General Awareness : Quiz

1. Exposure to sunlight helps a person improve his health because
A) the infrared light kills bacteria in the body
B) resistance power increases
C) the pigment cells in the skin get stimulated and produce a healthy tan
D) the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D


2. DRDL stands for

A) Defence Research and Development Laboratary
B) Department of Research and Development Laboratory
C) Differential Research and Documentation Laboratary
D) None of the above
3. Name the continent where ‘Tundra’ type of climate is not found
A) Europe
B) Asia
C) Africa
D) North America
4. Fedaration cup,World cup, Allwyn international trophy and challenge cup are awarded to winners of
A) Tennis
B) Volleyball
C) Basketball
D) Cricket
5. Name the plant important in sericulture
A) Pea
B) Legumes
C) Mulberry
D) Cassia

6. Which is considered as the biggest port of India?
A) Kolkata
B) Cochin
C) Chennai
D) Mumbai
7.G-15 is an economic grouping of
A) First World Nations
B) Second World Nations
C) Third World Nations
D) Fourth World Nations
8. FFC stands for
A) Foreign Finance Corporation
B) Film Finance Corporation
C) Federation of Football Council
D) None of the above


9. The Trans-Siberian Railway(8960 km) connects ____ in the west to ____ in the East.
A) Moscow, Tashkent
B) St. Petersburg, Omsk
C) Moscow, Irkutsk
D) St. Petersburg, Vladivostok
10.Which day was declared as the ‘Direct Action Day’ by the Muslim League ?
A) 3rd September 1946
B) 16th August 1946
C) 16th may 1946
D) 4th December 1946

11.Country that was called as Land of Rising Sun
A) Russia
B) Japan
C) Korea
D) Holland

12.The planet nearest to the Sun is
A) Venus
B) Mercury
C) Jupiter
D) Saturn

13.The world smallest country is
A) Canada
B) Australia
C) Maldives
D) Vatican City
14. Dr. Linus Carl Pauling is the only person to have won two Nobel prizes individually for
A) Chemistry in 1954, Peace Prize in 1962
B) Peace Prize in 1954, Chemistry in 1962
C) Physics in 1954, Medicine in 1962
D) Medicine in 1954, Physics in 1962
15. The civilian award  bestowed  by the president of India to persons for rendering exceptional and  distinguished service in any field is 
A) Bharat Ratna
B) Padma Shri
C) Padma Vibhushan
D) Padma Bhushan

Answers 
1.D
2.A
3.C
4. B
5. C
6. D
7. C
8. B
9. D
10. B
11. B
12. B
13. D
14. A
15. A

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

53 Comments

  1. history m toh bht saare yrs….bot kings unke sons fir unke bhi sons…kbhi kbhi exchange ho jati h…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD