General Science Questions for Railway Exam 2018 : 6th May

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. A dentist’s mirror is a: 
 एक दंत चिकित्सक के दर्पण क्या है: 
(a) cylindrical mirror/बेलनाकार दर्पण
(b) plane mirror/समतल दर्पण
(c) convex mirror/उत्तल दर्पण
(d) concave mirror/अवतल दर्पण

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Dentist’s mirror is concave. It is also called converging mirror. This mirror is used in reflecting telescopes, gather light from a small source, to form optical cavities etc.


Q2. .The lightest radioactive element is 
सबसे हल्का रेडियोधर्मी तत्व कौन सा है?
(a) deuterium/ड्यूटेरियम
(b) polonium/पॉलोनियम
(c) tritium/ट्रिटियम
(d) uranium/यूरेनियम

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Tritium is a radioactive form, or “isotope”, of hydrogen,it is the lightest radioactive element.

Q3. The temperature is measured with 
तापमान किसके द्वारा मापा जाता है-
(a)Altimeter/अल्टीमीटर
(b) Pyrometer/पाइरोमीटर
(c) Ammeter/एम्मिटर
(d) Callipers/कैलिपरस

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Pyrometer is an instrument for measuring high temperatures, especially in furnaces and kilns.

Q4. Kerosene oil floats on water because- 
केरोसीन तेल पानी पर तैरता है क्योंकि –
(a) Its density is greater than the density of water(इसका घनत्व पानी के घनत्व से अधिक है)
(b) Its density is less than the density of water(इसका घनत्व पानी के घनत्व से कम है)
(c) Its density is equal to that of the density of water(इसका घनत्व पानी के घनत्व के बराबर है)
(d) None of the above(उपरोक्त में से कोई भी नहीं)

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Kerosene oil floats on water because its density is less than the density of water.



Q5. At which temperature density of water is maximum? 
किस तापमान पर पानी का घनत्व अधिकतम है?  
(a) 4°C
(b) 0°C
(c) –4°C
(d) –8°C

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The volume of water is minimum at 4°C. Hence the density of water is maximum at 4°C. 



Q6. Why does an iron nail float on mercury while it sinks in water? 
एक लोहे की कील पारे पर तैरती है जबकि वह पानी में डूब जाती है? 
(a) Due to less chemical interaction of iron with mercury than it is with water
/पानी की तुलना में पारा के साथ लोहे की कम रासायनिक परस्पर क्रिया के कारण
(b) Iron is heavier than water and lighter than mercury.
/लौह पानी से भारी है और पारे की तुलना में हल्का है.
(c) Iron has greater density than water and lesser than mercury.
/लोहे का घनत्व पानी की तुलना में अधिक है और पारा से कम है.
(d) Mercury is heavier than water. /पारा पानी से भारी है.

Show Answer
Ans.(c)
Sol. An iron ball floats on mercury but gets immersed in water because the relative density of mercury is greater than the relative density of iron. However iron has a higher density than water.

Q7. ______ is the perpendicular distance between point of application of force and axis of rotation.
लगाये गये बल के बिंदु और घूर्णन अक्ष के बीच की लंबवत्त दुरी ___ है. 
(a) Moment arm/आघूर्ण भुजा
(b) Moment of Inertia/जड़ता प्रवृत्ति
(c) Altitude/शीर्ष-लंब
(d) Base/आधार

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Moment Arm is the perpendicular distance between point of application of force and axis of rotation.

Q8. Which among the following is not a unit of distance?
निम्नलिखित में से कौन दूरी की एक इकाई नहीं है?
(a) Light year/लाइट इयर
(b) Longsec/लॉन्गसेक
(c) Astronomical unit/खगोलीय इकाई
(d) Parsec/पार्सेक

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Longsec is not the unit of distance.

Q9. The apparent weight of a person in a lift which is moving down with uniform acceleration is _______.
एक लिफ्ट में एक व्यक्ति का स्पष्ट वजन जो एक समान त्वरण के साथ चल रहा है तो _______ 
(a) greater than the weight when the person is stationary/जब व्यक्ति स्थिर होता है तो वजन से अधिक होता है.
(b) twice the weight when the person is stationary/जब व्यक्ति स्थिर होता है तो वजन का दोगुना होता है.
(c) less than the weight when the person is stationary/जब व्यक्ति स्थिर होता है तो वजन से कम होता है.
(d) same as the weight when the person is stationary/जब व्यक्ति स्थिर होता है तब वज़न के समान होता है

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The apparent weight of a person in a lift which is moving down with uniform acceleration is less than the weight when the person is stationary.

Q10. Who invented Rocket?
रॉकेट का आविष्कार किसने किया?
(a) Rich K Goyle/रिच के गोईल
(b) E M Forster/ई एम फोस्टर
(c) Robert Goddard/रॉबर्ट गोदार्ड
(d) James Anderson/जेम्स एंडरसन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Robert Hutchings Goddard (October 5, 1882 – August 10, 1945) was an American engineer, professor, physicist, and inventor who is credited with creating and building the world’s first liquid-fueled rocket.

Q11. Weight of a person at a height of 2R from the centre of the earth, where R is the radius of the earth _______.
यदि R पृथ्वी की त्रिज्या है तो पृथ्वी के केंद्र से 2R की ऊंचाई पर एक व्यक्ति का वजन  _______ होगा.
(a) remains same/समान
(b) becomes half/आधा
(c) becomes twice/दोगुना
(d) becomes one¬fourth/एक चौथाई

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Weight of a person at a height of 2R from the centre of the earth, where R is the radius of the earth became one-fourth.

Q12.  The tolerable limit of noise for human being is around- 
मानव के लिए शोर की सहनीय सीमा लगभग _____ है
(a) 45 decibel
(b) 85 decibel
(c) 125 decibel
(d) 155 decibel

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The sound of 50 decibel is enough to wake up a sleeping person. To remain continuously in the sound of 80 decibel proves to be harmful. 85 decibel is the maximum limit to tolerate any noise by human being.

Q13. A fan produces feeling of comfort during hot weather, because- 
एक पंखा गर्म मौसम के दौरान आराम की भावना पैदा करता है, क्योंकि –
(a) Fan supplies cold air/फैन ठंडी हवा की आपूर्ति करता है
(b) Our perspiration evaporates rapidly/आपका पसीना तेजी से सुखा देता है
(c) Our body radiates more heat/हमारे शरीर से अधिक गर्मी प्रसारित करता है
(d) Conductivity of air increase/वायु के प्रवाह में वृद्धि होती है
Show Answer
Ans.(b)
Sol. In summer, a ceiling fan in the counterclockwise direction can help to cool your home by pushing cool air down. During the hot summer months, though this wind chill effect can work to your advantage by providing a breeze that can help evaporate the skin’s moisture quickly, creating a cool feeling.

Q14. When water is heated from 0°C to 10°C. It’s volume: 
जब पानी को 0 डिग्री सेल्सियस से 10 डिग्री सेल्सियस तक गर्म किया जाता है तो इसका आयतन:
(a) Increases/बढ़ता है
(b) Decreases/घटता है
(c) Does not change/अपरिवर्तित रहता है
(d) First decreases and then increases/पहले घटता है और फिर बढ़ता है

Show Answer
Ans.(d)
Sol.. When water is heated from 0°C to 4°C, then there is a decrease in volume and increases in density but when we cross the limit of 4°C its volume increases and density decreases. Thus, when water is heated from 0°C to 10°C, it’s volume first decreases and then increases.



Q15. Principle of fuse is 
फ़्यूज़ का सिद्धांत क्या है
(a) Chemical effect of electricity/विद्युत का रासायनिक प्रभाव
(b) Mechanical effect of electricity/विद्युत के यांत्रिक प्रभाव
(c) Heating effect of electricity/विद्युत के तापीय प्रभाव
(d) Magnetic effect of electricity/विद्युत के चुंबकीय प्रभाव

Show Answer
Ans.(c)
Sol.. The electric fuse works on the principle of the heating effect of electric current. It consists of a piece of wire made of a metal or an alloy of low melting point. As the current increases beyond a limit, the wire in the electric fuse melts and breaks off.

You may also like to read: