General Awareness Quiz for Railway Recruitment And SSC Exams

1.Who started the first English newspaper in India ?
(A) Bal Gangadhar Tilak      
(B) Raja Rammohan Roy   
(C) J. A. Hickey                         
(D) Lord William Bentinck

2.Milk is not considered a balanced diet now-a-days because of the absence of:
(A) Magnesium and Vitamin D
(B) Iron and Vitamin D
(C)  Calcium and Vitamin C
(D) Iron and Vitamin A
3.Sea sickness is due to the effect of the motion of ship, on
(A) interna ear                         
(B) heart                                  
(C) stomach                               
(D) eyes
4.‘ELISA’ test is employed to diagnose
(A) Polio virus                          
(B) AIDS antibodies             
(C)  Tuberculosis bacterium 
(D) Cancer
5.The largest cell in the human body is :
(A)Ovum                                    
(B) Muscle cell                       
(C) Liver cell                             
(D) Kidney cell
6.After whom is the Magsaysay Award named ?
(A) A former President of Indonesia
(B) A former King of Thailand
(C)  A former President of Philippines
(D) A former Prime Ministe of Australia
7.Videsh Sanchar Nigam Ltd. has been renamed as-
(A) Reliance Sanchar Nigam Ltd.
(B) Tata Sanchar Nigam Ltd.
(C)  Tata Communication Ltd.
(D) Bharti Communication Ltd.
8.During dehydration what is the substance that is usually lost by the body ?
(A) Sugar                                    
(B) Sodium chloride            
(C) Calcium phosphate         
(D) Potassium chloride

9.No confidence Motion against the Union Council of Ministers can be initiated
(A)in the Rajya Sabha only
(B)in the Lok Sabha only
(C)both in the Lok Sabha and the Rajya Sabha
(D)in the State Assemblies
10.When a vehicle passes, TV reception gets distorted. This is because
(A) metal reflects radiowaves
(B) spark plug creates electromagnetic disturbances
(C) vehicle pollution affects the performance of the TV components
(D) modern vehicles use electro ignition system
Answers:

1.
c
2.
c
3.
c
4.
b
5.
a
6.
c
7.
b
8.
b
9.
b
10.
a


×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD