General Science Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018 : 9th May

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Acacia arabica is the scientific name of –
एकेसिया अरेबिका वैज्ञानिक नाम है
(a) Neem / नीम
(b) Teak / टीक
(c) Babhul / बबूल
(d) Pomegranate / अनार

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Acacia arabica is the scientific name of Babul.


Q2. Cannis Vulpes is the scientific name of –
कैनीस वुल्प्स वैज्ञानिक नाम है-
(a) Dog / कुत्ता
(b) Wolf / भेड़िया
(c) Fox / लोमड़ी
(d) Hyena / लकड़बग्धा

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Cannis Vulpes is the scientific name of Fox.

Q3. Which drug is used to cure Hypertension?
उच्च रक्तचाप का इलाज करने के लिए किस दवा का उपयोग किया जाता है?
(a) Risedronate  / रेज़ेरेनेट
(b) Diazepam  / डायजेपाम
(c) Folic Acid /  फोलिक एसिड
(d) Hydralazine  / हीड्रालाज़िन

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Hydralazine is used to cure high blood pressure (hypertension).

Q4. The beetroot is the _________ portion of the beet plant. 
चुकंदर, बीट पौधे का _________ हिस्सा है.
(a) tap root  / मुख्य जड़
(b) adventitious  / आकस्मिक
(c) bulb of the stem /  तने का कंद
(d) rhizome  / रिजोम

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The beetroot is the taproot portion of the beet plant.


Q5. What is the basic unit of heredity? 
आनुवंशिकता की बुनियादी इकाई क्या है?
(a) DNA  / डीएनए
(b) RNA  /आरएनए
(c) Chromosome  /क्रोमोसोम
(d) gene  /जीन

Show Answer
Ans.(d)
Sol. A gene is the basic physical and functional unit of heredity. Genes, which are made up of DNA, act as instructions to make molecules called proteins.


Q6. Which drug is used for Pain Relief?
 दर्द निवारण के लिए किस ड्रग का उपयोग किया जाता है?
(a) Risedronate / रेज़ेरेनेट
(b) Tramadol / ट्रामाडोल
(c) Folic Acid / फोलिक एसिड
(d) Bupropion / ब्यूप्रोपियन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Tramadol is used to treat moderate to moderately severe pain.

Q7. Sugarcane is a type of _____.
गन्ने का एक प्रकार का _____ है
(a) creeper / बेल
(b) tree / पेड़
(c) shrub / झाड़ी
(d) grass / घास

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Sugarcane is grass of the family Poaceae, primarily cultivated for its juice from which sugar is processed.

Q8. Who is commonly known as “the Father of Microbiology”?
“माइक्रोबायोलॉजी का पिता” किसे कहा जाता है?
(a) Robert Hooke / रॉबर्ट हुक
(b) Antonie Philips van Leeuwenhoek / एंटनी फिलिप्स वैन लीवेंहोइक
(c) Carl Linnaeus / कार्ल लिनियस
(d) Charles Darwin / चार्ल्स डार्विन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Anton van Leeuwenhoek (1632 – 1723) was a Dutch tradesman and scientist, best known for his work on the development and improvement of the microscope and also for his subsequent contribution towards the study of microbiology so he is called as father of microbiology.

Q9. The primary function of RNA is –
RNA का प्राथमिक कार्य है
(a) Photosynthesis / प्रकाश संश्लेषण
(b) Protein Synthesis / प्रोटीन संश्लेषण
(c) Replication / प्रतिकृति
(d) Translation / अनुवाद

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The main function of RNA is to carry information of amino acid sequence from the genes to where proteins are assembled on ribosomes in the cytoplasm. This is done by messenger RNA (mRNA). In other words, primary function of RNA is protein synthesis.

Q10. _______________ is the movement of molecules across a cell membrane from a region of their lower concentration to a region of their higher concentration.
कोशिका की झिल्ली में अणुओं की निम्न सांद्रता के एक क्षेत्र से उच्च सांद्रता के क्षेत्र में संचलन को  _______________   कहते  है
(a) Diffusion / विसरण
(b) Osmosis / परासरण
(c) Active Transport / सक्रिय ट्रांसपोर्ट
(d) Passive Transport / नकारात्मक परिवहन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Active transport is the movement of dissolved solutes across a membrane against a concentration gradient (moving from low to high concentration). This process requires a carrier protein, and energy in the form of ATP is required.

Q11. Study of classification of organisms is known as __________.
जीवों के वर्गीकरण का अध्ययन _____ के रूप में जाना जाता है
(a) Serpentology / सेर्पेंटोलोजी
(b) Virology / वाइरालजी
(c) Taxonomy / वर्गीकरण
(d) Physiology / फिजियोलॉजी

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Study of classification of organisms is known Taxonomy.

Q12. Which drug is used as an Antidiabetic drug?
कौन सी दवा का प्रयोग एंटीबायोटिक दवा के रूप में किया जाता है?
(a) Metformin / मेटफोर्मिन
(b) Zolpidem / ज़ोल्पीडेम
(c) Promethazine / प्रोमीथाज़िन
(d) Hydralazine / हाइड्रालाज़िन

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Metformin is an oral antidiabetic drug for the treatment of diabetes.

Q13. Photosynthesis takes place inside plant cells in _____.
प्रकाश संश्लेषण _____ में पौधे कोशिकाओं के अंदर होता है
(a) Ribosomes / राइबोसोम
(b) Chloroplasts / क्लोरोप्लास्ट
(c) Nucleus / नाभिक
(d) Mitochondria / माइटोकॉन्ड्रिया
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Photosynthesis is the process used by plants, algae and certain bacteria to harness energy from sunlight and turn it into chemical energy. Photosynthesis takes place inside plant cells in Chloroplasts.

Q14. _____ is the cell organelle, in which the biochemical processes of respiration and energy production occur.
कोशिका का वह भाग है, जिसमें श्वसन और ऊर्जा उत्पादन की जैव रासायनिक प्रक्रिया होती है..
(a) Mitochondria / माइटोकॉन्ड्रिया
(b) Chloroplast / क्लोरोप्लास्ट
(c) Ribosomes / राइबोसोम
(d) Nucleus / नाभिक

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Mitochondria is a membrane bound cellular structure. They are described as power house of the cells. These organelles generate most of the energy of the cell in the form of adenosine triphosphate (ATP) and it is used a source of chemical energy. In other words, it is the cell organelle, in which the biochemical processes of respiration and energy production occur.

Q15.The yellow colour of human urine is due to –
मानव मूत्र का पीला रंग किस के कारण होता है –
(a) Bile Salts / बाईल  साल्ट
(b) Cholesterol / कोलेस्ट्रोल 
(c) Lymph / लिम्फ
(d) Urochrome / यूरोक्रोम

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The yellow colour of human urine is due to Urochrome.

You may also like to read:


  

ssc-cgl