General Questions on History Part – II

Q1. Where was the Civil
disobedience movement launched in 1922?

Ans. Bardoli
Q2. At
which session of the Indian National Congress was “Vande Mataram”
sung for the first time?
Ans.1896 Session

Q3. When the Republic of India
was officially proclaimed?
Ans. 26 January 1950
Q4. Who is father of the Nation?
Ans. Mahatma Gandhi
Q5. The colors of our
Indian Flag hold a special significance. What does the blue wheel positioned in
the center of the Flag signifies?
Ans. Wheel of Law
Q6. Indian National Congress was
founded by?
Ans. Allan Octavian Hume
Q7. This PM pioneered the slogan
“Jai Jawan, Jai Kisan”. He got part of his name from Kashi Vidya
Peetha. Who is he?
Ans. Lal Bahadur Shastri
Q8. Name the Prime minister who
gave a very famous speech “A Tryst with Destiny”?
Ans. Jawaharlal Nehru
Q9. When the Salt March
and civil disobedience started?
Ans. 11 March and 6 April 1930
Q10. When did Gandhiji start the
Sabarmati Ashram?
Ans.1916

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
HI

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin-top:0in;
mso-para-margin-right:0in;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0in;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:Mangal;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Q11. Name the viceroy of India
when the Rowlatt Act was repealed?
Ans. Lord Reeding




Q12. Who wrote the book “The
origin of the Indian National Congress”?
Ans. Pattabhi Sita Ramayya.




Q13. In which act, the rule of
East India Company ended in India?
Ans. Govt. of India Act, 1858.




Q14. Which year onwards Gandhi
Jayanthi is celebrated as international non violence day?
Ans. 2007




Q15. When did India attain
Independence?
Ans. 15 August 1947





 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

17 Comments

  1. For reasoning r.s aagrwal non verbal..
    G.k- Lucent general knowledge bk & follow daily quizzes in ssaadda…
    English- r.s aagrwal
    Objective general English..
    Maths- r.s aagrwal or platform rukmini publications basic,,advanced bks are useful for maths….do hard work….

  2. For maths Kiran prakasan model papers,,,
    English Lucent objective English bk…..these books r better but not great..plz ask ayushi mam…

  3. Guys i qualified in tier 1 , i didnt really prepare for cgl exam but
    the paper ws easy , Now i have some doubts , i dont have Statistical as
    my subject anywhere but while filling the form i tick marked that
    option too so now in the column it shows that am qualified for that exam
    too , somebody told me that i can skip that exam as i dont have it in
    my stream and that paper wont be added .. I mean they will calculate
    marks of Just
    TIER1+TIER2 Not Statistical if i skip the exam
    can someone pls verify this and tell me if its true ?

  4. hi guyz..!! i m new 2 ssc exams..can any1 temme d topics which should v covered under gk? thanks in advance

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD