Diabetes/मधुमेह
(b) Polio/पोलियो
(c) Whooping Cough /काली खांसी
(d) Small-pox/चेचक

Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. As per question; Polio, whooping cough and smallpox can control by vaccination but there is no vaccination available for diabetes. Diabetes is a disease related to pancreas which is caused due to insufficient of insulin in the blood.




You may also like to read:


  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD