General Questions on History

Q1. “Swaraj is
my birthright and I shall have it” is the slogan given by which
famous leader?

Ans. Bal Gangadhar Tilak
Q2. Who gave Gandhi the title
“Mahatma”?
Ans. Rabindranath Tagore

Q3. Who was the First President
of Independent India?
Ans. Rajendra Prasad

Q4. When Jallianwala Bagh
massacre took place?
Ans.April 13, 1919
Q5. Who was the viceroy of India
when Montague- Chelmsford reforms were introduced?
Ans. Lord Chelmsford
Q6. Whose famous motto was: “Give
me blood and I will give you freedom”?
Ans. Subhas Chandra Bose
Q7. Among the following leaders
who was appointed as the viceroy of Independent India?
Ans. Lord Mountbatten
Q8. Who wrote the National Anthem
of India?
Ans. Rabindranath Tagore
Q9. When was
the English East India Company established?
Ans.1600 A.D
Q10. Who was the Governor General
of India when the first war of India’s independence broke out in 1857?
Ans. Lord Canning
Q11. Who wrote the book “India’s
First War of Independence”?
Ans. Vinayak Samodar Savarkar
Q12. Who was the Lal in Lal, Bal,
Pal?
Ans. Lala Lajapathi Rai  
Q13. Who created Indian National
Army for Indian Independence?
Ans.Netaji Subhash Chandra
Bose
Q14. Who set up the Indian
Independence League?
Ans. Rash Bihari Bose
Q15. Who gave the slogan “Dilli
Chalo” or “March to Delhi”?
Ans. Subhash Chandra Bose

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

31 Comments

  1. Yes Sam. You can use them for Banking as well. Purchase the Basic part of the book. Don't purchase the Advance one.

  2. Maths section of Tier II will be of 200 marks and will contain 100 questions.
    English Section of Tier II will be of 200 marks containing 200 questions.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD