General Science Questions for Railway Exam 2018 :23rd March

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of April and May 2018. 

Q1. Honey bees are used in: 
मधुमक्खियों का उपयोग किया जाता है:
(a) Sericulture/रेशम उत्पादन
(b) Tissue culture/उत्तक संवर्धन
(c) Apiculture/मधुमक्खी पालन
(d) Pisciculture/मत्स्यपालन

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Honey bees are used in apiculture.


Q2. The study of aging is known as- 
उम्र बढ़ने के अध्ययन को जाना जाता है-
(a) Gerontology/जराविज्ञान
(b) Ethnology/मानव जाति विज्ञान
(c) Anthropology/नृविज्ञान
(d) Thanatology/थानटोलॉजी

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Gerontology is the study of the social, psychological, cognitive and biological aspects of aging. Oncology is the branch of medical science that deals in treating people suffering from cancer. Teratology is the study of abnormalities of physiological development. Ornithology is a branch of zoology that is related to the study of birds.

Q3. Of the following which one is not a fish? 
निम्नलिखित में से कौन एक मछली नहीं है?
(a) Starfish/स्टारफिश
(b) Sawfish/सफ़िश
(c) Pipefish/पाइपफ़िश
(d) Guitarfish/गिटारफिश

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Starfish popularly called sea stars are related to the phylum Echinodermata while true fishes belong to the phylum Chordata. Starfish do not have gills, scales or fins which are basic characteristics of fishes.

Q4. Smallest man-like ape is: 
बन्दर जैसा सबसे छोटा आदमी होता है:
(a) Gibbon/लंगूर
(b) Chimpanzee/चिंपांज़ी
(c) Gorilla/गोरिल्ला
(d) Orangutan/आरंगुटान

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. The gorilla, chimpanzee, and orangutan are called great apes in recognition of their comparatively large size and human like features. The gibbons are called lesser apes. They are smallest, cleanest and gentlest man like an ape.


Q5. ‘Cloves’ are- 
‘लौंग’ हैं-
(a) Nodules of stem/तने की गाँठ
(b) Nodules of roots/जड़ों की गाँठ
(c) Leaves/पत्तियां
(d) Dried flowers/सूखे फूल

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Cloves are the aromatic closed, dried floral bud, which is used in Ayurvedic medicine, making food and as an anodyne for dental emergencies.


Q6 Who discovered the first antibiotic?
पहले एंटीबायोटिक की खोज किसने की?
(a) W Fleming/डब्ल्यू फ़्लेमिंग
(b) Louis Pasteur/लुई पाश्चर
(c) C Waksman/सी वक्सेमन
(d) A Fleming/ए फ्लेमिंग

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. the first true antibiotic, was discovered by Alexander Fleming.


Q7. Microbial Type Culture Collection Centre is located in –
माइक्रोबियल टाइप कल्चर कलेक्शन सेंटर स्थित है –
(a) Hyderabad/हैदराबाद
(b) Bangalore/बैंगलोर
(c) Chandigarh/चंडीगढ़
(d) New Delhi/नई दिल्ली

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. The Microbial Type Culture Collection and Gene Bank (MTCC), a national facility established in 1986 is funded jointly by the Department of Biotechnology (DBT) … at the Institute of Microbial Technology (IMTECH), Chandigarh.


Q8. The main constituent of opium is: 
अफीम का मुख्य घटक होता है:
(a) Morphine/मॉर्फिन
(b) Heroin/हेरोइन
(c) Atropine/एट्रोपिन
(d) Quinine/क्विनिन

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Opium is a substance that is derived from the collecting and drying processes of the milky juice that comes from the seed pods of the poppy plant. The primary component of opium is 12% morphine which is an alkaloid that is often processed chemically to produce illegal drugs such as heroin.

Q9. The most abundant element found in the human body is- 
मानव शरीर में सबसे प्रचुर मात्रा में पाए जाने वाला तत्व है: 
(a) Iron/आयरन
(b) Sodium/सोडियम
(c) Oxygen/ऑक्सीजन
(d) Iodine/आयोडीन

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Nearly 99% of the mass of human body consist of just six chemical elements: Oxygen, carbon, hydrogen, nitrogen, calcium and phosphorus. Oxygen is the most abundant element in the human body.


Q10. The smallest bone in our body is found in our- 
हमारे शरीर में सबसे छोटी हड्डी हमारे:
(a) Ear/कान
(b) Nose/नाक
(c) Eye/नेत्र
(d) Toe/पैर की अंगुली

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. the stapes is the lightest stirrup – shaped bone and the smallest bone in the human body found in the middle of humans ears. While femur is the largest bone in the human body. It is located in the upper leg which connects the knee at one end and fits into the hip socket at the other.


Q11. Blood group AB can accept blood from a person which blood group. 
रक्त समूह AB एक व्यक्ति से रक्त को स्वीकार कर सकता है जिसका रक्त समूह हो-
(a) A Only/केवल A
(b) B Only/केवल B
(c) AB Only/केवल AB
(d) Any Group/कोई भी समूह

Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. Blood group AB individuals have both A and B antigens on the surface of their RBCs and their blood plasma does not contain any antibodies. Therefore an individual with type AB blood can receive blood from any group (with AB being preferable), but cannot donate blood to any group other than AB. They are known as universal recipients.

Q12. The main function of white blood cells is- 
सफेद रक्त कोशिकाओं का मुख्य कार्य है-
(a) Transport of oxygen/ऑक्सीजन का परिवहन
(b) Transport of carbon dioxide/कार्बन डाइऑक्साइड का परिवहन
(c) To develop resistance towards disease/रोग के प्रति प्रतिरोध का विकास करना
(d) None of the above/उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Show Answer
S12. Ans.(c)
Sol. White blood corpuscles (WBCs) are disease-fighting cells found in blood. When our blood is infected by any harmful bacteria or virus at any place in the body, white bloods corpuscles reaches there and eats up or destroys these harmful outsiders.

Q13. Photosynthesis occurs in- 
प्रकाश संश्लेषण होता है-
(a) Night/रात
(b) Day and night/दिन और रात
(c) Day or night/दिन या रात
(d) Only day/केवल दिन

Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Through the process of photosynthesis, green plants have a capacity of manufacturing their food from simple substances as CO_2 and H_2 O in presence of light. Normally, plants utilize sunlight (day) but marine algae also use moonlight. Photosynthesis even occurs in electric light.


Q14. The vitamin available from sun rays is 
सूर्य की किरणों से उपलब्ध विटामिन होती है:
(a) Vitamin A/विटामिन A
(b) Vitamin B/विटामिन B
(c) Vitamin C/विटामिन C
(d) Vitamin D/विटामिन D

Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. The source of Vitamin D is sun rays. In fact, vitamin D is synthesized in our dermal cell by sun rays which is released in the blood. Besides of sun ray, Vitamin D is obtained from butter, the yolk of egg, liver, and kidney, etc. Rickets in children and osteomalacia in adults occur due to deficiency of Vitamin D. Together with Calcium deficiency of vitamin D causes osteoporosis in older adults.


Q15. Cyanocobalamin is- 
स्यानोकोबालमिन है-
(a) Vitamin C/विटामिन C
(b) Vitamin B_2/विटामिन B_2
(c) Vitamin B_6/विटामिन B_ 6
(d) Vitamin B_12/विटामिन B_12

Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Vitamin B_12 (Cyanocobalamin) is a water soluble vitamin. It contains a metallic ion cobalt. Its chemical formula is C_63 H_88 Co N_14 O_14  P. It functions as a cofactor for enzymes in the metabolism of amino acids and fatty acids, required for new cell synthesis, normal blood formation and neurological function. Its deficiency causes pernicious anaemia, nervous symptoms etc.



You may also like to read:


  

ssc-cgl