Important General Awareness Quiz

1.The National Pharma Pricing Authority (NMPPA) comes under the purview of which ministry? 
[A]Ministry of Health 
[B]Ministry of Home 
[C]Ministry of Chemical and Fertilizer
[D]Ministry of Consumer Affairs



2.The Finance Bill 2015-16 envisages merging the Forward Market Commission with ___? 

[A] Reserve Bank of India 
[B]Securities and Exchange Board of India 
[C] Competition Commission of India 
[D]Finance Commission Sho
3.Who among the following has become the first Indian man to win Swiss Grand Prix title? 
[A]Ajay Jayaram 
[B]Chetan Anand 
[C]Kidambi Srikanth 
[D]P Kashyap 

4.In which country, Indian Prime Minister has inaugurated the first of the eight Coastal Surveillance Radar Systems (CSRS) being set up by India? 
[A]Seychelles 
[B]Mauritius 
[C]Sri Lanka 
[D]Maldives 
5.Who among the following have won the Best Actor and Actress awards at the 2015 Oscar Awards?
[A]Eddie Redmayne, Julianne Moore 
[B]Michael Keaton, Freida Pinto 
[C]Eddie Redmayne, Freida Pinto 
[D]Michael Keaton, Julianne Moore  
6.The Lake Titicaca (highest navigable lake in the world) is on the border of ____? 
[A]Brazil and Bolivia 
[B]Peru and Bolivia 
[C]Chile and Colombo 
[D]Chile and Suriname 
7.Recently, India and which country signed agreement on mutual protection of classified information? 
[A]France 
[B]Spain 
[C]Bangladesh 
[D]China 
8.As on March, 2015, how many SAARC countries have sent satellites into space?
[A]Two a
[B]Four 
[C]Five 
[D]Seven
9.The scheme “Bringing Green Revolution to Eastern India (BGREI)” aims to maximize the yield of which two crops? 
[A]Rice and Barley 
[B]Barley and Wheat 
[C]Rice and Wheat 
[D]Rice and Maize 
10. Development expenditure of the Central government does not include
[A].defence expenditure
[B].expenditure on economic services
[C].expenditure on social and community services
[D].grant to states

Answers:

1.c
2.b
3.c
4.a
5.a
6.b
7.b
8.a
9.b
10.a

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

10 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD