General Science for SSC CGL, SSC CPO, SSC CHSL

Dear Readers,We are today providing you a Chemistry Quiz which is for SSC CGL 2016, SSC CPO, SSC CHSL  .


1. Transferring the clear liquid into another container using a glass rod is called ___________.
A. sedimentation
B. decantation
C. condensation
D. filtration
2. Pebbles and stones are removed from sand by ________
A. Sieving
B. Decanting
C. Threshing
D. Winnowing
3. The method of separating substances based on size, colour and shape is called _______.
A. Winnowing
B. Sieving
C. Threshing
D. Handpicking
4. The heavier component in a mixture settles after water is added to it, the process is called ________
A. sedimentation
B. filtration
C. decantation
D. condensation
5. During the filtration process, the dust particles which remain on filter paper is called _________?
A. filter
B. filtrate
C. solution
D. residue
6. The process used for separating grains from stalk is called _________.
A. Sieving
B. Decanting
C. Winnowing
D. Threshing
7.Which of the following is a reversible change?
A. Melting of ice
B. Curdling of milk
C. Burning of wood
D. Ripening of fruits
8. Which method is commonly used by farmers to separate lighter husk particles from heavier seeds of grain?
A. Threshing
B. Sieving
C. Winnowing
D. Decanting
9.Which of the following can be considered as fast change?
A. Germination of seed
B. Bursting of crackers
C. Cooking of food
D. Growth of child
10. In sedimentation process, the clear liquid above the settled heavier component is called ________.
A. solution
B. supernatant liquid
C. solvent
D. sediment
Answers:
1. B
2. A
3. D
4. A
5. D
6. D
7. A
8. C
9. B

10. B
×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD