General Awareness Solutions for SSC CHSL & UP Police 2018

Dear Readers, SSC CHSL examination & UP Police Exam both will be conducted in online mode. CHSL will be conducted from 4 March 2018 to 26 March 2018. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The common name of sulphur is 
सल्फर का आम नाम है:
(a) Freon (फ़्रेयॉन)
(b) galena (गैलेना)
(c) lime (चूना)
(d) brimstone (गंधक)

S1. Ans.(d)

Sol. Brimstone is a lemon-yellow colored stone.”Brimstone,” an archaic term synonymous with sulfur, evokes the acrid odor of volcanic activity. 

Q2. HTML in computer science stands for?
कंप्यूटर में HTML का मतलब है?
(a) HyperText Markup Language
(b) HyperText Main Language
(c) HyperText Memory Language
(d) HyperText Mandatory Language

S2. Ans.(a)

Sol. HTML (Hypertext Markup Language) is the set of markup symbols or codes inserted in a file intended for display on a World Wide Web browser page. The markup tells the Web browser how to display a Web page’s words and images for the user.

Q3. Kala Ghoda Arts festival is held in which city?
काला घोड़ा कला उत्सव किस शहर में आयोजित किया जाता है?
(a) New Delhi (नई दिल्ली)
(b) Hyderabad (हैदराबाद)
(c) Pune (पुणे)
(d) Mumbai (मुंबई)

S3. Ans.(d)

Sol.  The Festival. Kala Ghoda Arts Festival is the country’s largest multicultural festival, taking place in February each year.

Q4. A minimum wage _____.
एक न्यूनतम मजदूरी _____.
(a) is the price floor below which workers may not sell their labor
(कीमत का वह स्तर है जिसके तहत श्रमिक अपने श्रम को नहीं बेच सकते हैं.)
(b) is set at a price below the equilibrium wage
(संतुलित मजदूरी से नीचे सेट की गयी एक कीमत.)
(c) creates a price ceiling below which the wage cannot legally go
(कीमत की एक सीमा जिसके तहत मजदूरी कानूनी तौर पर नहीं की जा सकती.)
(d) decreases unemployment
(बेरोजगारी घट जाती है)

S4. Ans.(a)

Sol. A minimum wage is the lowest remuneration that employers can legally pay their workers. Equivalently, it is the price floor below which workers may not sell their labor.

Q5. Which rays cause skin damage?
कौन सी किरणों के कारण त्वचा का नुकसान होता है?
(a) X­Rays (एक्स-रे)
(b) UV Rays (यूवी किरणें)
(c) Infra red rays (इन्फ्रा रेड रे)
(d) Yellow Rays (पीली किरणें)

S5 Ans.(b)

Sol. Exposure to ultraviolet (UV) radiation is a major risk factor for most skin cancers. Sunlight is the main source of UV rays.

Q6. The Great Himalayan National Park is in which state?
हिमालय राष्ट्रीय उद्यान किस राज्य में है?
(a) Jammu & Kashmir (जम्मू और कश्मीर)
(b) Arunachal Pradesh (अरुणाचल प्रदेश)
(c) Himachal Pradesh (हिमाचल प्रदेश)
(d) Sikkim (सिक्किम)

S6. Ans.(c)

Sol. The Great Himalayan National Park (GHNP), is one of India’s national parks, is located in Kullu region in the state of Himachal Pradesh.

Q7. ______________ is an Indian Government Savings Bond, primarily used for small savings and income tax saving investments in India.
______एक भारतीय सरकार बचत बांड है, जो मुख्य रूप से भारत में छोटी बचत और आयकर बचत निवेश के लिए इस्तेमाल किया जाता है.
(a) Provident Fund (प्रोविडेंट फंड)
(b) Life Insurance Policies (जीवन बीमा नीतियां)
(c) National Saving Certificate (राष्ट्रीय बचत प्रमाण पत्र)
(d) Long term government bonds (दीर्घकालिक सरकारी बांड)

S7. Ans.(c)

Sol. The National Savings Certificate (NSC) is an investment scheme floated by the Government of India. It is a savings bond that allows subscribers to save income tax.

Q8. Mercury is the _______ planet from the Sun.
बुध सूर्य से _______ ग्रह है.
(a) 1st
(b) 3rd
(c) 5th
(d) 7th
S8. Ans.(a)

Q9. Raipur is the Capital City of
रायपुर ____का राजधानी शहर है.
(a) Assam (असम)
(b) Chhattisgarh (छत्तीसगढ़)
(c) Dadra and Nagar Haveli (दादरा और नगर हवेली)
(d) Telangana (तेलंगाना)
S9. Ans.(b)

Q10. Bimbisara was the king of which dynasty?
बिंबिसार किस वंश का राजा था?
(a) Haryanka (हर्यांका)
(b) Maurya (मौर्य)
(c) Shunga (शुंग)
(d) Nanda (नंदा)

S10. Ans.(a)

Sol. Bimbisara also known as Seniya or Shrenika in the Jain histories was a King of Magadha and belonged to the Haryanka dynasty.

Q11. World War I started in the year?
____वर्ष में प्रथम विश्व युद्ध शुरू हुआ था?
(a) 1914
(b) 1919
(c) 1939
(d) 1945

S11. Ans.(a)

Sol. World War I began in 1914, after the assassination of Archduke Franz Ferdinand, and lasted until 1918.

Q12. India’s famous Mars ­Mission was called?
भारत का प्रसिद्ध मंगल मिशन को किस नाम से बुलाया गया था?
(a) BRO
(b) SIS
(c) MOM
(d) DAD

S12. Ans.(c)

Sol.  India’s first mission to the Red Planet, called the Mars Orbiter mission, is slated to launch from Satish Dhawan Space Center on Oct. 28, 2013. Which arrived at the Red Planet in September 2014.

Q13. In a projectile motion, a large angle with the horizontal produces ______.
प्रक्षेप्य गति में, क्षैतिज के साथ एक बड़ा कोण उत्पन्न करता है ______
(a) flat trajectory (समतल प्रक्षेपवक्र)
(b) curve trajectory (वक्र प्रक्षेपवक्र)
(c) straight trajectory (सीधे प्रक्षेपवक्र)
(d) high trajectory (उच्च प्रक्षेपवक्र)

S13. Ans.(d)

Sol. Projectile motion is a form of motion experienced by an object or particle (a projectile) that is thrown near the Earth’s surface and moves along a curved path under the action of gravity only.

Q14. What is the unit of the physical quantity, Electrical conductance?
भौतिक मात्रा की इकाई, विद्युत प्रवाहकत्त्व क्या है?
(a) lux (लक्स)
(b) ohm (ओह्म)
(c) farad (फैराड)
(d) siemens (सीमेंस)

S14. Ans.(d)

Sol. The siemens(symbolized S) is the Standard International (SI) unit of electrical conductance.

Q15. What is the full form of the Indian Political Party, “CPI”?
भारतीय राजनीतिक पार्टी, “सीपीआई” का पूरा रूप क्या है?
(a) Common Party of India
(b) Commonly Party of India
(c) Communist Party of India
(d) Community Party of India
S15. Ans.(c)


You may also like to read :

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?